Teško da je u novijoj istoriji postojao gori slučaj prevare od slučaja Elizabet Holms. Žena koja je zahvaljujući svojoj "inovativnoj ideji" postala najmlađa milijarderka svih vremena, zapravo je bila težak prevarant. 

Podsetimo, Holms je prošlog januara osuđena za prevaru investitora dok je vodila neuspeli startap za testiranje krvi Teranos. U novembru 2022. je osuđena na 11 godina i 3 meseca zatvora. No, Elizabet je i nakon presude tvrdila da je nevina, te uložila žalbu na presudu i zatvorsku kaznu koju će početi da služi tek ovog proleća, što je period čekanja koji su tužioci opisali kao "velikodušan" zbog toga što je trudna.

Elizabet Holms trebalo bi da odluži 11 godina zatvora.
MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia 

Međutim, slučaj je dobio potpuno novi obrt kada se saznalo da je Holmsova pokušala da pobegne iz zemlje "sa stomakom do zuba". Naime, tvrdnja da je pokušala da napusti zemlju krajem prošle godine sada se pojavila se u okviru novog podneska tužioca koji tvrdi da bi Holms trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu, a ne da živi na imanju na koje se mesečno za održavanje troši 13.000 dolara.

Elizabet Holms proneverila je milijarde.
GLENN CHAPMAN / AFP / Profimedia 

U podnesku tužioci tvrde da Holms nije pokazala ubedljive dokaze da nema rizika da će pobeći, kao što su njeni advokati izjavili, i iskoristili su navodni incident iz 2022. da potkrepe svoju zabrinutost. 

- Vlada je 23. januara 2022. godine saznala da je optužena Holms rezervisala međunarodni let za Meksiko sa polaskom 26. januara 2022. bez planiranog povratka. Putovanje je otkazano tek nakon što je vlada zabranila ovaj nedozvoljeni let - navodi se u sudskom podnesku.

Sudski podnesak uključuje i mejl jednog od advokata Holmsove tužilaštvu, u kom se tvrdi da je rezervacija putovanja napravljena pre izricanja presude. U mejlu njen advokat kaže da se bivša izvršna direktorka Teranosa nadala da će presuda biti drugačija i da će ona moći da ode na ovo putovanje da prisustvuje venčanju prijatelja u Meksiku. Naravno da u ovu priču niko nije poverovao, a ponajmanje sudija, te se sada dodatno motri na Holmsovu.

No, kako je sve počelo?

Priča kreće još davne 2003. godine kada je, tada 19-godišnja Elizabet utemeljila kompaniju "Teranos", uz obećanje da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti krvne testove i učiniti ih jeftinijima.

Do kraja 2004. Elizabet Holms je skupila već šest miliona dolara, obećavajući ulagačima da će stvoriti uređaje za krvne testove kojima će da revolucioniše zdravstvo i pomoći ljudima da ranije otkriju brojne bolesti. U to su doba krvni testovi u SAD-u bili posao vredan više od 70 milijardi dolara, a osnivačica Teranosa verovala je da će ono narasti do 200 milijardi i da će iz njega istisnuti velike laboratorije za dijagnostiku i proizvođače opreme poput Olympusa, Siemensa i Rochea.

Realizacija plana

Njena ideja ubrzo se dopala mnogim ulagačima, te je svojom pričom, za kratko vreme uspela da zadobije poverenje i novac velikih i ozbiljnih ulagača, piše Kurir Stil.

U vreme kada je njena firma dostigla vrhunac uspeha, njena vrednost bila je procenjena gotovo na 10 milijardi dolara, a njeno lično bogatstvo na 3,6 milijardi, navodi magazin Forbs, prema kojem je 2014. godine bila najmlađa milijarderka.

Prema njenim rečima, kao dete mnogo se bojala igle i procesa vađenja krvi, te je zbog toga izmislila jednostavan i delotvoran uređaj, koji će moći da obavi stotine krvnih testova iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta.

Otkrivanje prevare

Međutim, ubrzo je otkriveno da njeni testovi ne daju nikakve rezultate, da se aparatura raspada prilikom upotrebe, da su izveštaji o dobiti Theranosa lažirani i da se naučni radovi na kojima se njena metoda zasniva ne objavljuju u stručnim časopisima.

Kritičari su je ubrzo stavili na stub srama, a početkom 2015. godine glasine o njoj su doživele vrhunac, dok je Elizabet postajala sve više paranoična.

Zaposlenima svoje kompanije, u kojoj je volela da pozira u belom kaputu naučnice, zabranila je da međusobno razgovaraju o projektima na kojima rade, na sve češća novinarska pitanja o dobiti Theranosa izbegavala je direktne odgovore.

Kad se njena kompanija počela urušavati, ulagači su joj okrenuli leđa i podizali tužbe za prevaru. Po novoj Forbsovoj proceni Theranos je vredeo - nula dolara, a od njenog silnog bogatstva navodno nije ostalo ni centa, iako se to pokazalo sada kao netačno. Zapravo, zahvaljujući bogatstvu svog supruga, čak i da je zaista bankrotirala, bila bi obezbeđena do kraja života.

Ko je muž Elizabet Holms?

Ova 38-godišnjakinja je udata za 29-godišnjeg bogatog naslednika Vilijama Bilija Evansa, navodi Vanity Fair. Par se upoznao na jednoj žurki 2017. godine, i istog trenutka proradile su "varnice". Kako su tvrdili zaposleni Teranosa, Bili je bio ludo zaljubljen u Elizabet i bili su gotovo nerazdvojni.

Zapravo, Bilijev kolega je potvrdio da je malo nakon što je upoznao Elizabet, Evans usplahireno objašnjavao da "ona nije onakva kakva deluje u člancima". "Bilo je gotovo kao da mu je ispran mozak", rekao je. Čak ni Evansova porodica nije bila za tu vezu, ali njega nije zanimalo. "Govorili su mu da je to najveća greška koju će napraviti ako je oženi", kažu izvori bliski njegovoj porodici.

Par se ipak venčao 2019. u "Silikonskoj dolini", a potom dobili i prvo dete. Inače, Evans je naslednik lanaca hotela "Evans Hotel Group", ali nije želeo da se skloni od Elizabet ni kada se jasno videlo da ne govori istinu. 

Imesto toga, par je radio i na drugom detetu, verovatno misleći da će uspeti da realizuju plan i pobegnu pre nego što Holmsova i zvanično krene da služi kaznu. Ipak, vlada je na vreme prozrela njene namere.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!