Devojčica Biljana Čekić, koja ima svega trinaest godina, nalazi se u trci za najveću nagradu filmske industrije, Oskar. Glavna uloga u filmu "Dara iz Jasenovca" poverena je Biljani, koja tumači glavnu junakinju Daru. Kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim glumcima.

Ovo joj je prva uloga na filmskom platnu, a već je glavna. Dolazi iz iz sela Sreflije kod Kozarske Dubice, a nije mogla ni da sanja da će njen talenat gledati najpoznatiji umetnici iz Holivuda. Sve se desilo veoma spontano i slučajno. U osnovnoj školi koju pohađa, "Vuk Karadžić", bio je održan kasting za ulogu glavne junakinje. Biljana je bila najboljoljima među hiljadu njenih vršnjaka, a pre toga nije imala nikakovog iskustva ispred kamera, piše Blic

- Mnogo se radujem uspehu našeg filma, i jedva čekam da ga vidim u bioskopu. Nisam mogla ni da sanjam šta će se sve događati, zato sam vrlo uzbuđena i možda malo imam tremu. Mnogo bih volela da idem u Ameriku, u Los Anđeles, da predstavim "Daru iz Jasenovca" i da čujem šta kaže američka publika, a nadam se da će osvojiti i nagrade. Ali, pre svega, važna mi je premijera ovde, u Republici Srpskoj, mislim da bih tu imala veću tremu nego u Americi - rekla je Biljana početkom godine za "Novosti" i dodaje da je već odlučila čime će se baviti kada još malo poraste.

dara iz jasenovca
Youtube 

- Odlučila sam da gluma bude moja profesija, iz jednostavnog razloga što mi je bilo prezanimljivo tokom snimanja "Dare iz Jasenovca". Taj glumački način života, druženja, rada, sve me je to oduševilo i zauvek će mi ostati u najlepšem sećanju. Od svih sam imala podršku, družila sam se sa svima, najviše sa decom glumcima, i sa svima sam ostala u kontaktu, pa često razgovaramo telefonom - izjavila je Biljana koja u filmu glumi sa Zlatanom Vidovićem, Nikolinom Friganović, Natašom Ninković, Anjom Stanić, Vukom Kostićem, Markom Janketićem i mnogim drugim glumcima.

Film su producirali Predrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić.

dara iz jasenovca
Youtube 

93. godišnja dodela Nagrada Akademije filma, umetnosti i nauke kasni skoro dva meseca, prema poslednjim informacija biće održana 23. aprila. Kako će izgledati dodela u Los Anđelesu još uvek nije poznato javnosti, s obzirom na to da još vlada pandemija korona virusa.