Kako javljaju strani mediji, princeza Rita Bonkompanji Ludovizi (73) već neko vreme je beskućnica.

Pokojni suprug princ Nikolo Bonkompanji Ludovizi testamentom joj je ostavio velelepno zdanje Casino dell' Aurora, koje je u vlasništvu porodice od 1621. godine. Međutim, njeni posinci, sinovi njenog muža, osporavaju joj to pravo.

Prinčevi Bante, Ignjacio i Frančeskotvrde da su oni zakoniti naslednici renesansne vile i imanja u centru Rima, a pred sudom su izjavili da je njihova maćeha oštetila najskuplje imanje na svetu kada je pokušala da ga restaurira i dopuštanjem turistima da u zamenu za novac obilaze ovaj posed.

Sudija je potom u januaru izdao nalog da se princeza Rita iseli, što je konačno sprovedeno kada je policija stigla ispred palate 20. aprila i dala joj samo 30 minuta da se spakuje i izađe.

princeza Rita Bonkompanji Ludovizi.
Valentina Stefanelli / LaPresse / Profimedia 

Tako je sada ona ostala i bez novca i bez krova nad glavom, a vlasništvo nad imanjem procenjenim na 544 miliona dolara još uvek je neizvesno.

– To je tako brutalan kraj jedne prelepe priče – rekla je princeza Rita i ocenila svoj proces kao "kafkijanski" i dezorijentirajući.

Njoj je imovina zamrznuta, a sud joj je, štaviše, naložio da plati pravne troškove sinova njenog pokojnog muža. Uz to, ostala je bez novca, a ukrajinska izbeglička porodica kojoj je pružila krov nad glavom izbačena je.

– Ostala sam bez svog doma u kom sam provela 20 godina, moji gosti iz Ukrajine su izbačeni na ulicu, moji psi su istraumirani, a ne daju mi ni da uzmem auto –rekla Rita.

Ko je princeza Rita Bonkompanji Ludovizi?

Rođena je kao Rita Karpenter u San Antoniju, u Teksasu, u novembru 1949. godine, u vrlo imućnoj porodici. Njen otac bio je milioner koji se obogatio radom u gasnoj industriji, a Rita je mlada ušla u Republikansku stranku. Ipak, udala se za demokratu Džona Dženreta 1976. godine, a kasnije je tvrdila da je on bio prevarant.

Iste godine kad su se razveli – 1981. godine – Rita je pozirala obnažena za Plejboj, a potom je sve šokirala ispričavši da je sa mužem imala intimni odnos na stepenicama Kapitola tokom pauze jednog dugog večernjeg zasedanja. Međutim, decenijama kasnije ispričala je da u pitanju bio samo poljubac.

Početkom ranih dvehiljaditih, upoznala je princa Nikola, za kog se udala 2009. godine i postala njegova treća supruga.

Uprkos porodičnoj drami koja je usledila nakon njegove smrti, Rita kaže da je s mužem imala "divan zajednički život" i da su bili posvećeni renoviranju vile koja je izgrađena na mestu nekadašnjeg doma Gaja Julija Cezara.

U ovoj kući nalazi se i mnogo skupocenih umetničkih dela, uključujući i raskošni mural koji potpisuje Karavađo. 

Izvor: Glossy