Iako veći deo sveta ovakve inicijative smatra apsurdnim, nakon što je legendarni film "Prohujalo s vihorom" proglašen rasističkim i izbrisan iz antologije najvećih kinematografskih ostvarenja, sada je na tapetu ništa manje slavni "Briljantin", sa Olivijom Njutn Džon i Džonom Travoltom u glavnim ulogama.

Ovaj film snimljen je davne 1978. godine i potpuno je zaludeo svet muzikom, plesom i mladalačkim ljubavnim jadima. I dan danas se dešava da se u poodmaklim satima žurki didžejevi prisete hitova iz ovog ostvarenja kao što su "Summer nights" ili "You are the one that i want". Njegov uticaj na doživljaj muzike i kulture praktično je neizbrisiv. Ipak, u svetlu #MeToo pokreta, priča koju on priča izgleda neprihvatljivo.

U epizodi emisije "Celebrity Gogglebox" veliki broj poznatih ličnosti izneo je svoje zaprepašćenje grubošću u ponašanju muških likova u ovom filmu i, praktično jednoglasno, zaključeno je da ovaj film ima negativan uticaj na društvo.

Ovim povodom oglasila se glavna glumica filmskog spektakla, Olivija Njutn Džon:

"Svi zaboravljaju da glavni muški lik na kraju iz korena menja svoje ponašanje, što priču, zapravo, čini poučnom. Tu se radi o devojci koja misli da će se dopasti momku ako nešto uradi, i obratno. A takve stvari se dešavaju u životu. U pitanju je samo zabavna ljubavna priča," pokušala je Olivija da opravda popularnost nekadašnjeg hita.

Debata se, naravno, rasplamsala i na društvenim mrežama, gde su mnogi stali u odbranu filma.

"O ovome se stvarno raspravlja? Nađite sebi život, molim vas. Neverovatno koliko je osetljivih 'pahuljica' na ovom svetu," napisala je Nikol.

Možda čitava ova priča izgleda naivno, ali brisanje pojedinih delova ljudske istorije sasvim sigurno ne može biti osvešćujuće. Kako bi rekao Branimir Džoni Štulić u jednoj svojoj pesmi: "Ko ne pamti, iznova proživljava."