Počelo je slavlje povodom venčanja norveške princeze Marte Luize i njenog američkog partnera, samoprozvanog šamana Dureka Verreta. Stotine gostiju stižu u grad Alesund, na zapadu Norveške, na sastanak u istorijskom hotelu, prenosi BBC.

U petak će otputovati do grada Geirangera na obalama fjorda, dok u programu venčanja stoji da će gosti uživati u "laganom ručku na brodu dok će svedočiti veličanstvenim planinama i vodopadima." Par će se zatim venčati na privatnom događaju u subotu.

Prema norveškim medijima, gosti su zamoljeni da ne koriste mobilne telefone i fotoaparate tokom slavlja i da ništa ne objavljuju. Princeza Marta Luiza (52) i Durek Verret (49) objavili su veridbu 2022. godine. Princeza je prethodno bila udata za pokojnog pisca i umetnika Arija Bena, s kojim ima tri ćerke. Razveli su se 2017. godine, a Ben je preminuo na Božić dve godine kasnije.

princeza Marta Luize
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Marta Luiza već decenijama izaziva kontroverze u Norveškoj zbog svog angažmana u alternativnim tretmanima. Izgubila je svoju počasnu titulu "Njeno kraljevsko visočanstvo" 2002. godine kako bi joj bilo dopušteno da pokrene sopstveni posao.

Pet godina kasnije, objavila je da je vidovita. Tokom 2018. godine, vodila je školu za koju je rekla da učenike uči kako “stvarati čuda” i razgovarati s anđelima. Prošle godine je za BBC rekla da je dobila mnogo kritika jer je duhovna osoba, za šta veruje da je u Norveškoj tabu.

Verret na svojoj stranici navodi da je šesta generacija šamana, "božji sluga i aktivator energije" koji "demistifikuje duhovnost" kroz svoja učenja. U intervjuu za časopis Vanity Fair, tvrdio je da je uskrsnuo iz mrtvih i rekao da mu je, dok je bio dete, rođak predvideo da će se jednog dana oženiti norveškom princezom.

Princeza Marta Luiza objavila je svoju vezu s Verretom 2019. godine, putem objave na Instagramu u kojoj je pokušala da preduhitri kritike.

"Za one od vas koji osećaju potrebu da kritikuju: Smirite se. Nije na vama da birate umesto mene ili da sudite o meni. Šaman Durek je samo čovek s kojim volim da provodim vreme i koji me ispunjava", napisala je tada.

princeza Marta Luize
GAC / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Mnogi Norvežani još uvek nisu prihvatili Verreta, pišu lokalni mediji, jer misle da govori vrlo čudne stvari i da postoje važne kulturološke razlike. Uprkos duhovnim uverenjima para, ceremonija venčanja ovog vikenda pratiće tradicionalniji kanon u skladu s liturgijom venčanja Norveške crkve.

Kada su veridbe prvi put objavljene, norveška državna televizija NRK izvestila je da će se Verret preseliti u Norvešku i pridružiti kraljevskoj porodici bez titule. U sredu je takođe otkriveno da par već godinu dana radi s Netflixom na "dubinskom i dirljivom dokumentarcu" o njihovoj vezi.

Izvor: Jutarnji.hr/ Wanted Vanja Pajović