Smrt Brus Lija spadala je u najmisterioznije svih vremena. Akciona legenda preminula je u 32. godini, 20. jula 1973, a vesti o njegovoj smrti pokrenule su gomilu teorija. Naime, iako su lekari tada došli do zaključka da je umro od otoka na mozgu, koji je nastao kao posledica uzimanja određenih lekova, ljudima nije bilo potrebno mnogo da krenu sa pričama da je njegova smrt zapravo ubistvo.

Tako se pričalo, kada su fotografije mrtvog Lija dospele u javnost, da ga je otrovala ljubavnica, te da su ga ubili kineski gangsteri, pa čak i da je umro zbog prokletstva, a sada se konačno saznala istina o svemu. 

Lekari su došli do neočekivanog zaključka gotovo 50 godina nakon njegove smrti i utvrdili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

"Drugim rečima, kažemo da je bubreg nije mogao da izluči višak vode, i zato je Brus Li umro", napisao je tim stručnjaka u časopisu "Clinical Kidney Journal".

Šta je hiponatrijemija?

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi - koji je telu potreban za ravnotežu tačnosti - abnormalno nizak. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući one u mozgu.

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis - koji povećava žeđ - kao i druge činioce koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je da je Brus pre smrti bio na dijeti baziranoj na soku od šargarepe i jabuke. I Metju Poli — koji je napisao biografiju Brus Li, "A Life" iz 2018. — pominje ponovo uzimanje vode na dan svoje smrti.

Studija zaključuje: "Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti."

Takođe se navodi da je Brus često koristio kanabis, a njegova konzumacija može da poveća zeđ.

Poli u svojoj knjizi pominje dugotrajnu upotrebu ove supstance 20. jula 1973, na dan kada je Brus umro. Istraživači sugerišu da je to moglo da natera Brusa da popije previše vode.

- Ironično, Li se proslavio citatom 'Budi voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio - napisali su. Brusova smrt dogodila se samo nekoliko nedelja pre nego što je izašao film "Enter The Dragon" - prvi veliki kung fu film u zapadnoj produkciji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!