Klod Palmero je obavljao funkciju zaduženog za finansije u kraljevskoj palati Monaka tokom više od dve decenije. Međutim, njegova karijera se završila u julu prošle godine nakon što je postao predmet istraživanja web-sajta posvećenog otkrivanju korupcije. Nedavno su njegove "tajne sveske", koje detaljno prate troškove kraljevske porodice Monaka, procurile u javnost i dospele do uticajnih medija, uključujući francuski list "Le Monde". Ovaj medij je objavio seriju zapisa iz Palmerovih beležaka.

U tim zapisima, posebna pažnja posvećena je problemu "nezakonitih migranata", koji su činili veći deo stalnog osoblja princeze Šarlin.

"Njeno visočanstvo princeza Šarlin prihvata u službu ljude koji se ne pridržavaju zakona", upozorio je Palmero princa Alberta jednom prilikom. U pismu napisanom u januaru 2017. godine otkrio je i da je jedan od zaposlenih sa Filipina "ilegalno već pet godina u zemlji", iako je imao samo jednomesečnu turističku vizu, prenosi "Daily Mail".

princeza Šarlin
Phill Magakoe / AFP / Profimedia 

"Plaća mu se 100 evra na dan, što je preterano", napisao je tada Palmero.

U jednom danu potrošeno 70.000e

Kako Palmerovi podaci datiraju godinama unazad, tu su i zapisi iz 2015, a odnose se na dadilje koje je Šarlin zaposlila za svoje blizance Žaka i Gabrijelu, rođene u decembru 2014. godine. "Ažuriranje o zapošljavanju dadilja... Kompletno smo ilegalni (čak im je turistička viza istekla 7. januara). One ne samo da ilegalno borave u zemlji, već su ušle sa lažnim pasošem", napisao je on u januaru 2015. godine.

Palmero je napravio i evidenciju o 700.000 evra koje je prosledio Šarlin za proslavu rođendana i krštenje dece. Princeza je, navodno, u samo jednom danu u aprilu 2016. tražila da joj se da oko 70 hiljada evra, što je on okarakterisao kao "definitivno preterivanje".

princeza Šarlin
NICOLAS TUCAT / AFP / Profimedia 

"Zar to nije mnogo?", upitao je, koga je brinulo što Šarlin navodno uzima novac iz fondova koji su bili "neprijavljeni" u poreskom smislu, te je upozorio da je takva praksa opasna.

Bivši glavni upravnik kraljevskog trezora u mediteranskom poreskom raju tvrdi da je očajnički pokušavao da obuzda "opasnu" potrošnju ove Južnoamerikanke, te da ju je 2021. sprečio da zaposli novo, dodatno osoblje.

Novac za bivše ljubavnice 

Dalje se u ovim knjigama navodi da princ Albert svake godine troši milione sa tajnog francuskog računa kako bi slao novac svojim bivšim ljubavnicama i vanbračnoj deci - Aleksandru Kosti-Grimaldiju (20) i Džazmin Grimaldi (31). "Le Monde" je ovo nazvao "prinčevskim budžetom bez dna".

No, mediji su ipak najviše pažnje obratili na Šarlinine troškove, pa se dalje navodi kako je potrošila oko 950.000 evra za renoviranje svoje vile na Korzici, zajedno sa još toliko novca za preuređenje poslovnog prostora u Monte Karlo.

princeza Šarlin
Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia 

Takođe, slala je stotine hiljada funti svojoj porodici u Južnoj Africi, pa je tako u decembru 2022. zapisano da je Šarlininom bratu Šonu poslato oko 900.000 evra za kuću.

U decembru 2019. Palmero je zapisao da je Šarlin potrošila "oko 15 miliona evra za osam godina, iako je njen predviđeni trošak za to vreme iznosio oko 7,5 miliona evra".

"To je ludo. Nemam kontrolu nad princezinom potrošnjom novca", piše on.

Palmerovi zapisi otkrivaju i kako je Šarlin prošle godine dobila sumu od 1, 5 miliona evra samo u novcu, neračunajući brojne druge pogodnosti. Primera radi, Albertove sestre, princeza Karolina (67) i princeza Stefani (58) dobijaju 900.000, odnosno 800.000 evra godišnje. U izveštaju se dodaje i da su Karolina i Stefani "kraljevske dragulje" nosile kao "lični nakit".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kako devojka zarađuje na TikToku od priče o šopingu tiktok/therealsahd


Izvor: Wanted A.N.