Jedna od najvećih prevara u istoriji, dobila je svoj epilog. Američka biotehnološka preduzetnica, Elizabet Holms, koja je svojevremeno proglašena za najmlađu milijarderku Silicijumske doline proglašena je krivom, nakon velikog suđenja koje je javnost pomno pratila.

"Elizabet Holms "zaslepljena ambicijom (...) proneverila je stotine miliona dolara" i "dovela pacijente u opasnost", rekla je tužiteljka Stefani Hajnds tvrdeći da je Elizabet neodgovorna. Ipak, njeni advokati grčevito su pokušavali da dokažu njenu nevinost.

"Holms nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora za neuspeh u svom "ambicioznom projektu", izjasnili su se njeni advokati.

Naime, priča kreće još davne 2003. godine kada je, tada 19-godišnja Elizabet utemeljila kompaniju "Theranos", uz obećanje da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti krvne testove i učiniti ih jeftinijima.

Do kraja 2004. Elizabet Holms je skupila već šest miliona dolara, obećavajući ulagačima da će stvoriti uređaje za krvne testove kojima će da revolucioniše zdravstvo i pomoći ljudima da ranije otkriju brojne bolesti. U to su doba krvni testovi u SAD-u bili posao vredan više od 70 milijardi dolara, a osnivačica Theranosa verovala je da će ono narasti do 200 milijardi i da će iz njega istisnuti velike laboratorije za dijagnostiku i proizvođače opreme poput Olympusa, Siemensa i Rochea.

Realizacija plana

Njena ideja ubrzo se dopala mnogim ulagačima, te je svojom pričom, za kratko vreme uspela da zadobije poverenje i novac velikih i ozbiljnih ulagača, piše Kurir Stil.

U vreme kada je njena firma dostigla vrhunac uspeha, njena vrednost bila je procenjena gotovo na 10 milijardi dolara, a njeno lično bogatstvo na 3,6 milijardi, navodi magazin Forbs, prema kojem je 2014. godine bila najmlađa milijarderka.

Prema njenim rečima, kao dete mnogo se bojala igle i procesa vađenja krvi, te je zbog toga izmislila jednostavan i delotvoran uređaj, koji će moći da obavi stotine krvnih testova iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta.

Otkrivanje prevare

Međutim, ubrzo je otkriveno da njeni testovi ne daju nikakve rezultate, da se aparatura raspada prilikom upotrebe, da su izveštaji o dobiti Theranosa lažirani i da se naučni radovi na kojima se njena metoda zasniva ne objavljuju u stručnim časopisima.

Kritičari su je ubrzo stavili na stub srama, a početkom 2015. godine glasine o njoj su doživele vrhunac, dok je Elizabet postajala sve više paranoična.

Zaposlenima svoje kompanije, u kojoj je volela da pozira u belom kaputu naučnice, zabranila je da međusobno razgovaraju o projektima na kojima rade, na sve češća novinarska pitanja o dobiti Theranosa izbegavala je direktne odgovore.

Kad se njena kompanija počela urušavati, ulagači su joj okrenuli leđa i podizali tužbe za prevaru. Po novoj Forbsovoj proceni Theranos je vredeo - nula dolara, a od njenog silnog bogatstva nije ostalo ni centa.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!