"Romeo i Julija" iz 1968. godine sa razlogom nosi titulu klasika, a za pomenuto ostvarenje režiseru Zefireliju doneo je čak i nominaciju za Oskara. Ipak, kultni film krio je i mračnu stranu kinematografije o kojoj su rešili da progovore upravo glavni glumci Olivija Hasi (71) i Lenard Vajting (72).

Oni su podneli tužbu Višem sudu Santa Monike u Kaliforniji i optužili čuvenu producentsku kuću Paramount Pictures za seksualno uznemiravanje, prevaru, seksualno zlostavljanje i namerno nanošenje emocionalnog stresa.

Glavni razlog su eksplicitne scene koje su snimili kada su imali 15 i 16 godina. Kako su rekli oboje, Franko Zefireli prvobitno im je obećao da u filmu neće biti golotinje, a onda ih je doveo pred svršen čin rečima da će "film propasti ako na scenu ne izađu goli"

"Ono što im je rečeno i ono što se dogodilo su dve različite stvari. Verovalo su Franku. U svojoj 16. godini, kao glumci, bili su sigurni da neće narušiti poverenje koje su imali u njega", rekao je predstavnik glumaca.

"Franko je bio njihov prijatelj i iskreno - sa 16 godina, šta su mogli da urade? Nije bilo opcija. Nije postojao #MeToo u to doba", dodao je.

U tužbi je takođe navedeno da su snimani goli bez njihovog znanja, te da im je režiser pokazao gde će biti postavljena kamera, ali da su verovali da se njihova gola tela neće videti, što je bila sve samo ne istina. 

olivija Hasi bila je potpuno gola u filmu romeo i julija.
Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia 

I Olivija i Lenard verovali su da "nemaju drugog izbora osim da glume goli sa šminkom na telu kako je zahtevano poslednjeg dana snimanja".

Odšteta koju glumački par traži veća je od 500 miliona dolara. "Bili su veoma mladi, naivna deca 60-ih koja nisu imala pojma šta će uslediti", istakao je njihov advokat Solomon Gresen za "Variety".

Hasi i Vajting su rekli da im je scena prouzrokovala dugotrajnu finansijsku, fizičku i emocionalnu bol, te da ih je film koštao "doživotnog gubitka zarade i drugih beneficija pri zapošljavanju i uopšte mogućnosti za posao".

"Odjednom su postali poznati na nivou koji nikada nisu očekivali, a pored toga bili su poljuljani na način s akojim nisu znali kako da se nose", dodao je Gresen.

Olivija je inače nastavila da se bavi glumom, a davne 1977. ponovo je sarađivala sa Zefireliijem u mini seriji "Isus iz Nazareta". U intervjuu od pre nekoliko godina ona je istakla da je režiser bio zaljubljen u nju, ali da mu nikad nije uzvratila. Tada je priznala i da je volela ulogu Julije, ali ne i natpise u medijima koji su je "obeležili i iscrpeli". 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!