Da je živa, jedna od najlepših glumica svih vremena, Šeron Tejt, danas bi proslavila 81. rođendan. Nažalost, njen život naglo je prekinut u trenutku kada se radovala najlepšoj ulozi  - tome što će postati mama, kada je imala samo 26 godina.

Priča o njenom ubistvu i dan-danas ledi krv u žilama, naročito što iza istog stoji jedan od najokorelijih, najmračnijih umova - Čarls Menson, "monstrum milog lica", kako su ga neki zvali. 

Podsetimo, Tejt, inače hipi ikona, svojevremeno je bila san miliona muškaraca, a žene su je obožavale i želele da budu poput nje.

Šeron je zapravo još kao beba postala deo javne scene jer je sa šest meseci učestvovala na izboru za Mis i pobedila. Govorili su da je plenila lepotom, pa su joj još kao tinejdžerki predviđali blistavu budućnost, a tokom kasnijih godina, kao većina mladih konzumira opijate, posećuje žurke, lako sklapa prijateljstva i tako ulazi u svet kinematografije.

Šeron Tejt je bila hipi ikona.
kpa Publicity / United Archives / Profimedia 

Drugačija, divlja, nesputana, a opet talentovana i hipnotišuća... kao takva se potpuno izdvajala od svih drugih u svetu šoubiznisa, a nakon što je odlučila da radi na sebi, te krenula na časove glume, plesa i pevanja, veoma brzo je postala od glumice B-kategorije najtraženije lice.

Brak sa Polanskim i uspon u filmskom svetu

"Bal vampira" bila je njena prva velika i ozbiljnija uloga, a film koji je režirao Roman Polanski pokazao se za njih kao sudbonosan. Njih dvoje upoznali su se na jednoj zabavi i uplovili u strastvenu romansu. Ona mlada i lepa, on ekscentričan, popularan, slobodnog ponašanja. Praćeni su u stopu, "it" par...

Naravno, Polanski je bio taj koji je Tejt dao "vetar u leđa", te slede uloge u "Dolini lutaka" zbog koje je nominovana za Zlatni globus kao zvezda u usponu, a iako u kultnom hororu "Rozmarina beba" nije igrala glavnu ulogu, njena rola i dalje je bila veoma zapažena.

Uspeh na poslovnom planu, pratio je i uspeh na privatnom, te se sa Polanskim venčala 1968. uz veliku pažnju javnosti.

Govorilo se čak da je bilo više fotografa nego gostiju. Šeron krajem te godine ostaje trudna. "Želim hipi devojku, a ne domaćicu, a to je Šeron", govorio je kasnije Polanski.

Krvava noć

Malo ko je mogao da zamisli da će samo dve nedelje pred porođaj biti ugašen ne samo život tada najlepše glumice, već i njenih troje prijatelja i to od strane najoglašenije sekte svih vremena.

Te noći, Polanski je bio u Londonu i pisao scenario, a Šeron je, da ne bi bila sama pozvala troje prijatelja - Džeju Sebringu, Vojteku Fikovskom i Abigejl Foldžer. S obzirom da je Tejt bila pred porođajem, Polanski je planirao da se vrati za par dana.

Međutim, te noći 9. avgusta 1969. Čarls Menson, vođa sekte "Porodica" naredio je svojim ženama da upadnu u vilu Šeron Tejt i ubiju svakog ko se tu nađe. Suzan Etkins, Patriša Krenvinkel i Teks Votson ušle su na imanje i iz vatrenog oružja pogodile momka koji je obilazio posed.

Upale su u kuću i ubile svakog ko im se našao na putu. Šeron Tejt i njena beba bile su izbodene 16 puta, kao i njeni prijatelji, a na vratima kuće njihovom krvlju bilo je ispisano "svinje". Kasnije je sahranjena sa sinom na groblju u Kaliforniji.

Menson je bio osnivač "porodice"

Inače, Menson je karijeru gradio u Los Anđelesu šezdesetih godina. On se najpre bavio muzikom i sanjao da postane velika zveda, a kada mu to nije uspelo, postao je osnivač "porodice" mladih hipija.

Živeo je na ogromnom ranču koji se nalazio u blizini Los Anđelesa. Njegova porodica se sastojala od nekoliko muškaraca i nekoliko mladih žena. Svih šest devojaka bile su iz porodica srednje klase i potpale su pod njegov uticaj jer je on koristio njihove problematične odnose sa očevima.

Pročitajte još: ĆERKA SLAVNE GLUMICE ZAVRŠILA JE U RALJAMA KULTA NAJOKRUTNIJEG PSIHOPATE: Iza MILOG lica krio se UBICA SLAVNE TRUDNICE

Devojke su živele sa njim, a on im je zabranio da gledaju na sat, da koriste kalendare, da čitaju… Nije im dozvoljavao ni da nose naočare, tvrdeći da je njihov vid takav kakav je dat od prirode da bi mogle na sopstveni način da vide svet oko sebe.

Iako je osuđen za ubistva, Čarls Menson nije prisustvovao nijednom. Dve žrtve je vezao, ali je napustio prostoriju pre nego što su ubijene. Takođe, Menson nije bio ni blizu poprišta čuvenog ubistva trudne glumice Šeron Tejt. Međutim, kalifornijski zakon nalaže da ne morate biti ubica već i da je samo podstrekivanje na takav čin indirektna odgovornost i krivično delo.

Zašto je ubijena Šeron Tejt?

Život ali i smrt Tejtove pratilo je mnogo medijskih spekulacija. Od toga da ju je Polanski neprestano varao, do toga da je tokom života u Italiji bila silovana. I oko masakra u Sijelo Drajvu ispletene su brojne teorije. Navodno je baš to imanje izabrano zbog toga što je tu ranije živeo producent koji je odbio da sarađuje sa Čarlsom Mensonom kada se on bavio muzikom.

Čarls Menson je bio vođa sekte.
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

Takođe, govorilo se da je inspiraciju za zločine Mensonova "Porodoca" pronašla u pesmi "Helter skelter" čuvenih Bitlsa. Menson je svojim sledbenicima govorio da pesma navodi na supremaciju bele rase nad ostalim rasama i apokaliptičnom kraju sveta.

Mensonove žene pokušale da ubiju svedoka

Neverovatno je i da su Mensonove žene pokušale da ubiju svedokinju tokom suđenja, namamivši je u restoran na Havajima. Kupile su joj hamburger i pošto je progutala poslednji zalogaj, jedna od njih joj je obazrivo rekla “zamisli samo da je u tome bilo 10 tableta esida”.

Srećom, svedokinja je uspela da nagovori nekog stranca da zove tužioca i preživela je. Žene koje su joj dale hamburger optužene su za pokušaj ubistva.

Vešt manipulator

Tokom jednog od boravaka u zatvoru, Menson je čitao knjigu Dejla Karnegija "Kako pridobiti prijatelje i uticati na ljude". Smatra se da je tako postao vešt manipulator.

Knjiga je namenjena trgovcima i menadžerima, ali Čarls je maltene religiozno čitao poglavlje o tome kako nagovoriti ljude da prihvate vašu ideju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

SVIREPO UBISTVO DEVOJČICE U MAKEDONIJI POTRESLO REGION! Reporter Kurira traži vezu između dva ubistva: OVO DODATNO ZABRINJAVA Kurir TV

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!