U subotu, 26. juna u Svaštara Concept Baru, u dvorištu Kluza, Mite Ružića 8, s početkom od 14 časova održaće se događaj MediEYE - u očima medija.

Neretko smo svedoci diskriminišućeg, stigmatizujućeg i dehumanizujućeg načina na koji mediji prenose vesti o drogama, kao i ljudima koji koriste droge. Mediji imaju veliku ulogu u, kako odražavanju, tako i oblikovanju javnog mišljenja, te je ovakvo izveštavanje opasno po već ugroženu i marginalizovanu grupu ljudi, i može nam otežati pristup u cilju smanjenja štete izazvane konzumacijom. Bezbedno i zdravo društvo trebalo bi da budu imperativ za sve, te s toga nema mesta senzacionalizmu i degradirajućim stavovima kada su u pitanju zdravlje, bezbednost i životi ljudi.

nvo-regeneracija-medjunarodni-dan-protiv-zloupotrebe-nezakonite-trgovine-drogama
Re Generacija 

Cilj ovog događaja je skretanje pažnje na štetne načine obrađivanja i prenošenja tema vezanih za konzumaciju psihoaktivnih supstanci, i otvaranje dijaloga s medijima kako bismo radili na promeni ustaljenog narativa i zajedno krenuli ka otvorenijem i bezbednijem razgovoru na ove teme.

Ove godine, pred sam događaj, na društvenim mrežama, tim NVO Re Generacije lansirao je kampanju tokom koje analiziraju naslove koje smo imali prilike da čitamo prethodnih godina, a tokom same konferencije 26. juna imaćemo priliku da čujemo šta predstavnici medija, psiholozi i eksperti na polju politike prema drogama imaju da kažu na ovu temu.

Na konferenciji učestvuju Anne Marie Ćurčić, novinarka i pokretačica inicijative Za Tebe #VAŽNOJE, Tamara Urošević, urednica portala magazina Karakter i članica grupe Novinarke protiv nasilja, Irena Molnar, direktorka NVO Re Generacija i ekspertkinja za teme politika prema drogama, kao i Leo Ivanišević - psiholog. Sa učesnicima konferencije pričaće se o važnosti mentalnog zdravlja, podršci mladima, odgovornosti novinara i medija, uticaju medija, kako na javnost, tako i na pojedinca, kao i politikama prema drogama. Za dobar provod nakon konferencije zadužena je DJ Fejk Blondi.