Iako se od Kusturice naovamo činilo da smo u svetu potpuno neprimetni kad je reč o filmskoj režiji, ove godine desilo se nešto krajnje neobično: dokumentarni film "A sad se spušta veče" naše autorke Maje Novaković ušao je u trku za prestižnu nagradu "Oskar", a rediteljka Mila Turajlić dobila je poziv da bude član žirija za nagradu Američke akademije. Čini se da nova generacija sineasta sa ovih prostora i te kako ima šta da kaže.

Upravo zbog toga nije nimalo čudno što je nacionalna televizija RTS donela odluku da snimi serijal emisija "Rani kadrovi", u kojoj će se najšira publika upoznati sa mladim studentima filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i sa njihovim studentskim filmovima. U svakoj epizodi biće prikazan jedno ili dva ostvarenja, a onda će autori kroz razgovor sa eminentnim stručnjacima dobiti i svoju prvu ozbiljnu TV kritiku. Recept, dakle, nije nov - podseća na nekoliko takmičarskih rijalitija poput "Ja imam talenat" - ali kontekst jeste, s obzirom na neuporedivo složeniju strukturu samog žanra.

Snimanje u Ciglani obavljeno je, naravno, pod maskama
RTS/Gordan Jović Snimanje u Ciglani obavljeno je, naravno, pod maskama

Prva sezona serije "Rani kadrovi" snima se u čuvenom beogradskom umetničkom okupljalištu "Ciglana", a upoznaće nas sa klasom koja se na Fakultet dramskih umetnosti upisala 2016. godine, i upravo se nalazi pred realizacijom svog diplomskog rada. 

Premijerno emitovanje prve sezone emisija „Rani kadrovi“ planirano je za jesen 2020. godine na programu RTS 2. Od marta 2021. godine sve emisije ovog serijala biće dostupne gledaocima i na platformi RTS Planeta.