Alison Mek, glumica koju je svet upoznao zahvaljujući hit seriji "Smallville", trenutno služi kaznu zbog podvođenja žena u ozloglašeni se*s kult NXIVM, u kojem su zlostavljali, izgladnjivali, mučili i silovali žene, a u kojem je, izmeđuostalog, bila i unuka Jelisavete Karađorđević. 

Glumica je osuđena na tri godine zatvora, i kako je rekla nakon suđenja, izuzetno žali zbog cele situacije, te da joj je saradnja s Kitom Ranijerijem, vođom ozloglašene sekte osuđenim na čak 120 godina zatvora, bila najveća greška u životu.

Alison Mek služi trogodišnju kaznu zatvora.
Alberto Reyes / ddp USA / Profimedia 

Alison je i bila sa Ranijerijem u trenutku kada je uhapšen, a nakon što je završila u zatvoru morala je da plati i dodatnih 20.000 dolara sudskih troškova. 

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala." Žene koje su bile u kultu često su bile izložene psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju. Primoravane su na origije, a obavezno su bile žigosane i kažnjavane batinama ukoliko se ne bi povinovale naređenjima.

Prisiljivane su na težak fizički rad i bile tretirane kao robinje. Prisiljavane su na abortuse, a potom ponovo silovane, i morale su biti dostupne za seksualne odnose kada god bi to od njih bilo traženo.

Neretko su izgladnjavane i snimane tokom odnosa, da bi ih kasnije ucenjivali istim. Tužitelji su otkrili da je Alison bila upravo jedna od onih koja ih je slikala i snimala, a potom slala slike Ranijeriju.

Inače, i sama Indija Oksenberg, unuka Jelisavete Karađorđević ispričala je u svom dokumentarcu da se obratila Alison nakon što joj ga glumica opisala kao "sestrinstvo". 

Indija je tada živela sa Alison u Albaniju, gde je i bilo sedište grupe, a morala je da joj kuva i čisti i potpuno joj se povinuje. Na kraju se izgladnjivala, jer joj je rečeno da dnevno ne sme da unosi više od 500 kalorija.

Indija je morala da prati poseban "nastavni plan i program" koji je podrazumevao nedostatak sna i toliko malo hrane da je izgubila sposobnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja. Ono što nije shvatila jeste da je dovedena da postane robinja vođe NXIVM-a, Kita Ranijerija koji ju je redovno seksualno iskorišćavao. Nakon svega je bila i žigosana, odnosno, obeležena za celi život. 

Alison Mek sada se oglasila nakon svega, i objasnila svoje "razloge" zbog kojih je ušla u kult. Kako prenosi Page Six, ona se priključila NXIVM-u jer je mislila da bi joj vođa Kit Ranijer mogao pomoći da "ponovo postane sjajna glumica".

indija oksenberg je bila u ozloglašenom kultu.
Instagram 

"Preselila sam se u Albani (sedište NXIVM-a) da popunim tu prazninu i ponovo pronađem svoju dušu, ako to ima smisla, jer je nestala", objasnila je ona u jednom intervjuu 2017, koji je tek sad ugledao svetlo javnosti. "Pitala sam Kita da li bi mi pomogao da ponovo postanem velika glumica jer sam se osećala kao prevarant."

Podsetimo, 1998. godine, Ranijer (62) i Nensi Salcman (68) osnovali su NXIVM, kompaniju za lični razvoj koja je nudila "Programe za uspeh rukovodilaca" i niz tehnika koje obećavaju samousavršavanje sa naglaskom na unošenje "više radosti" u živote ljudi.

Grupa je dospela na naslovne strane nakon što je dobila podršku od Kler i Sare Bronfman, ćerki pokojnog filantropa i naslednika Sigrama, Edgara Bronfmana Starijeg.

Međutim, kompanija je naišla na ozbiljne probleme kada su se bivši članovi javili tvrdeći da su bili indoktrinirani u uvrnuti kult seksualnih robova, gde su žene žigosane Ranijerovim inicijalima i primorane da imaju seks sa njim.

Ipak, Mek je u intervjuu iz 2017. godine prkosno tvrdila da je nevina. Ona je tvrdila da "Ranijer nije bio šef harema". "Ne regrutujem mlade devojke da budu njegove seksualne robinje... Znate, to je poput suđenja Makartiju, - bacanje optužbi i širenje poput požara".

Alison je priznala da je osećala pritisak da napusti grupu od strane prijatelja koji su bili zabrinuti da je umešana u kult.

"Rekla sam im: "Porazgovarajte sa mnom nekoliko minuta. Dozvolite mi da vam pokažem šta radimo", rekla je, dodajući da su joj njeni prijatelji odgovorili: "Ne, ispran ti je mozak, bolesna si".

"Jednostavno sam hodala sama sa sobom i mislila: "Jesam li luda? Da li sam ja jedna od ovih groznih ljudi o kojima ste čitali da rade užasne stvari i misle da one zbog Boga?" Imala sam mnogo takvih razgovora sa sobom", dodala je.

Uprkos tome kako su se osećali njeni najbliži, Mek je odlučila da ostane u kultu. 

"Na kraju, samo sam sela i pogledala svoj život, svoje veze i sve stvari koje sam pisala u dnevnike koje sam vodila - stvari koje sam radila u poslednjih nekoliko godina. I bilo je tako dosledno dobro", objasnila je ona na kraju. 

Ipak, iako joj je Ranijer digao karijeru "z mrtvih", Mekova je to debelo platila, a sada je zasigurno da su joj vrata Holivuda zauvek zatvorena.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!