Iako je magazin Tajm imao zaista upečatljive naslovne strane koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim, u redu jedne od njih je i svako ona na kojoj majka doji četvorogodišnjeg dečaka. Grozničava reakcija javnosti, a naročito među majka, zbog naslova "Da li si dovoljno majka?"probudila je mnoge da iznesu svoje mišljenje na ovo provokativno pitanje.

Naslovnica, mlade mame Džejmi Lin Grumet i sina Arama koji ima 4 godine i sisa, je pokrenula lavinu komentara i dovela do medijskog cirkusa, a došlo je i do "ratova mamica", koje su bile šokirane, uz dosta seksualizacije i ismevanja.

Ovaj cover je izabran kako bi obeležili 20. godišnjicu knjige dr Bila Sirsa na temu privrženosti roditelja i deteta koja je pomogla da meme uspostave dublje i duže fizičke veze sa svojom decom. Danas, deset godina kasnije, mama Džejmi Lin Grumet se osvrće na taj momenat.

Džejmi je tada stajala čvrsto iza pristupa doktora Vilijama Sirsa, koji podrazumeva deljenje kreveta, nošenje bebe i produženo dojenje, nešto čega se ona i sama sećala da je radila kao dete, sve do 5 ili 6 godina.

"To je bio normalan deo života", rekla je Grumet, sada 36-godišnja majka sinova tinejdžera od 14 i 15 godina, prenosi Jahu lajf.

Džejmi o svom iskustvu govori i preko svog bloga, a tu se osvrnula i na proces usvajanja svog drugog sina Samjuela, koji je stigao iz sirotišta Etiopije kada je imao četiri godine, i istakla je koliko joj je bilo važno da doji dete i da se poveže sa njim.

Zanimljivo je to da je na svom blogu tada delila misli o dojenju ne znajući da to može bilo ko da pročita, a ne samo njena porodica.

"Nisam znala da je to javno. Mislila sam da će samo moja porodica to da vidi. Ali počela sam da dobijam komentare od drugih žena, i nisam shvatala, jer sam odgajana sa tako otvorenim odnosom prema dojenju... da su postojali ti ratovi mamica ili šta god bili. Ženama je bilo potrebno ohrabrenje", rekla je Džejmi.

Magazin Tajm je intervjuisao upravo zbog tog njenog, tada drugačijeg stava.

"Fotograf, Martin Šoler, je bio divna osoba… ironično je bilo to što je naziv studija bio Milk Studios. Nismo baš pozirali, a nije bilo ni obećanje da će biti naslovna strana u pitanju, rekli su ako se ništa zanimljivo na vestima ne dogodi tog dana... Nismo razumeli koliko će ova priča da bude velika sve dok nas neki od PR ljudi nisu pozvali, rekavši da će dr Sirs biti u emisiji Danas, i da li želite da budete u njoj? Tada je počeo medijski cirkus i fotografije su objavljene, ipak, fotografija mi se nije dopala", priseća se ona.

Čitava ta medijska hajka je ostavila traga, a ona je rešila da se posveti neprofitnom radu sa decom u Africi i ratnim izbeglicama u Evropi.

"Nikada se nisam osećala loše zbog toga što sam ga dojila tako dugo",rekla je ova mama.

Džejmi je napisala knjigu 2019. godine, Moderno roditeljstvo sa privrženošću, sa predgovorom Alanis Moriset i uvodom doktora Sirsa, a povodom toga smatra da je time zaokružila svoju temu.

Ističe da je primetila kako se od tada napravio pomak ka normalizaciji dojenja, zahvaljujući i poznatim ličnostima i Američkoj akademiji za pedijatriju, koja je svoju preporuku za dojenje promenila sa jedne godine na dve.

"Ako ne želite da dojite, to je u redu, ali više od 80% želi, i u nekom trenutku to je osujećeno – bilo zbog neplaćenog odsustva, stresa, male količine mleka… Mislim da je to socijalno pitanje koje je validno, i moramo podržati sve majke", kaže ona.

A Grumet će nastaviti i dalje da se bori za normalizaciju ovih tema, inače, ponovo se udala pre samo godinu dana, a ona i njen novi muž žele treće dete.

"Trenutno pokušavam da imam još jednu bebu. Imam sekundarnu neplodnost, ali radimo na tome. Ako ne bih mogla da dojim u budućnosti prvo bih probala donorsko mleko, a zatim išla dalje...", ispričala je Džejmi.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!