Alison Mek, glumica koju je svet upoznao zahvaljujući hit seriji "Smallville", koja je bila u zatvoru zbog podvođenja žena u ozloglašeni se*s kult NXIVM, u kojem su zlostavljali, izgladnjivali, mučili i silovali žene, a u kojem je, izmeđuostalog, bila i Indija Oksenberg, unuka Jelisavete Karađorđević, puštena je na slobodu nakon samo dve godine.

Alison Mek je puštena iz zatvora nakon dve godine.
Alberto Reyes / ddp USA / Profimedia 

Ona je 2021. godine osuđena na 3 godine za reketiranje, a nakon samo dve puštena je na slobodu zbog dobrog vladanja. 

40-godišnja Mek bila je desna ruka Kita Ranijerija, vođe ozloglašene sekte koji je osuđen na čak 120 godina zatvora. 

Kit Ranijer osnovao je kult.
Dateline NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Alison je i bila sa Ranijerijem u trenutku kada je uhapšen, a nakon što je završila u zatvoru morala je da plati i dodatnih 20.000 dolara sudskih troškova.

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala." Žene koje su bile u kultu često su bile izložene psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju. Primoravane su na orgije, a obavezno su bile žigosane i kažnjavane batinama ukoliko se ne bi povinovale naređenjima.

Prisiljivane su na težak fizički rad i bile tretirane kao robinje. Prisiljavane su na abortuse, a potom ponovo silovane, i morale su biti dostupne za seksualne odnose kada god bi to od njih bilo traženo.

Neretko su izgladnjavane i snimane tokom odnosa, da bi ih kasnije ucenjivali istim. Tužitelji su otkrili da je Alison bila upravo jedna od onih koja ih je slikala i snimala, a potom slala slike Ranijeriju.

Inače, i sama Indija Oksenberg ispričala je u svom dokumentarcu da se obratila Alison nakon što joj ga glumica opisala kao "sestrinstvo".

Indija je tada živela sa Alison u Albaniju, gde je i bilo sedište grupe, a morala je da joj kuva i čisti i potpuno joj se povinuje. Na kraju se izgladnjivala, jer joj je rečeno da dnevno ne sme da unosi više od 500 kalorija.

Indija Oksenberg uvučena je u kult.
Instagram 

Indija je morala da prati poseban "nastavni plan i program" koji je podrazumevao nedostatak sna i toliko malo hrane da je izgubila sposobnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja. Ono što nije shvatila jeste da je dovedena da postane robinja vođe NXIVM-a, Kita Ranijerija koji ju je redovno seksualno iskorišćavao. Nakon svega je bila i žigosana, odnosno, obeležena za celi život.

Indiju Oksenberg je majka izvukla iz sekte.
John Chapple / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Alison Mek svojevremeno se oglasila nakon svega, i objasnila svoje "razloge" zbog kojih je ušla u kult. Kako prenosi Page Six, ona se priključila NXIVM-u jer je mislila da bi joj vođa Kit Ranijer mogao pomoći da "ponovo postane sjajna glumica".

Podsetimo, 1998. godine, Ranijer (62) i Nensi Salcman (68) osnovali su NXIVM, kompaniju za lični razvoj koja je nudila "Programe za uspeh rukovodilaca" i niz tehnika koje obećavaju samousavršavanje sa naglaskom na unošenje "više radosti" u živote ljudi.

Grupa je dospela na naslovne strane nakon što je dobila podršku od Kler i Sare Bronfman, ćerki pokojnog filantropa i naslednika Sigrama, Edgara Bronfmana Starijeg.

Međutim, kompanija je naišla na ozbiljne probleme kada su se bivši članovi javili tvrdeći da su bili indoktrinirani u uvrnuti kult seksualnih robova, gde su žene žigosane Ranijerovim inicijalima i primorane da imaju seks sa njim.

Ipak, Mek je u intervjuu iz 2017. godine prkosno tvrdila da je nevina. Ona je tvrdila da "Ranijer nije bio šef harema". "Ne regrutujem mlade devojke da budu njegove seksualne robinje... Znate, to je poput suđenja Makartiju, - bacanje optužbi i širenje poput požara".

Alison je priznala da je osećala pritisak da napusti grupu od strane prijatelja koji su bili zabrinuti da je umešana u kult.

"Rekla sam im: "Porazgovarajte sa mnom nekoliko minuta. Dozvolite mi da vam pokažem šta radimo", rekla je, dodajući da su joj njeni prijatelji odgovorili: "Ne, ispran ti je mozak, bolesna si".

"Jednostavno sam hodala sama sa sobom i mislila: "Jesam li luda? Da li sam ja jedna od ovih groznih ljudi o kojima ste čitali da rade užasne stvari i misle da one zbog Boga?" Imala sam mnogo takvih razgovora sa sobom", dodala je.

Uprkos tome kako su se osećali njeni najbliži, Mek je odlučila da ostane u kultu.

"Na kraju, samo sam sela i pogledala svoj život, svoje veze i sve stvari koje sam pisala u dnevnike koje sam vodila - stvari koje sam radila u poslednjih nekoliko godina. I bilo je tako dosledno dobro", objasnila je ona na kraju, a iako joj je Ranijer digao karijeru "iz mrtvih", Mekova je to debelo platila, i nije poznato čime će se sada baviti nakon zatvora. Jedno je sigurno - čini se da su joj vrata Holivuda zauvek zatvorena.

Bonus video:

PIKANTERIJE PORODICE KARAĐORĐEVIĆ! Član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić o NEGATIVNOM UTISKU javnosti o kraljevskoj porodici Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!