Muzička scena je nešto što se iz dana u dan menja, ali s druge strane postoje pesme koje su ostale zauvek ugravirane u srcima miliona ljudi širom sveta. Kad se začuju poznati tonovi ovih kompozicija, svi ih pevaju uglas, bez obzira na životne stavove i opredeljenja. Njihovi tvorci i izvođači praktično su istorijske ličnosti. I upravo te istorijske ličnosti ovih dana masovno potpisuju otvoreno pismo političarima u kom veoma odlučno zabranjuju da se njihovi hitovi koriste u političkim kampanjama.

"Muzika priča moćne priče i pokreće emocionalno povezivanje - zato se i koristi u kampanjama, na kraju krajeva! Ali takvo korišćenje joj oduzima tu vrednost," navodi se u pismu koje potpisuju čak i legendarni Mik Džeger, Elton Džon, Sindi Loper, Alanis Moriset, Šeril Krou, Blondi i mnogi drugi. "Uvlačeći ga protiv njegove volje u politiku, vi kompromitujete njegove lične vrednosti i razočaravate njegovu publiku - što je ogromna moralna i ekonomska cena."

Legenda roka ne želi da njegov zvuk bude podloga Trampovim porukama
Profimedia Legenda roka ne želi da njegov zvuk bude podloga Trampovim porukama

Čitava ova priča počela je u junu, kad su Rolingstounsi i Linkin Park dali izjavu o tome kako je Donald Tramp bez odobrenja upotrebio njihovu muziku za svoje promotivne spotove. Tom prilikom oba benda su jasno stavila do znanja da nemaju nikakve veze sa predsednikom Amerike i njegovim stavovima, kao i da je ova zloupotreba predstavlja kršenje autorskih prava.

U ovom trenutku pismo je potpisalo 53 muzičara i benda, a na kraju se navodi da političke partije imaju rok do 10. avgusta da uspostave nove principe korišćenja muzike u kampanjama, odnosno da koriste isključivo kompozicije za koje su dobili dozvolu, ili će biti preduzete dalje zakonske mere.