U sredu, 23. avgusta 2023. godine, ceo svet je obišla vest o pogibiji šefa ruske privatne paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina i njegovih najbližih saradnika posle rušenja aviona u kom su se nalazili. 

Iza njega ostala je neutešna udovica Ljubov Valentinovna Prigožina kao i deca  - dve ćerke i sin, o kojima se u prošlosti mnogo toga pisalo.

Njegova udovica sada je bogatija za milijardu dolara koliko se procenjuje neto bogatstvo njenog pokojnog muža.

Ko je Ljubov Prigožina?

Rođena je 26. juna 1970. godine, ruska je poslovna žena i farmaceutkinja. Njena istaknutost se uglavnom pripisuje njenom druženju sa mužem. Ona je vlasnica lanca butika poznatih kao Muzej čokolade, koji se nalazi u Sankt Peterburgu. Srednju školu je završila u Rusiji, a zatim je nastavila više studije medicine. Diplomirala je farmaciju.

Pored toga, ona je vlasnica velnes centra koji se nalazi u Lenjingradskoj oblasti. Njeno vlasništvo se takođe proteže na butik hotel po imenu Cristal Spa & Residence, koji je 2013. godine dobio cenjenu nagradu Perfect Spa Project. Takođe, ona poseduje vlasništvo nad Agat LLC, podružnicom Concord Management and Consulting LLC. Ova druga kompanija je deo grupe Concord, prtenosi "The Statesman".

“Fajnenšel tajms” piše da je Ljubov igrala “različite uloge” u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice. Prigožinova deca su, navodi list, sva imala akcije u očevim kompanijama, pri čemu se se one često menjale između njih, piše Mondo.

Prigožinova deca

Starija ćerka Polina je 2019. bila akcionar u ruskoj kompaniji “Lahta plaza”, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

“Lahta plaza” je, prema korporativnim dokumentima, delila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisane od SAD i EU kao paravan Vagnera, piše Blic.

Polina je prvo dete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. Ili 1998. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005.

“Fajnenšel tajms” (FT) piše da je plavokosa ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije 20. februara 2022. – četiri dana pre invazije na Ukrajinu – upravo bila Veronika Prigožina.

Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta sa nagradom od 50 evra. I Polina se takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama iako je njen otac bio pod sankcijama, navodi list.

Podaci Međunarodne federacije za konjičke sportove (FEI) pokazuju da su Veronika i Polina od 2014. učestvovale na stotinama takmičenja van Rusije: u Nemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji i Španiji. Nijedan od konja koje su jahale na tim takmičenjima nisu bili registrovani na Prigožinovo ime u FEI.

Pol Hendriks, belgijski veterinar, 2015. prodao je konja Kazapiloka čoveku koji je bio u društvu Poline. Prigožin i njegova porodica tada nisu bili pod sankcijama, navodi FT. Ali, Polina je jahala Kazapiloka 60 puta na međunarodnim konjičkim takmičenjima od prve pojave u italijanskom gradu Areco 2018, dakle nakon što je njen otac sankcionisan.

Krajem 2019, pored sankcija na Prigožinovu ličnu imovinu, uključujući privatni avion, skoro svi konji koje su jahale njegove dve ćerke iznenada su ponovo registrovani u Ruskoj konjičkoj federaciji na imena drugih ljudi, prema podacima FEI. Među njima je bio i Kazapiloko.

Polina je nakon toga nastavila da se takmiči sa tim konjem u Španiji i Portugalu i nijedan drugi jahač nije se takmičio sa Kazapilokom otkako je ona počela.

Sin

O Prigožinovom sinu Pavelu se malo toga zna. SAD su prošle godine rekle da su Polina, Pavel i supruga Ljubov igrali “različite uloge” u Prigožinovom poslovnom carstvu, koje ima koristi od “njegovog favorizovanog statusa u ruskoj eliti”.

Pavel se, prema objavama svog oca na društvenim mrežama, borio za Vagner u Siriji i dobio je priznanje grupe “crni krst” za vojne usluge.

Početkom juna na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem su, prema tvrdnjama savetnika u ukrajinskom MUP-u Antona Geraščenka, Pavel i Veronika Prigožin.

- Snimljeni su kako pevaju pesmu u kojoj sebe nazivaju elitom i oligarsima, dok drugi mole za novčiće i ribaju podove - tvrdi Geraščenko.

Da je video autentičan potvrdio je i sam Prigožin. Tvrdio je da je snimljen u leto 2022. i da je video i fotografije ukralo posebno "sajber" odeljenje ruskog ministarstva odbrane, napisao je Geraščenko.

Prigožinova majka Violeta

Osim Prigožina, njegove supruge, Poline i Pavela, na meti zapadnih sankcija je i njegova majka Violeta, bivši lekar i “trenutni zakoniti vlasnik” firmi “Konkord menadžment i konsultacije” od 2011, “Etalona” od 2010. i “Kreda”, prema javno dostupnim podacima.

FT piše da je Violeta krenula na časove iz slikanja 2017. sa svojih 77 godina, a da je godinu dana kasnije otvorila sopstvenu umetničku galeriju “Boje života” u centru Sankt Peterburga. Ubrzo je izlagala svoje slike, držala otvaranja i privlačila pažnju medija. Državni Kanal 1 se divio njenoj transformaciji u svet umetnosti preko noći.

- Nije mogla da sedi besposleno i našla je ne samo hobi već novi poziv - naveo je kanal u izveštaju.

U martu je Violeta, koja sada ima 83 godine, ostvarila neočekivanu pobedu na evropskom sudu. Njeni advokati su ubedili sudije prvog veća Opšteg suda EU u Luksemburgu da ona nema ekonomskih veza sa svojim sinom ili njegovom primarnom kompanijom “Konkord”.

Restrikcije protiv nje su ukinute i Savet EU je morao da plati njene sudske troškove. Ali, FT piše da korporativna dokumenta i računi Violetine galerije otkrivaju nekoliko preklapanja između njenog i posla njenog sina.

Tako je 2021. reviziju galerije vršila mala kuća “Aksent” iz Sankt Peterburga, koja je takođe revizor za skoro sve kompanije Jevgenija Prigožina, uključujući entitete koji čine “Konkord”, kao i više porodičnih firmi za nekretnine. Najmanje dve trećine njenih klijenata je povezano sa Prigožinom, navodi list.

Dok presuda evropskog suda ne mora da bude poslednja reč – Brisel se može žaliti u roku od dva meseca – postojeće sankcije protiv Prigožinove porodice su već imale posledice: njegove ćerke više ne mogu da se takmiče u jahanju po Mediteranu. Njihovi konji više se ne pojavljuju na međunarodnim takmičenjima. U martu 2022. je FEI zabranila učestvovanje jahača iz Rusije i Belorusije na njegovim dešavanjima. A Violeta je u međuvremenu nastavila da izlaže svoje slike u svojoj galeriji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!