Svet je nedavno šokirala vest da se vremešni milijarder, jedan od vlasnika čuvenog Porchea, Volfgang Porše razvodi od svoje supruge Klaudije. Međutim, svet nisu iznenadile vesti o razvodu, već razlog koji su mnogi ocenili kao jeziv, bezosećajan, pa čak i surov. 

Naime, Volfgang je ostavlja jer ne može da podnese to što boluje od demencije. Kako kaže, simptomi su se pogoršali, a blizak izvor porodici izjavio je da je bolest potpuno promenila njen karakter, te da zbog toga ne mogu da nastave dalje kao supružnici. 

Volfgang Porše razveo se od žene jer ima demenciju.
Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Malo potom se saznalo i da se Volfgang preselio kod zajedničke prijateljice princeze Gabrijele od Lajningena.

Inače, Volfgang Porše je bio u vezi sa Klaudijom od 2007, a venčali su se 2019. Takođe, milijarder ima i četvoro dece, od kojih dvoje sa rediteljkom i scenaristkinjom Suzane Breser, sa kojom je u braku bio od 1988. do 2008.

Ukupna imovina porodice Porše procenjena je na 20 milijardi evra. 

Kada je reč o Klaudiji, ona je poznati nemački lobista, bivša tužiteljka, političarka i profesorka. Studirala je krivično pravo, a kasnije je bila aktivna u politici. 

Pre Volfganga, bila je u jednom braku u kojem je dobila ćerku. Povodom novog razvoda nije se oglašavala, ali javnost je na njenoj strani. O njoj brinu 4 negovatelja i stanuje sada blizu svoje ćerke. Nažalost, kada je reč o bolesti, uglavnom je isti scenario - muškarci nastavljaju dalje, dok žene ostaju same.

Da, možda zavet kaže "i u dobru i u zlu", ali statistika govori drugačije, prema zvaničnim podacima, kod parova gde je jedan supružnik bolestan stopa razvoda penje se i do 75 posto. 

Kao razlog ističe se da su supružnici koji pružaju njegovu pomoć bolesnim partnerima u većem riziku razvoja depresije nego na primer njihova deca koja imaju istu ulogu. Takođe, često kao razlog navode ne samo gubitak intimnosti sa partnerom, nego i dugogodišnje duboko prijateljstvo koje su delili. Njihovi zajednički planovi i snovi polako nestaju dok su oni nemoćni da nešto po tom pitanju preduzmu, a time raste i njihovo podsvesno zameranje partneru što neće imati priliku da žive život kakav su želeli.

Takav život polako postaje mučenje koje dovode i do zdravstvenih problema, a sa druge strane nailaze na osudu društva što su loši partneri ako odluče da svoja osećanja postave na prvo mesto. 

Klaudija Porše je ostavljena zbog toga što je bolesna.
FRANZ NEUMAYR / AFP / Profimedia 

Situacija je znatno povoljnija za muškarce nego žene

I dok odgovor na pitanje je li prihvatljivo razvesti se od partnera koji je bolestan ne možemo jasno definisati, primeri pokazuju da muškarci i žene u takvom odnosu nisu ravnopravni i drugačije vide uloge negovatelja. The Guardian navodi kako muškarci imaju "mehanički" pristup činjenici da se njihova partnerika razbolela, odnosno na to gledaju kao na problem koji treba rešiti. To znači da mogu pristupiti zadacima koji se od njih očekuju u tom trenutku, kao što je briga o terapiji koju partnerika prima ili voženje na preglede u bolnicu, ali ne razmišljaju o podršci koja se od njih ne zahteva nego očekuje. Takva podrška uključuje emotivnu podršku, te pomoć oko svakodnevnih zadataka i poslova u kući.

Žene su često više ostavljane nego muškarci.
Shutterstock 

Istraživanja su pokazala da će brakovi u kojima je žena bolesna duže opstati ako je sposobna da obavlja kućne i svakodnevne poslove koje inače ne obavlja njen suprug. Trenutak kada žena postane previše bolesna da se brine o kući kako se to od nje očekuje po društvenim normama, te kada mora zahtevati to od supruga, brak je u većem riziku od razvoda.

U mnogo slučajeva žene same nastavljaju da vode brigu o kući jer osećaju krivicu zbog toga što opterećuju supruga svojom dijagnozom, no isto nije primećeno kada se uloge obrnu. Sociološkinja Mieke Thomeer sa Univerziteta u Alabami objašnjava kako istraživanja konstantno pokazuju da se trud koji žena ulaže u takav odnos manje ceni od onog koji ulaže muškarac te da zbog toga muškarce manje osuđujemo ako napuste brak s bolesnom partnerkom, nego kada to uradi žena.

Iz istih istraživanja proizašla je teorija da muškarci mnogo više pate ako ostanu bez supruge, ali ne emocionalno. Oni su naučeni da će supruga za njih obavljati većinu posla kada je u pitanju dom, te su zato skloniji napuštanju bolesne supruge i pronalasku nove partnerke nakon smrti supruge. Žene će, s druge strane, ređe napustiti bolesnog supruga, no jednom kada on umre, veće su šanse da će ostati neudate jer su svesne da će i u novom odnosu morati da budu isti oslonac partneru kada je u pitanju briga za dom. Ženama je uloga negovateljice toliko duboko usađena kroz društvene norme i očekivanja da često i ne pomisle da zaslužuju odmor od brige o suprugu, a posebno ne da je njihovo legitimno pravo da prožive svoje snove i svoje planove izvan braka s bolesnim suprugom. To je još jedan razlog zašto će se muškarac pre razvesti od bolesne supruge nego što će supruga od bolesnog muža.

Bonus video:

RADNICI VOZE PORŠEA, ZADOVOLJNE I ŽENE: U ovoj kompaniji mnogi su pronašli odličan POSAO bez visokih kvalifikacija! Promo

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!