O slučaju između produkcijske kuće Roberta de Nira i Grejem Čejs Robinson odlučilo je juče osam porotnika na Federalnom sudu na Menhetnu.

Porotnici suposlati da donesu odluku, nakon osam dana suđenja, Grejem koja je godinama radila u produkcijskoj kući holivudske zvezde Canal Productions, tražila je 12 miliona dolara, a uzvraćeno je kontratužbom uz zahtev za šest miliona dolara odštete.

Porota je proglasila produkcijsku kompaniju Roberta De Nira odgovornom za rodnu diskriminaciju pa je naređeno da plati navedenu svotu novca bivšoj pomoćnici holivudske zvezde.

Robert De Niro nije proglašen lično odgovornim

Osamdesetogodišnjeg glumca i reditelja porota u Njujorku nije proglasila lično odgovornim.

Grejem Čejs Robinson (41) optužila je De Nira i njegovu kompaniju za zlostavljanje na radnom mestu dok je radila za njega od 2008. do 2019. kada je dala otkaz tvrdeći da ju je izložio seksualno neprimerenom ponašanju.

Produkcijska kompanija Roberta De Nira proglašena je krivom
Wanted 

Tražila je 12 miliona dolara odštete za emocionalni stres i povredu ugleda, navodeći da je ostala bez posla i da nije mogla da se oporavi od traume, piše theguardian.com.

Odluka je doneta nakon šest sati većanja. Odbačena je tužba koju je glumac podneo protiv Robinson tražeći šest miliona odštete. Porota je produkcijsku kuću Canal Productions proglasila odgovornom za polnu diskriminaciju i povredu na poslu pa je Robinson dodelila tačno 1.264 miliona dolara odštete prema dve tačke optužnice. Ona je potpuno oslobođena optužbi i nije proglašena krivom ni po jednoj optužbi podnetom protiv nje.

De Nirova priznanja

Podsetimo, Robert de Niro svedočio je na sudu i priznao je da je bivšu asistetnkinju zvao "razmaženo derište" kada ga nije probudila za važan sastanak. Takođe je priznao da ju je nekoliko puta zamolio da ga češa po leđima, ali je ismevao ideju da je to bilo seksualno. Robinson je nazvao "jezivom" i "odvratnom".

De Niro je rekao porotnicima da je povećao platu bivšoj asistentkinji sa manje od 100.000 dolara godišnje na 300.000 dolara i da ju je unapredio u potpredsednicu produkcije i finansija na njen zahtev iako su njene odgovornosti uglavnom ostale iste.

Kada je dala otkaz, rekao je De Niro, Robinson mu je ukrala oko 85.000 dolara u avionskim kilometrima, izneverila njegovo poverenje i prekršila njegova nepisana pravila da se koristi zdravim razumom i uvek radi pravu stvar.

Produkcijska kompanija Roberta De Nira proglašena je krivom
ZapatA/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Glumac je priznao određene tvrdnje koje je Robinson iznela u tužbi uključujući da joj je možda rekao da je njegov lični trener plaćen više od nje delimično i zato što je izdržavao porodicu. Složio se da ju je zamolio da ga češa po leđima u najmanje dva navrata. “Dobro, dva puta? Uhvatili ste me", rekao je.

Oglasio se advokat bivše asistentkinje Roberta de Nira

De Niro je u utorak poručio bivšoj sistentkinji u sudnici: "Sram te bilo!". Nije bio u sudu tokom izricanja presude.

"Oduševljeni smo što je porota videla ono što smo mi videli i donela presudu u korist Čejs Robinson protiv kompanije Roberta De Nira, Canal Productions", rekao je advokat bivše asistentkinje slavnog glumca Dejvid Sanford pa je dodao: "Ne samo da je gospođa Robinson dobila svoj slučaj protiv Canal, već je porota u potpunosti opravdala gospođu Robinson utvrdivši da su De Nirove tužbe protiv nje neosnovane".

Robinson nije dala nikakve komentare dok je napuštala sud, ali je Sanford rekao da sumnja da će njegova klijentinja imati ikakav kontakt sa glumcem "do kraja života”.

Sanford je nagađao da su porotnici dodelili Robinson 1,26 miliona dolara, ali ne puni iznos koji je tražila jer su izračunali koliko je izgubila u zaradi otkad je otpuštena.

Produkcijska kompanija Roberta De Nira proglašena je krivom
Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Mislim da ju je porota platila za poslednje četiri godine kada nije radila", rekao je Sanford.

Tokom suđenja Robinson je svedočila da su se De Niro i njegova partnerka Tifani Čen udružili protiv nje kako bi posao koji je nekad volela pretvorili u noćnu moru.

Priznao je da ju je grdio, iako je osporavao da je ikada bilo vulgarnosti, rekavši: "Nikad nisam bio uvredljiv".

Takođe je negirao da je ikada vikao na nju, rekavši da je svaka sitnica koju je pokušala da istakne, bila glupost i da je "najgore što je uradio" bilo to da je povisio ton u njenom prisutvu, ali nikada sa nepoštovanjem. Zatim ju je pogledao kako sedi između svojih advokata i rekao joj je: “Sram te bilo, Čejs Robinson!”

Robinson je rekla da je dala otkaz na poslu nakon "emocionalnog i mentalnog sloma"zbog čega je "dotakla dno". Rekla je da je patila od anksioznosti i depresije i da nije radila četiri godine iako se prijavila za 638 radnih mesta.

"Nemam društveni život. Tako sam ponižena i posramljena i osećam se kao da me drugi osuđuju. Osećam se tako oštećeno na neki način... Izgubila sam život. Izgubila sam karijeru. Izgubila sam finansijsku nezavisnost. Izgubila sam sve".

U četvrtak se Robinson nasmešila i zagrlila sve svoje advokate nakon što se pojavila porota. Smejala se i dok je izricana presuda.

De Nirov advokat Ričard Šuenstajn rekao izvan suda da će advokati pokušati da smanje iznos odštete.

Podsetimo, svedočila je i partnerka slavnog glumca Tifani Čen sa kojom on ima petomesečnu ćerku Džiju.

Robinson je Tifani Čen nazvala sociopatom, a ona je bivšu asistentkinju muža opisala kao psihotičnu, opasnu ženu.

Grejem Čejs je u tužbi navela da joj je Robert de Niro zadavao poslove vodeći se stereotipima, a ne opisom njenog posla, kao i da ju manje plaćao od njenog muškog kolege, što je on okarakterisao kao njenu ljubomoru.

Robert de Niro optuživao je bivšu asistentkinju da je za vreme radnog vremena gledala televiziju kao i da je koristila novac kompanije za lične potrebe.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!