Nema mnogo ljudi sa ovih prostora koji mogu da se pohvale da su uspeli u Holivudu. Ipak, priča Pitera Bogdanoviča, odnosno Petra Bogdanovića jedna je od onih koja pokazuje da je sve moguće ukoliko ste talentovani i imate jasnu viziju o svom putu.

Reditelj, glumac, scenarista, kritičar i pisac promenio je filmsku istoriju, a rođen je 30. jula 1939. godine u Kingstonu, gde su se njegovi roditelji bežeći od nacista preselili neposredno pre nego što se on rodio.

Njegov otac je bio Srbin, a majka poreklom iz austrijsko-jevrejske porodice. Kao doseljenici na američku teritoriju, nisu govorili jezik zemlje u koju su došli, pa ih je Piter tome naučio kada je odrastao.

Piter je karijeru započeo 1950. godine kao glumac, a ovoj veštini podučavala ga je čuvena Stela Adler, čiju su školu prošle mnoge istaknute zvezde današnjice. U ranim šezdesetim godinama prošlog veka, bio je poznat kao programer u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, odakle je i krenulo njegovo usmerenje oko izbora profesionalnog zanimanja.

U samoj zgradi, oko izloženih dela okupljala se tadašnja mladež Njujorka koja će svojim radom obeležiti vreme koje dolazi. Bogdanovič je veoma brzo pridobio naklonost onih koji su određivali ko će i na koji način biti plasiran u društvu, a blistava inteligencija koja ga krasi doprinela je da veoma lako i brzo savlada daleko nadmoćnijeg protivnika.

Ipak, ovog puta govorićemo više o njegovom ljubavnom životu koji je sam po sebi bio materijal za filmski blokbaster. Za Bogdanoviča se i dan-danas priča da je spavao sa više žena nego što bilo koji muškarac može i da pomisli.

Neke od tih žena poznate su javnosti. Pesnikinja Poli Polat bila je njegova prva supruga, a Sibil Šepard njegova velika ljubav.

Prvih nekoliko nedelja proveli su u neformalnom odnosu i osim Bogdanovičevog braka, prepreka im je bila i njena veza sa Elvisom Prislijem. Njihova ljubav i nije bila preterano jaka, pošto je glumicu veoma nervirala njegova zavisnost o drogi i alkoholu.

Njih dvoje su zajedno proveli sedam turbulentnih godina tokom kojih svađali, mirili, rastajali, a neki tvrde i tukli. Ostala je antologijska priča kako je Sibil, želeći da Pitera napravi ljubomornim, noć provela sa Džekom Nikolsonom. Kada je saznao da je bio iskorišćen kao sredstvo obračuna žene s njenim partnerom, potpuno je izgubio razum.

Kada su se ponovo sreli, Nikolson je pred prepunim restoranom Sibil u lice sasuo sve ono što misli o njoj i do današnjih dana nikada više nisu progovorili ni reč, ali je sa Bogdanovičem zapravo ostao u dobrim odnosima. 

Kao što je ostavio bivšu ženu zbog atraktivne glumice, tako je i nju zamenio mlađom i još atraktivnijom zečicom. Sibil je nakon rastanka zapala u tešku depresiju, a čak je počela da eksperimentiše i sa sopstvenom seksualnošću.

Početkom osamdesetih svi su mu zavideli jer je za ruku držao Doroti Straten, Plejbojevu zečicu koja se za dve godine tri puta našla na duplerici Hjua Hefnera. I čika Hju je bio oduševljen čarima raskošne plavuše, a spekuliše se i da su nekoliko noći uživali u njegovoj vili.

Zbog Pitera, seks bomba s početka osamdesetih veoma često je izostajala iz doma koji je delila sa suprugom, menadžerom Polom Snajderom. Njemu je to postalo veoma sumnjivo pa je odlučio da uposli privatnog detektiva. Ubrzo je kao dokaz dobio Dorotine i Piterove inkriminišuće slike.

Iako je znao da je Doroti bila luda za Piterom, Pol nije mogao da zamisli da se razvedu, i potpuno je poludeo kada je saznao za njenu aferu.

Pojedine zečice pokušale su da objasne Hefu da je Doroti sa veoma opasnim čovekom, ali njega, kako su kasnije i priznale u dokumentarcu o Plejboj vili, jednostavno nije bilo briga.

Nažalost, u trenutku kada je Doroti konačno skupila snagu i zatražila razvod, Pol je pukao i sve se završilo krvlju. Susreli su se u njegovoj kući gde je živeo s dvojicom cimera, a upravo su oni pronašli njihova beživotna tela u Snajderovoj sobi. Policija je kasnije ustanovila da ju je Snajder silovao i ubio, a zatim istim pištoljem presudio sebi.

Njena tragična smrt šokirala je Holivud i ostavila traga kako na Bogdanoviču, koji je kasnije rekao da je bio "ludo zaljubljen" u nju. 

Najskandaloznija veza

Ogromno iznenađenje bilo je kada se odjednom, nakon tragedije saznalo da se Bogdanovič ženi njenom rođenom sestrom Luiz. Plan je bio da se njihovo crkveno venčanje održi na proleće te godine u Los Anđelesu, ali je brak ranije sklopljen u Kanadi da bi nevesta koja je bila državljanke ove zemlje, mogla da sa suprugom živi u Los Anđelesu. Bogdanovič je pokrenuo proces da Luiz dobije stalni boravak u SAD.

Odbijeno je da se javnosti saopšte bilo kakve dodatne informacije o njihovoj vezi i ceremoniji venčanja.

Samo venčanje bilo je skandalozno - za večinu javnosti. Ulje na vatru dolila je majka Luiz Starten koja je tada pred vratima porodične kuće izjavila: "Plakala sam ranije, plačem i sada jer sam izgubila drugu ćerku".

Luiz i Piter su se retko pojavljivali u javnosti. Pratio ih je glas da je njihov brak farsa, ali njihov odnos nije zadesio nijedan skandal. I tako do razvoda 2001. godine.

Reditelj i glumica kojoj su mnogi predviđali blistavu karijeru, a koja se zbog venčanja sa Piterom odrekla glume, imaju dve ćerke Aleksandru Sašu i Antoniju koje su u svetu glumačke profesije.

Možda je neko i očekivao da će nakon skandaloznog venčanja uslediti buran brak, praćen pod lupom javnosti. Ali se desio drugačiji scenario. Skoro da nije bilo javnih nastupa supružnika, a ni reči o ljubavi osim Piterove izjave da je pored Luiz pronašao mir.

Brak je i dalje kontroverza u Holivudu i velika misterija. Kao i donekle smrti Doroti Straten, o kojoj je u knjizi "The Killing of the Unicorn: Dorothy Stratten, 1960-1980" pisao sam Piter Bogdanovič optuživši Hjua Hefnera da je u velikoj meri bio kriv za njenu smrt.

Luiz (52) je tužila osnivača Plejboja i Burla Eldridža, koji je kratko bio u braku sa njenom majkom, za klevete usmerene ka Piteru Bogdanoviču.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!