Kad se snima neki film, uglavnom se posle pojavi dokumentarac kako je taj film nastao. Ali, kad je reč o jednom od najvećih reditelja u istoriji Holivuda, Frensisu Fordu Kopoli, on će o nastanku svog legendarnog "Kuma" snimiti - igrani film. Razlog je, kažu, to što je oko tog ostvarenja postojala tolika tenzija da porodica Korleone naspram konflikata koji su se dešavali oko seta izgleda kao Kardašijani.

Naravno, iskonski okršaj između dobra i zla u ovoj priči ilustruju mladi, pretalentovani reditelj - Kopola, i prebogati i preambiciozni producent Robert Evans (umro je u oktobru prošle godine), koji je u to vreme bio čelnik Paramaunta. Većina protagonista "Kuma", među kojima su i legende poput Roberta Denira i Ala Paćina, tvrdi da i dan danas pamti atmosferu sa snimanja koja je bila ravna srednjovekovnoj opsadi tvrđave ili gerilskog rata na Bliskom istoku.

Stvar je u tome što je Evans preuzeo direktorsku poziciju u vodećoj producentskoj kući koja se odjednom našla pred kolapsom. Njegovo viđenje uspešnog filma se zbog toga dijametralno razlikovalo od Kopolinog. Međutim, kako ni jedan od njih dvojice nije bio naivan, svako je na svoj način pokušavao da preokrene vodu na svoju vodenicu. Kad se uzme u obzir i sama materija na kojoj su radili - saga o mafiji koju je pisao brutalni Mario Puzo (poznati i po Bordžijama) - jasno je da su obojica ubrzo bili spremni na sve.

Nije da ne liče...
Profimedia Nije da ne liče...

Iako je cela stvar pretila da eskalira u ozbiljan sukob, na kraju se kao rezultat pojavio mit o kriminalcu sa samurajskom etikom, Don Vitu Korleoneu, a onda i njegovom sinu Mikeleu.

Džilenhol rado prihvata uloge "negativaca"
Profimedia Džilenhol rado prihvata uloge "negativaca"

Film će režirati Beri Levinson, poznat po režiji "Kišnog čoveka", za kog je dobio i Oskara, a glavne uloge pripale su Džejku Džiilenholu, koji će igrati Evansa, i Oskaru Ajzaku koji tumači Kopolu.