Otkad se udala za marokanskog kralja Mohameda VI, princeza Lala Salma je uzdrmala temelje njegove monarhije. Misteriozno je nestala 2017. godina, a onda se 2019. pojavila u službenoj poseti samo kako bi dokazala da je živa, ali od tada joj se gubi svaki trag. Od tada je u javnosti dobila ime Princeza duh.

Supruga marokanskog kralja Mohameda, princeza Lala Salma, od 2017. godine nije učestvovala ni u jednoj službenoj dužnosti i pune dve godine niko nije znao gde je. Posle njenog nestanka pojavila su se razna nagađanja.

Poneka mutna fotografija na društvenim mrežama, nepotvrđene glasine i terorije zavere – tako se godinama govori o marokanskoj princezi Lala Salmi. Čak ni strane diplomate u ovoj zemlji nisu znale godinama šta je sa princezom, pa ni prilikom prošlogodišnje posete princa Harija i Megan Markl Maroku. Tada ih je dočekao samo kralj Mohamed VI, bez svoje žene.

Kraljevska porodica je tabu tema u marokanskim medijima, pa se tamošnji novinari nisu ni usudili da pitaju gde je princeza i zašto je nestala iz javnosti.

"Ragozvarala sam sa prijateljima u Maroku, rekli su mi da će Lala verovatno dobiti određenu količinu novca i da će biti uklonjena iz javnosti. Ali, ništa nije sigurno... to je veoma teška situacija", istakao je španski novinar Andrea Mori, a njegova koleginica Neti Lejstra dala je i svoje mišljenje:

"Lala je imala težak zadatak pokušavajući da bude prva "vidljiva" supruga jednog marokanskog kralja, tu je postojao veliki jaz. Ipak ona je uradila neke sjajne stvari, a rodila je i dvoje dece. Uvek sam mislila da je dobro prošla. Verujem da će dobiti novac, veliku lepu kuću i sve što joj treba da ne bi rekla ništa o tome. Ali sve je to prilično tužno ako je istina."

Časopis "Hola" 2018. pisao je kako se razvela od supruga, ali palata to nikada nije potvrdila niti demantovala. Najverovatnija teorija je da su se kralj i ona tajno razveli 2018, ali da se o tome strogo ćuti jer je kraljeva privatnost crvena linija za tamošnju štampu. Ta ideja je verovatna i jer su u međuvremenu pojedini javno princezu vređali i ponižavali, a to svakako ne bi smeli da je ona i dalje kraljeva žena.

Marokanska princeza.
PDN / Sipa Press / Profimedia 

Nagađalo se i kako je pobegla u Ameriku ili na grčko ostrvo Keu s mlađom ćerkom, princezom Lalom Khadijom, a kružile su i glasine da živi u Rabatu. Ništa od toga nikada nije potvrđeno.

Pričalo se i da je umrla, ali to se ispostavilo kao netačna informacija kada je iznenadila službenim posetom onkološkom centru Beni Melal 2019. godine, baš kada su svetski mediji obratili pažnju oko njenog nestanka. Od tada joj se ponovno gubi svaki trag, zbog čega je stekla i nadimak "princeza duhova".

Lala i Muhamed upoznali su se na jednoj zabavi 1999, a venčali su se nekoliko godina kasnije. Venčanje su proslavili veoma raskošno i u javnosti, čime su prekršili marokansku tradiciju koja je nalagala da kraljevsko venčanje bude tajno.

Inače, ona u rukama ima dve diplome - inženjerskih i računarskih nauka, a bila je veliki borac za ženska prva, dok su je ljudi u Maroku obožavali i smatrali "pravom princezom, primerom kakva jedna princeza treba da bude".

Na kraju sve ostaje prilično obavijeno velom tajne jer zvaničnih saopštenja nema, a na Vikipediji princeza je i dalje – žena kralja Mohameda.

Lala Salma nestala 2019. godine.
Nieboer/royal house/PPE / Sipa Press / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!