Mnoge od nas redovno depiliraju noge, nausnice, briju pazuh, međutim sve je više i žena koje se time ne opterećuju. Zapravo, one se trude da normalizuju nešto što bi zapravo i trebalo da bude normalno.

Kada je reč o dlakama na licu, čini nam se kako je ova tema nekako i dalje tabu. Nepočupane obrve su okej, ali kada se radi o maljama na nausnicama, tu često čujemo komentare tipa "Alo obrij te brkove". "Brkata", "Ima brkove kao Kraljević Marko"...

Upravo zbog ovakvih komentara skinfluensera Džoana Keni širi svest o stvarima koje bi trebalo da su normalne, a nisu. Ona je pre nekoliko meseci napravila pometnju na mrežama kada je žene pozvala da pokažu lice bez šminke i bez filtera, a njena borba i dalje traje. Redovno šeruje slike na kojima pozira sa dlakama na licu, telu, bubuljicama... sve ono sa či se svaka od nas svakodnevno susreće.

Ona je tako jednom prilikom objavila sliku sa nausnicama i ujedno napisala osnažujuću poruku za sve, kako kaže "njene prijatelje koje imaju tamnije malje". Na usnama je nosila tamno crveni karmin, dok je na brkove nanela maskaru.

"Za sve moje prijatelje sa tamnim dlakama - nosim moj novi karmin i plavu maskaru da vas podsetim da su dlake na licu NORMALNE".

Džoana objašnjava da je prvi put primetila dlake iznad gornje usne i uopšteno na licu kad je bila tinejdžerka.

"Stidljivo bih koristila sve što bi mi došlo pod ruku kako bi uklonila malje. Ali kad su mi se akne upalile, većina metoda uklanjanja dlaka bila je sve neprijatnija", napisala je.

"I dok se u poslednjih godinu dana moja koža uglavnom pročistila, nisam ponovno počela da uklanjam dlake na licu. Kako sam prirodno svetlokosa, svesna sam da moje žućkaste dlačice nisu toliko primetne kao one kod mojih prijateljica brineta. Ali i ja još uvek povremeno dobijem razne negativne komentare koji ističu da imam brkove!", dodala je.

"Potpuno je normalno što su nesavršenosti uglavnom bile van klasičnih standarda lepote. Mi smo ih sami nametnuli", kaže ova influenserka i dodaje da je većina nas odrastala sa činjenicom da dlaka treba da se stidimo.

"Dakle, ovo sam ja dok dlake na licu prikazujem normalnim svakome ko je odrastao verujući da se toga treba stideti", a fotografija je izazvala pravu buru na mrežama.

Sa jedne strane su oni koji su više nego zahvalni što neko kao ona konačno javno govori o tome, a sa druge strane su oni koji i dalje smatraju da su dlake sramota, pogotov kod žena!

Džoana svoju platformu često koristi kako bi podelila svoje stavove o dlakama na licu. Napravila je i spisak svih razloga zbog kojih je dlake na licu čine lepom - a to je tako osnažujuće za sve žene koje se boje prikazati pravu sebe izvan nametnutih standarda lepote.

Napisala je sledeće:

Dlake na licu ne čine me prljavom
Dlake na licu ne čine me manje ženom
Dlake na licu ne znače da ne brinem o sebi
Vidljive dlake na licu ne znače automatski da imam hormonski disbalans ili da želim da ga ljudi koji ga imaju ne leče
Dlake na licu i telu mogu biti nasledne
Ako ne uklanjam dlake ne znači da osuđujem ljude koji to rade
Poenta je da svako ima pravo na svoj izbor

I zaista, da, poenta i jeste da bi svako od nas trebalo da ima slobodu izbora kod donošenja odluka o sopstvenom telu, BEZ STRAHA OD OSUDE.

Stav društva o ženskim dlakama toliko je jak da ga većina žena više i ne preispituje. Brijanje, depilacija, lasersko uklanjanje i čupanje dlaka s nogu i  pazuha, pa sve do bikini zone, postalo je prihvaćeno kao deo naše beauty rutine, zbog čega su postovi poput Džoaninih toliko važni.

Ali, ne zaboravite - na kraju dana, to su samo dlake, svi ih imamo i potpuno su normalne.