Moli Blum je žena koje su se nekada mnogi plašili. Njen um odveo ju je među glumce, mafijaše i nezakonite radnje, a po karijeri Moli Blum, nekadašnje skijašice snimljen je film sa Džesikom Čestejn u glavnoj ulozi.

Ova žena je u svet pokera ušla kada ju je uveo glumac Tobi Megvajer, a kartaške večeri organizovala je u klubu „The Viper Room“ koji je tada bio u suvlasništvu Džonija Depa.

Moli Blum možda nije bila deo holivudskog krema, ali je na njima odlično zarađivala. Sa nepunih 26 godina Blum je od asistentkinje postala ‘domaćin’ najprestižnijih poker igara na planeti.

Producenti, bankari, biznismeni, glumci i pevači sedeli su za stolom i često gubili milione tokom večeri koje je organizovala Moli.

Od uspešne skijašica do kraljice pokera

Moli Blum je rođena 1978. u Koloradu. Uspešno bavila skijanjem, a svojevremeno je bila treća u Americi. Molin otac je klinički psiholog i profesor na fakultetu, a majka i brat se takođe bave skijanjem.

Kao 12-godišnjakinja Moli je operisana, a od skijanja je odustala nakon što je doživela nesreću pri kvalifikacijskom spustu za Olimpijadu. Planirala je, kaže, da studira pravo, ali pre fakulteta htela je da uzme godinu dana slobodno. Otišla je u Los Anđeles i zaposlila se kao asistent jednog od suvlasnika kluba „The Viper Room“ i konobarica.

Moli Blum se zaposlila kao asistent jednog od suvlasnika kluba „The Viper Room“ i konobarica.
Shutterstock 

„The Viper Room“ je 1993. osmislio i otvorio glumac Džoni Dep koji je oduvek sanjao o muzičkoj karijeri koju je zapustio radi glume. Kako bi se vratio svojim korenima rok muzike, energiju je uložio u klub na Sunset Stripu gde i dan danas sviraju poznati bendovi.

Džoni Dep otvorio je The Viper Room.
Screenshot/Instagram Dep je rekao da se na ovome neće završiti

Blum je u klub došla deset godina kasnije, a doveo je većinski vlasnik Darin Feinstajn. Godinu dana kasnije prišao im je glumac Tobi Megvajer s idejom da u podrumu kluba organizuju večeri pokera, a za organizaciju je bila zadužena upravo Blum.

Prilika koju nije želela da propusti

Kada mi je šef rekao da ću ja to preuzeti, zbunjeno sam guglala pravila pokera, kakvu muziku vole pokeraši i šta jedu. Drugi dan sam se pojavila sa kompilacijom i komadima sira.

Ušla sam u sobu i vidjela najjače biznismene, glumce, političare. Odmah sam shvatila da je to prilika koju jedna devojka iz malog gradića ne sme da propusti – rekla je Moli o svojim počecima.

Moli Blum je slučajno postala kraljica pokera.
Mark Doyle / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Oko ‘njenih’ stolova kartali su Ben Aflek, Leonardo Dikaprio, Mekoli Kalkin i niz drugih zvezda.

Megvajer je bio šupak koji je hteo da me natera da za bakšiš od 1.000 dolara glumim glupaču i to pred svima. Odbila sam. A najviše novca mi je ostavljao Ben Aflek koji je ujedno bio i beskrajno simpatičan– rekla je Blum.

Tobi Megvajer nije ostao u dobrom sećanju Moli.
Shutterstock 

Do 2006. susreti su se premestili u luksuzne hotele ili stanove igrača, a 2007. Moli započela sopstveni biznis. Firmu je registrovala kao ‘event i catering’ kompaniju. Tri godine kasnije biznis je preselila u Njujork kako bi privukla finansijere, a godinu dana kasnije morala je da plati preko 100.000 dolara zaostalih poreza.

"Novac i pohlepa su mi udarile u glavu"

Kako to u životu biva, njena sreća nije dugo trajala. Uskoro se navukla na drogu, a spetljala se i sa ruskom mafijom koja je osetila veliki novac. Kada je odbila "zaštitu" mafijaša oni su joj zapretili smrću. Nije smela da ode u policiju jer su pretili da će ubiti njenu majku.

Youtube, Mark Doyle / SplashNews.com / Splash / Profimedia Kraljica pokera nekad i sad

Ubrzo su joj na vrata zakucali inspektori FBI. I to tokom jedne ilegalne partije pokera.

Moli je navodno, stalno tražila savete advokata da je upute ukoliko krši federalne zakone. Oni su joj, rekla je, uvek odgovarali da je najvažnije ‘ne kršiti zakon dok kršiš zakon’ – što je ovekovečeno odličnom scenom u filmu. Napomenuli su joj da se ne sme ‘ponašati kao Vegas i uzimati posto iz osnovnog uloga (pot)’.

Moj pad je bio u tome što sam u jednom trenutku postala i banka koja je davala kredit igračima. Nekoliko puta sam pogrešila u proceni i proveri osobe i ostala bez novca. I onda sam krenula da uzimam iz pota.

Time sam prekršila federalni zakon, a FBI je saznao za nas jer je jedan igrač u Los Anđelesu imao šest miliona dolara duga. Novac i pohlepa su mi udarili u glavu, i donosila sam loše odluke – rekla je Blum o početku kraja.

Blumova je 2013. bila jedna od 33 osobe koje su optužene za 100 miliona dolara vrednu operaciju pranja novca i nezakonitih aktivnosti (kockanje). Spominjan je i reket, iznuda, prevara i druge stvari, a Moli je mogla da dobije i kaznu od 10 godina zatvora. Priznala je ‘manje’ zločine i upletenost u operacije i osuđena je na godinu dana uslovno, hiljadu dolara kazne i 200 sati dobrotvornog rada, a morala se i odreći sve zarade.

Njen advokat tvrdio je kako je Blumova nasilno uvedena u svet pokera od strane svog bivšeg šefa. U filmu reditelja Arona Sorkina Moli Blum igra Džesika Čestejn, a njenog advokata Idris Elba.

Moli Blum igra Džesika.
Youtube 

Film se bavi upravo suđenjem a kroz niz ‘flashbackova’ Blumova objašnjava svoje početke i uspon. Sorkin je za svoj scenario dobio i nominaciju za Oskara, a mnogi su bili nezadovoljni jer nominaciju za najbolju žensku ulogu nije dobila Džesika Čestejn.

Bonus video:

MAGACINI POTPUNO IZGORELI: Vatra progutala panele od iverice, viski i poker aparate Kurir/M.S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!