Kralj Čarls III (74) uskoro, 6. maja, doživeće najvažniji dan u svom životu - krunisanje, a do tada se analiziraju mnogi detalji njegovog života.

Jedno od njih je njegovo bogatstvo. Kako piše The Sunday Times, Čarls ima imovinu vrednu 600 miliona funti (680 miliona evra). Kralj je tako uspeo da premaši bogatstvo svoje pokojne majke, kraljice Elizabete II. Prema The Sunday Times-u, kraljica je imala imovinu vrednu 370 miliona funti. Čarls se može pohvaliti i da je pretekao pevača Eltona Džona i penzionisanog fudbalera Dejvida Bekama.

Kada je u pitanju računanje kraljevog bogatstva, u obzir se uzimaju brojni faktori. Čarls poseduje dva privatna kraljevska imanja poznata kao vojvodstva, imanje Sandringem i zamak Balmoral. Prema Sunday timesu, kralj se brine o vojvodstvu Lankaster, dok je dužnost prestolonaslednika, princa Vilijama, da brine o vojvodstvu Kornvol.

Krunisanje kralja Čarlsa III je 6 maja.
Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia 

Čarls je pod svoju kontrolu primio vojvodstvo Kornvol kada je imao 21 godinu, odnosno 1969. godine, a nakon što je kraljica Elizabeta preminula, nasledio ga je princ Vilijam. Kralj se pokazao kao dobar vlasnik Kornvola i stariji sin bi svakako trebalo da potraži savete od njega. Naime, kako piše The Sunday Times, uspeo je da poveća godišnju zaradu za 42,6 odsto, odnosno na 25,4 miliona funti između 2011. i 2022. godine.

Tokom ovog perioda, bogatstvo vojvodstva poraslo je na 1,04 milijarde funti, što je povećanje od skoro 50 odsto. Najveći doprinos ovome je „iznajmljivanje komercijalnih nekretnina“ u drugim područjima Engleske, čime je zaradio 17,6 miliona funti. 

Bakingemska palata.
Shutterstock 

Između 2012. i 2022 Čarls je zaradio 212,7 miliona funti i odlučio je da plati porez na dohodak na taj iznos, iako nije bio u obavezi da to uradi. Njegov bivši savetnik otkrio je Sunday timesu da je kralj postao "lukav u skrivanju novca dobijenog od vojvodstva" tokom godina nakon što je prošao kroz skup razvod od pokojne princeze Dajane. Navodno, Lejdi Di je primala 22,5 miliona dolara i plaćala 600.000 dolara godišnje za održavanje svojih kancelarija.

Veliki deo kraljevog bogatstva čini ranije pomenuto imanje Sandringem, čija je vrednost 245 miliona funti, dok je zamak Balmoral procenjen na 210 miliona funti. Sandringem takođe donosi Čarlsu profit zbog turizma jer nudi safari ture i poseduje kompaniju Sandringham Apple Juice.

Kensingtonska palata
ROTA / Camerapress / Profimedia 

Imanje i dvorac, svoju najvredniju imovinu, kralj je nasledio od svoje majke Elizabete nakon njene smrti. Nije čak bio primoran da plati porez na nasledstvo zbog izuzeća koje je uveo bivši britanski premijer Džon Mejdžor 1993. godine.

Mnogi ne znaju da Čarls poseduje i brend hrane i proizvoda pod nazivom Duchy Originals, koji je javnosti predstavio 1990. godine. Osim toga, može se pohvaliti da je to najveći brend organske hrane i pića u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sunday times ističe da je kralj poznat i po svojoj štedljivosti uprkos ogromnom bogatstvu. Naime, on mnogo vodi računa o životnoj sredini i 'reciklira' svoju odeću, pa ga možemo videti više puta u istoj kombinaciji dok obavlja svoje kraljevske dužnosti.

„Ja sam jedan od onih ljudi koji mrze da bilo šta bace. Stoga bih radije da se održavaju, čak i zakrpe ako je potrebno, nego da ih bacim“, rekao je Čarls za magazin Vogue 2020.

Kensingtonska palata
Rumbush888 / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia 

Inače, smrću majke, kraljice Elizabete, kralj je nasledio oko 22 milijarde dolara vredne nekretnine koje pripadaju kraljevskoj kasi. Na toj listi su Bakingemska i Kensingtonska palata. On takođe poseduje materijalnu imovinu vrednu 15 milijardi funti koja nije na prodaju.

Od stupanja na presto, kralj je uveo i mere štednje u kraljevskoj porodici. Smanjio je broj aktivnih članova i honorara, i odlučio da ima skromnije i kraće krunisanje od majke.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!