Sve ljubitelje triler drame “Besa” obradovala je vest da je krajem prošle godine počelo snimanje druge sezone ovog popularnog serijala, i to u Crnoj Gori.

Kreatori “Bese 2” su Toni Džordan i Igor Stoimenov, koji je zajedno sa Mladenom Matičevićem, Vukom Ršumovićem i scenarista. Režiju potpisuje više reditelja, među kojima je i Nikola Ljuca, koji je zadužen za crnogorsku liniju priče. Pored Raše Bukvića, Miloša Timotijevića, Arbena Bajraktaraja, Hane Selimović, Milice Gojković, Milana Marića, koje ćemo gledati u novih deset nastavaka, publika će imati priliku da upozna i nove likove koje će tumačiti Florist Bajgora i Ervin Bejleri, piše Blic.

Ekipa “Adrenalina” se trenutno u Beogradu priprema za snimanje nastavka koji kreće od marta, a nakon toga se rad na seriji nastavlja u inostranstvu, više o tome pročitajte OVDE.

- Radnja nove sezone “Bese” počinje zapravo u realnom vremenu, tačnije dve godine nakon završetka prve sezone. Naše junake, a pre svega Uroša, Dardana i Petrita, zatičemo potpuno izmeštene iz njihove “zone komfora” u apsolutno neočekivanim situacijama za publiku. Specifično za drugu sezonu je da nećemo imati fokus na jednom junaku, već ćemo paralelno pratiti sudbine naših (anti)heroja. Sudbine likova će se preplitati na više nivoa, iako su geografski razdvojeni. To znači da i ovu sezonu “Bese” snimamo u nekoliko zemalja, a kao potpuna novina je i da će ekipa jedan deo serije snimati u baltičkim zemljama. Završili smo snimanje dela serije koji se dešava u Crnoj Gori, a na proleće krećemo sa snimanjem na ostalim lokacijama u drugim zemljama - otkriva Igor Stoimenov, kreator i scenarista druge sezone “Bese”, i dodaje da sama činjenica da se radnja serije dešava u šest država, i da se snima na osam jezika, sa glumcima i članovima ekipe iz petnaest država ovaj projekat svrstava u vrlo teške i zahtevne po svim osnovama za realizaciju.

serija Besa
Youtube 

- Istini za volju, u drugoj sezoni je svakako lakše jer se sada svi manje-više poznajemo i imamo veliko poverenje jedni u druge, tako da je sasvim dovoljno da se pogledamo, i bez reči znamo šta hoćemo jedni od drugih - priča on.

Prva sezona završila se dramatično pitanjem da li je Uroš Perić spreman da spase svoju porodicu i ubije inspektora Petrita Kocija. Šta će se dešavati u novim epizodama, ostaje da se vidi.

Poslednjih godina kod nas se nije nikada više snimalo kriminalističkih serija. Igor ističe po čemu se ovaj serijal razlikuje od svega što smo do sada imali priliku da vidimo.

- Pre svega, “Besa” nije apriori kriminalistička serija. Mi kriminalni milje koristimo da ispričamo priču koja se bazira na postulatima antičke tragedije - nečemu najboljem što je Balkansko poluostrvo u umetnosti ikada dalo. Sukobi, pre svega u okviru porodice, a zatim i između porodica, ono su čime se “Besa” bavi. U novoj sezoni ćemo kao jedan od glavnih lajtmotiva uvesti i generacijski sukob, koji će se pre svega ogledati u sučeljavanju tradicionalnog i modernog. Zbog toga će mnogi mlađi glumci, koji su imali sporedne uloge u prvoj sezoni, sada dobiti daleko značajnije role, a tu pre svega mislim na Unu, Luku, Dritona, Iljira... Besa (data reč koja mora da se poštuje), pogrešno se vezuje samo za albansko nasleđe. Rasprostranjena je u svim plemenskim zajednicama širom južnog Balkana. Krvna osveta je samo jedan od njenih najeksplicitnijih oblika, koji se vuče do današnjih dana. Mi smo taj momenat balkanskog nasleđa, u kombinaciji sa postulatima antičkih tragedija, pokušali da iskoristimo, na isti način na koji recimo Skandinavci koriste noir estetiku ili Izraelci jevrejsko-palestinsko pitanje u svojim serijama. Univerzalnost naše priče, koja je kreirana po originalnoj ideji Srđana Šapera, dobila je i svoju potvrdu u arapskoj verziji “Bese”, koja je prošle godine snimljena u Libanu - naglašava Igor za Blic.

Jedan od upečatljivih likova inspektora Petrita Kocija tumači Miloš Timotijević. Kaže da je najteže do sada bilo snimanje akcionih scena.

- Na njih odlazi najviše vremena i energije zato što iziskuju veliki broj ponavljanja i postavki kamere. A u ovoj sezoni ih je bilo nekoliko. Ali mislim da smo ih odlično uradili i da će publika uživati ne samo u njima već u kompleksnosti priče i likova koji su podignuti u ovoj sezoni na jedan visok nivo. Inače, o tome šta se dešava sa mojim likom mi je teško da govorim jer me pod jedan veže ugovor (ne smem da otkrivam detalje kao ni radnju druge sezone još uvek), a pod dva ne volim da otkrivam te stvari jer smatram da bi to pokvarilo užitak gledanja serije.

Timotijević ističe i da će se snimanja u Crnoj Gori pred Novu godinu sećati po divnim ulovima i vremenu koje ih je poslužilo, ali i po prirodnim lepotama ove zemlje.

Ukoliko ne bude nepredviđenih stvari, kraj snimanja trebalo bi da bude početkom leta, a emitovanje se planira od jeseni na kanalu Superstar TV.

Pogledajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas