Bivši holivudski filmski mogul, Harvi Vajnstin osuđen je na dodatnih 16 godina zatvora, tri meseca nakon što je osuđen za silovanje i seksualni napad pred sudom u Los Anđelesu.

Više od 80 ljudi optužilo je producenta za silovanje i nedolično ponašanje još od kasnih 1970-ih. On je negirao da je imao seks bez pristanka.

Vajnstin je prethodno osuđen za silovanje i seksualno zlostavljanje koje se dogodilo 2020. u Njujorku i trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine.

Harvi Vajnstin osuđen na dodatnih 16 godina zatvora.
printscreen/youtube 

Porota u Los Anđelesu osudila je Vajnstina 19. decembra 2022. za silovanje i dva seksualna napada na manekenku i glumicu poznatu samo kao Džejn Dou 1 kako bi se zaštitio njen identitet.

„Nikada nisam silovao ili seksualno zlostavljao Džejn Dou 1", rekao je on sudiji Višeg suda u Los Anđelesu Lizi Lenč, prema izveštajima američkih medija.

Žrtva je svedočila da ju je Vajnstin napao u hotelskoj sobi tokom italijanskog filmskog festivala u Los Anđelesu u februaru 2013.

Harvi Vajnstin će doživotno biti u zatvoru.
Profimedia 

Porotnici su odlučili da Vajnstin nije kriv po optužbi da je seksualno napao drugu ženu, terapeutkinju za masažu, i nisu uspeli da donesu presudu o optužbama za silovanje odnosno seksualno zlostavljanje dve žene, uključujući Dženifer Sibel Njusom, suprugu guvernera Kalifornije Gavina Njusoma. Oslobođen je optužbi za seksualno zlostavljanje žene poznate kao Džejn Do 3.

Bivšem filmskom magnatu pretila je kazna do 18 godina zatvora u slučaju Los Anđelesa.

Izbegao je kaznu do 24 godine kada porota nije mogla da se složi da li je Vajnstin planirao silovanje ili je žrtva bila „posebno ranjiva".

Posmatrači procesa, poznavaoci prava, rekli su da je suđenje bilo obeleženo mizoginijom za koju su bili krivi Vajnstinovi advokati.

Podsetimo, više od 60 žena javno je progovorilo o neprimerenim susretima i seksualnom zlostavljanju od strane Vajnstina. Prve su progovorile Rouz Mekgovan i Ešli Džad, a pridružile su im se brojne poznate ličnosti, a među njima i slavne glumice Salma Hajek i Anđelina Džoli.

Presuda je bila važna prekretnicu u pokretu #MeToo, koji je osvetlio rasprostranjeno seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u filmskoj i televizijskoj industriji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!