Francuski predsednikEmanuel Makron proslavio je 45. rođendan, međutim proslava je, čini se, ostala u senci najnovijeg neprijatnog događaja zbog kojeg je bio meta podsmeha na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru. 

Naime, kao što je poznato, u napetom meču između Argentine i Francuske, plavo-beli su osvojili prvenstvo, a Makron je prišao jednom od najboljih fudbalera sveta, Mbapeu kako bi ga utešio. Međutim, na viralnom snimku dalo se primetiti da je Mbape sve vreme pokušavao da pobegne od predsednika, iako ga ovaj "juri" da ga zagrli. 

Istog trenutka, mrežama se širio talas identičnih reakcija. "Mbape je u fazonu: 'Daj, čoveče, samo me pusti", "Malo me je sramota što sam ovo odgledao", "Političari uvek hoće da budu u centru pažnje", "Ne da mu mira", "Mbapeu nije ni do čega, a Makron po svaku cenu hoće rekaciju", "Šta sam ovo upravo odgledao", samo su neki od komentara.

Sa druge strane, Makron je kasnije izjavio za RMC Sport šta mu je šapnuo dok je pokušavao da ga uteši. 

"Neverovatno je ono što je Mbape uradio, ali i ceo tim. On je sjajan igrač, ali je mlad. Rekao sam mu da ima samo 23 godine, da je najbolji strelac Svetskog prvenstva, da je igrao u finalu. Bio sam tužan kao i on. Rekao sam mu da nas je učinio ponosnim, a na kraju smo izgubili meč, iako smo bili tako blizu. Ali, tako je to u sportu", bile su reči francuskog predsednika kojem su inače skandali drugo ime, ponajviše zbog odnosa sa 24 godine starijom suprugom Brižit. No, da krenemo od samog početka. 

makron je došao u
KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Iako je nebrojeno puta bila na ispitu, ljubavna priča Emanuela i Bridžit Makron jedna je od najstabilnijih. Francuski predsednik ne krije koliko je zaljubljen u svoju suprugu, a zanimljivo je da je sve počelo još tokom srednje škole, kada je Bridžit bila jedna od nastavnica, a Emanuel njen učenik.

Tada 14-godišnji Emanuel bio je lud od ljubavi za 38-godišnjom učiteljicom, a simpatije su, navodno, čak i tada bile obostrane. Imali su priliku da se bolje upoznaju jer su i ostali bivši učenici Brižit opisivali kao nimalo tipičnu prosvetnu radnicu.

Sa svojim je učenicima mnogo razgovarala, diskutovala, uvodila projektnu nastavu i vodila ih u bioskope i pozorišta, a neretko bi s njima kao s grupom otišla i na piće. A kada je jednog dana obelodanila kako će se udati za svog učenika, kako piše u njenoj biografiji "Brigitte Macron, l'affranchie", izgubila je sve dotadašnje prijatelje i prijateljice koji vezu nisu odobravali od samoga početka.

"Jednom prilikom mi je rekla kako je tada ostala bez svih svojih prijatelja. Svi oni s kojima je putovala, išla na odmore, preko noći su prestali da pričaju s njom", ispričao je u knjizi jedan prijatelj kontroverzne prve dame. I njeni roditelji, inače ugledni lekari, počeli su da izbegavaju ćerku kao da "ima kugu", a s obzirom na to da su tada živeli u malom gradu, nije im bilo lako kada su im sugrađani dolazili na vrata i pljuvali pred ulazom.

Bružit Makron je uplovila u vezu sa Emanuelom još kada je bio u đačkoj klupi.
PIERRE VILLARD / Sipa Press / Profimedia 

Dok su se i Makronovi roditelji nadali da će par raskinuti, Brižit se od njega nije mogla distancirati, bila je oduševljena njegovom načitanošću, energijom i mladošću.

Pred razredom je znala čitati njegove pesme i diviti im se, a kako je tada kao mladić govorio da bi želeo da bude glumac, podsticala ga je da se okuša i u tome pa je tako u jednoj školskoj predstavi glumio čak i s njenom ćerkom. Sada nakon toliko godina, Makronov otac prvi put je komentarisao sinov brak za francuske medije.

"Možda je bilo prerano, ali ko sam ja da sudim... Kroz godine se pokazalo da je vredelo", rekao je Žan-Mišel Makron.

Čekala da postane punoletan

Vezu su ozvaniičili kada je Emanuel postao punoletan. Ona je tada već bila ostvarena žena koja iza sebe ima profesorsku karijeru, brak i troe dece. Oboje su se preselili iz rodnog grada i otišli u Pariz, odnosno Makron je to učinio nekoliko godina ranije kako bi pozavršavao škole i fakultet, a ona mu se potom pridružila. Njenoj deci trebalo je neko vreme da prihvate novog člana porodice.

I dok se zbog njega odrekla braka i mirnog života s bankarom Andreom Louisom Auziereom, Makron se zbog Brižit odrekao mogućnosti da ima biološku decu. Ali uprkos svemu, kada su zajedno ponašaju se kao tinejdžeri, iako ih svet proziva da su poput "babe i unuka", na šta oni više ne obraćaju pažnju.

"Nemamo klasičnu porodičnu priču, i to je realnost", rekao je Makron tokom jednog od političkih govora, "ali to ne znači da se manje volimo". Tu nejednakost u godinama uveliko su iskoristili na prošlim izborima kada su na naslovnicama brojnih časopisa pozirali u nešto opuštenijim izdanjima.

"Francuzi bi bez sumnje više voleli mlađu prvu damu. Znam, mi smo nepitičan par, između nas je razlika od 24 godine i razumem da to može da iznenadi ili da nas oni ne razumeju. S druge strane ne mogu da razumem odakle tolika agresivnost", rekla je ona za "M Le magazine du Monde" .

Da mu je velika podrška dokazala je davno. Uz njega je na svim važnijim političkim skupovima, a svom partneru je i nakon ove pobede brže-bolje požurila u zagrljaj. Prva dama Francuske uz svog supruga je u svemu što on čini, a on svoje političke i životne uspehe pripisuje njoj, smatra je svojom desnom rukom i partnerkom - baš u svemu. Ko zna, verovatno je ona ta koja u senci kroji Francusku, ali i evropsku politiku.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!