U subotu je Hamas, palestinska politička i vojna organizacija, pokrenuo talas iznenadnih napada na Izrael. Zauzvrat, Izrael je proglasio „ratno stanje“, a izraelske odbrambene snage su najavile brzi kontranapad.

Zbog situacije oglasile su se brojne javne ličnosti i poslale poruke podrške Izaelu među kojima je bila i Kajli Džener. Međutim, samo par sati kasnije, stori je obrisan, nakon što je dobila veliki broj kritika uglavnom mlađih pratilaca koji su na strani Palestine.

Njeno brisanje storija povezano je i sa prijateljstvom sa Belom Hadid, jednom od "palestinskih princeza" kako zovu nju i njenu sestru Điđi koje godinama suvereno vladaju modnom scenom.

Šuška se da je upravo zbog Bele, Kajli odlučila da do kraja sukoba ostane nema po pitanju podrške Izraelu. Bela se inače povukla iz modnog sveta pre nekoliko meseci kako bi uspela da sredi svoje mentalno zdravlje nakon duge borbe sa lajamskom bolešću. Ipak, na mrežama je bila (makar do sada) veoma aktivna, i neretko je postavljala poruke podrške Palestini. 

Tako je pre izvesnog vremena besno prokomentarisala objavu koju joj je Instagram izbrisao.

Bela na protestu za podršku Palesini.
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

"Instagram je uklonio moj story u kojem sam napisala - moj tata i njegovo rodno mesto Palestina - s fotografijom njegovog američkog pasoša. Koji deo mog ponosa na očevo rodno mesto je bullying, zlostavljanje, uznemirujuće ili golotinja? Zašto je ovo protiv pravila? Ne smemo biti Palestinci na Instagramu? Za mene je to zlostavljanje. Ne možete izbrisati istoriju ućutkavanjem ljudi. To tako ne funkcioniše", zaključila je tada revoltirano, a nakon toga više puta je prisustvovala i skupovima podrške Palestini, i poznato je da se vatreno zalaže za poboljšanje položaja Palestinaca u Pojasu Gaze i, kako kaže, oslobođenje.

Inače, mnogi ne znaju da sestre Hadid ne samo što potiču iz Palestine, već imaju veoma visoko aristokratsko poreklo, budući da njihov otac i poznati američki bogataš potiče još od arapskog vladara Zahira al-Umara, koji je upravljao severnom Palestinom sredinom 18. veka.

Kako tvrdi porodica Hadid, ovaj vladar je predak Hajrije Hadid, Mohamedove majke. On je imao devetoro dece – osmoricu sinova i jednu ćerku, pa je danas mnogo njegovih potomaka na prostoru Palestine.

Al-Umar je autonomno vladao severnom Palestinom dok je ovo područje bilo pod vlašću Osmanskog carstva, a svoju vladavinu je započeo tokom 1739-ih, upravljajući Galilejom pre nego što je proširio svoju vlast na Tiberijadu, Arabu, Nazaret, Deir Hanu i Aku 1746. godine. On je, inače, poznat po tome što je 1765. naredio da se sruši Haifa, a potom je obnovio grad i utvrdio ga tri kilometra jugoistočno. Zahvaljujući novom položaju, u severnom podnožju, planine Mar Elijas, grad je mogao bolje da se brani kopnenim putem, piše Glossy.rs.

Kako je porodica Hadid završila u Americi?

Mohamed Hadid, otac slavnih manekenki, rođen je u Nazaretu 1948. godine, a još kao malo dete je morao da napusti domovinu. Za vreme Palestinskog rata 1947-1949, porodica Hadid je bila među 700.000 proteranih.

Mohamed Hadid je otac Điđi i Bele.
SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"Najpre smo izbegli u Siriju, a ostali smo bez svog doma u Safadu, koji je preuzela jevrejska porodica kojoj smo pružili utočište nakon što su izbegli iz Poljske, na brodu koji je išao od zemlje do zemlje i niko nije hteo da ih prihvati... Bili su naši gosti dve godine, dok nisu nas pretvorili u izbeglice i izbacili nas iz sopstvene kuće. To je moja istorija. Čudno je. Moja porodica i ja bismo to uradili ponovo", napisao je Mohamed Hadid jednom prilikom na Instagramu pored porodičnog portreta.

Porodica Hadid neko vreme je živela u Damasku, a potom se preselila u Tunis, pa u Grčku, pre nego što su se skrasili u Vašingtonu kada je Mohamed imao 14 godina.

U Americi su se obogatili, a Mohamed je kasnije oženio Jolandu Hadid, slavnu manekenku, sa kojom je dobio troje dece, od kojih su najpoznatije upravo Điđi i Bela.

Điđi i Bela Hadid.
ENT / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

One su rasle "zadojene zlatom", a karijeru im je stvorila niko drugi do slavna majka koja je kasnije dobila nadimak "majke iz pakla". 

Tako im je branila da jedu, da se školuju, da treniraju šta žele. Uvek je bio očigledan i jaz između devojčica, te joj je tako Điđi bila miljenica, dok je Bela uvek bila "sa strane". Zanimljivo je da je Bela sa 14 operisala nos jer se stidela porekla, a mnogi smatraju da je na to uticala upravo majka. 

Shutterstock, ANGELA WEISS / AFP / Profimedia Bela i Điđi Hadid suvereno vladaju modnim svetom.

Bonus video:

OVO JE IZRAELSKI "JEDANAESTI SEPTEMBAR!" Obradović zapanjio sagovornike Kurir TV: Postoje interesi DA SE OVI UGOVORI UNIŠTE! Kurir TV

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!