Žene su progovorile, a novi format događaja magazina Elle koji se bavi ženskim pravima je stigao!

U okviru prvog Elle Active Talks event-a, u četvrtak od 13h uživo na Youtube kanalu razgovaraće se o tome kako da stvore atmosferu u kojoj će žene progovarati o nasilju bez straha i osude.

Svedočimo jakom talasu progovaranja kada je seksualno nasilje u pitanju. Ovi glasovi inspirisali su i dali snagu ženama da generalno progovore o nasljiu na svim poljima i osvestili ih da ne žele da trpe. Da li će nedavna dešavanja uticati na celokupno prisutnost nasilja nad ženama u našoj zemlji?

Šta još uraditi kako bi se stvorila klima u kojoj će žene biti ohrabrene da progovore, a rasprostranjenost nasilja umanji, kao pojedinci ali i kao institucije? Kako najbolje iskoristiti ovaj trenutak i talas da konačno smanjimo visoku stopu femicida i slučajeva seksualnog nasilja koja nikako da se promeni?

Sa sagovornicama iz različitih oblasti Elle će razgovarati o poboljšanju položaja žena, i borbi protiv gorućeg problema koja je u poslednje vreme, sve glasnija.

Panel počinje uvodnim workshop-om “Šta ja tu mogu” koji će držati Tanja Ignjatović, psihološkinja iz Autnomnog ženskog centra. U okviru ove uvretire, govornica nas upoznaje sa pojmom nasilja i daje savete kako da reagujemo u situacijama kada nam se devojka ili žena koju poznajemo obrati za pomoć. Koje su rečenice koje ne bi trebalo da koristimo, kako da zaista budemo od pomoći, kakva vrsta podrške je tim ženama najpotrebnija?

Na panel-razgovoru koji će uslediti o ovoj temi govoriće:

Tanja Ignjatović – Autonomni Ženski Centar, psihološkinja

Tamara Urošević – Novinarke protiv nasilja nad ženama

Nikolina Pavićević – osnivačica profila “Kritički”

Sonja Knežević – specijalistkinja za komunikacije, Avon

Razgovor će moderirati Elle Active urednica Iva Parađanin.

Kompanija Avon je još 2008. prepoznala važnost glasnog progovaranja o nasilju pokrenuvši kampanju Reci NE nasilju nad ženama. Kroz edukativne programe i donacije, ova akcija se godinama zalaže za zaustavljanje i sprečavanje nasilja. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat „ONAsnaživanje“.

Kao vid ekonomskog osnaživanja, a time i doprinos u borbi protiv nasilja, u okviru ovog projekta Fond B92 osnovao je mala ženska udruženja “Ruke”, “Somborska dobra bašta” i Mitrovačka dobra bašta”. U njima su mogućnost da rade i zarade dobile žene sa iskustvom nasilja, kao i žene koje pripadaju nekoj od socijalno ugroženih kategorija stanovništva. 

Namenjen ženama koje su doživele nasilje – sadašnjim i bivšim štićenicama Sigurne kuće, projekat je usmeren na njihovo ekonomsko osnaživanje, koje je važan segment borbe protiv partnerskog nasilja. Kroz organizaciju raznih obuka za sticanje konkretnih veština i radionica ličnog razvoja i usavršavanja, u okviru projekta ONAsnaživanje pomaže se ženama da lakše pronađu adekvatan posao, da žive od svog rada i budu samostalne. 

U okviru projekta Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“, prepoznat je značaj edukacije mladih kao jednog od ključnih elemenata u osvešćivanju društva. Ovoj kampanji prključile su se i brojne influenserke, a otvoren je I dijalog sa mladima inspirišući ih da progovore o iskustvima uznemiravanja.

Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi postavljena je Skulptura ženske hrabrosti, a realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“ i sprovedene informativne kampanje sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu.

Pratite panel-razgovor live na Youtube kanalu Elle Magazina i ne zaboravite koliko je važno pričati o ovoj temi, na pravi način!