Vrata Holivud su mu se otvorila nakon što su ga Martin Skorseze i Robert De Niro nazvali i ponudili mu ulogu u filmu "Razjareni bik" iz 1980. godine

Američki glumac Džo Peši (78) je 9. februara ove godine napunio 78 godina, a publika ga najviše pamti po ulozi Harija u filmu "Sam u kući" i "Sam u kući 2" iz 1990. i 1992. godine.

Naime, Peši je tumačio ulogu zlikovca u mnogim filmskim ostvarenjima, a poslednji film u kom je glumio je "Irac" reditelja Martina Skorsezea, koji je bio jedan od favorita na dodeli Oskara 2020. godine.

Rođen u Nju Džerziju, a do svoje 5. godine života je već počeo da snima reklamame. Još kao dečak se zaljubio u glumu, a počeo je da radi i u lokalnom pozorištu.

Dzo Pesi
Shutterstock 

U samim počecima karijere zanimala ga je i muzika, a s kolegama Frenkijem Valijem i Tomijem De Vitom oformio je bend "The Four Seasons" kada je imao 16 godina.

Radio je kao frizer, a u isto je vreme je pokušavao da uspe sa svojim bendom. Svirao je gitaru, znao je da peva, a pojavljivao se i u stend ap nastupima s kolegama iz benda. Objavio je i nekoliko muzičkih albuma, što ga je zaista ispunilo.

Imao je nekoliko sporednih uloga sredinom 70-ih godina, a glumačka karijera krenula mu je uzlaznom putanjom nakon što su ga Martin Skorseze i Robert De Niro nazvali i ponudili mu ulogu u filmu "Razjareni bik" iz 1980. godine.

Nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu, a osvojio je i nagradu "BAFTA" za najboljeg novog glumca.

Reditelji su ga odmah primetili, pa su mu odmah ponudili brojne nove uloge, a Peši je pomno birao koje će žanrove odabrati. Hvaljen je za mnoge uloge i danas je jedan od najboljih glumaca u Holivudu. Godine 1999. objavio je da odlazi iz sveta glume.

Dzo Pesi
Shutterstock 

Bio je u braku tri puta, a ni s jednom od svojih žena nije dugo bio. Prvi put je pred oltar stao 1964. godine, a s prvom suprugom je dobio ćerku. S manekenkom i glumicom Klaudijom Haro bio je u braku od 1988. do 1992. godine, a kasnije je ljubio i bivšu manekenku i Plejbojevu zečicu Endži Everhart.

Holivud ga pamti kao jednog od najboljih komičara, "zlikovaca" i glumaca, a mnogi ga i dalje "mole" da prihvati novu ulogu, ali nije poznato da li ćemo ga gledati u još nekim novim filmskim ostvarenjima.