O ukusima ne vredi raspravljati, ali brojke su jasne: korejski dečački bend BTS je od avgusta ove godine svetski rekorder u broju pregleda muzičkog videa na Jutjubu za 24 sata.

Međutim, u svom pohodu na slavu ovi momci odvažili su se da zakorače na teritoriju koja prevazilazi sferu muzike. Primajući priznanje za unapređenje korejsko-američkih odnosa, pevač ove muzičko-scenske atrakcije, poznat pod imenom RM, rekao je:

"Zauvek ćemo pamtiti istoriju bola koju zajedno imaju naša dva naroda, kao i žrtve nebrojenih žena i muškaraca."

Izgovarajući ovaj osvrt na američku pomoć Južnoj Koreji tokom rata sa Severnom, on je prevideo jednu krupnu činjenicu: Kina, iz koje potiče najveći broj klikova i lajkova na snimcima BTS-a, je u tom momentu istorije bila na strani Severne Koreje, protiv Amerike, koju i danas smatraju okupatorom Južne. Gotovo iste sekunde dok je to izjavljivao, nastao je nalog "BTS vređa Kinu", koji je u naredna 24 imao 4.5 miliona posetilaca.

"Kineski korisnici interneta uglavnom ističu to da se RM u potpunosti okrenuo američkoj publici, zaboravljajući da je zapravo ta zemlja agresor, i time uvredio svoje fanove u ovoj zemlji," konstatovao je kineski medij "Global Tajms", za koji se smatra da podržava Komunističku partiju Kine.

Naravno, momci su previše mladi da bi se sećali kako je pre tri godine Peking za samo nekoliko meseci potpuno uništio korejsku firmu koja je prodala zemlju korejskoj vladi da na njoj postavi antiraketni sistem usmeren ka Kini. Prosto, prestali su da kupuju od njih, što je u slučaju Kine dovoljno da se neko potpuno poslovno upropasti.

Nakon burnih reakcija, BTS još nije dao zvaničan odgovor ili izvinjenje, ali sada se nalaze u vrlo nezgodnoj situaciji. Pošto su već pokrenuli temu, moraju da se odluče: ili kineski, ili američki fanovi. I jedna i druga odluka dramatično će se odraziti na njihove rekordne brojke.