Lično, verujem samo u izmišljene stvari. O sebi, svetu, ljudskoj prirodi, životu i svemu drugom mnogo sam više saznao iz fikcije nego iz dokumentaristike. To je zbog toga što je svaki pokušaj da se predstavi objektivna istina unapred osuđen na propast, jer je onaj koji je predstavlja uvek barem malo subjektivan. Fikcija, kao što je književnost, s druge strane, predstavlja ideju, a ideja je uvek lična, i samim tim iskrena. 

Druga stvar zbog koje je fikcija mnogo tačnija od "objektivne" istine jeste činjenica da svet oko nas zavisi isključivo od našeg intimnog doživljaja onoga što nas okružuje. Stvanost je direktna posledica naše percepcije. Na primer, ako u ljudima stalno tražimo loše osobine, bićemo okruženi licemerima, grešnicima i posrnulima i život će nam biti mučan; ako, pak, tražimo u njima dobro, oko sebe ćemo videti ljubav i plemenitost i život će nam biti lep.

Zbog toga stvarnost svakoga od nas u velikoj meri zavisi od knjiga koje čitamo. One formiraju našu percepciju, način na koji doživljavamo ljude i događaje, pa slobodno može da se kaže da živimo ono što čitamo.

Na svetu ima jako mnogo dobrih knjiga i veoma je teško napraviti izbor. Ipak, bez bestseler lista i izveštaja o prodaji, ovde navodim pet za koje garantujem da će učiniti da se zaljubite u sopstveni život. Preskočiću opšta mesta kao što su Selindžerov "Lovac u raži", "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog ili "Autostoperski vodič kroz galaksiju" Daglasa Adamsa.

Ova knjiga nije bez razloga postala planetarni hit
Wanted Ova knjiga nije bez razloga postala planetarni hit

Frederik Bakman, "Čovek po imenu uve"

Svako od nas ima barem jednog džangrizavog sredovečnog komšiju koji preteći podiže kažiprst na svaku sitnicu, svi ga nerviraju i ne može da razume zašto su ljudi toliko besvesni: "Čekaj, ti imaš vozačku dozvolu a ne znaš da isparkiraš auto s prikolicom u rikverc?!" Međutim, ko je od nas pomislio da bi iza takvog ponašanja, zapravo, mogao da bude raskošni svet nadljudske ljubavi i srce za broj veće nego što je to moguće podneti? Uostalom, koliko puta ste se smejali i plakali u isto vreme?

Da li novac danas služi umesto krvi?
Wanted Da li novac danas služi umesto krvi?

Viktor Peljevin, "Ampir V"

Glavni lik se budi u nepoznatom okruženju i odmereni, ali veoma opasni gospodin mu saopštava da je sada jedan od njih - vampir. Kakvi vampiri, kakve gluposti, pita se on. "Šta, vi ljudima pijete krv?" Gospodin na to napravi gadljiv izraz lica: "Odvratno. Kako možeš da si tako vulgaran? Ko bi još mogao da pije nekome krv? Mi im uzimamo novac, jer u novcu je njihova krv, znoj, suze, svo vreme kojim raspolažu, u novcu je čitav njihov život. I mi im ga uzimamo." 

Da li vreme uopšte teče i zašto ne
Wanted Da li vreme uopšte teče i zašto ne

Haruki Murakami, "Okorela zemlja čuda i kraj sveta"

Iako ovaj pisac ima mnogo drugih knjiga koje će neuporedivo brže zavesti čitaoca, "Okorela zemlja" i ono što iz nje saznate ostaće zauvek u vama, promenivši nepovratno način na koji doživljavate protok vremena. Ne, ono ne teče ravnomerno, nije vektor, nije prava linija. Vreme se kreće napred-nazad, a dokaz za to su snovi. Da li postoji večni život, ako uzmemo u obzir da mozak u snu pravi vremenske petlje u kojima se pet sati desi sa dve sekunde? Posle ove knjige više nećete ni žuriti ni kasniti.

Najveći protivnik teorija zavere otkriva zaveru
Wanted Najveći protivnik teorija zavere otkriva zaveru

Svetislav Basara, "Fama o biciklistima"

Teoretičari zavere nas strahovito nerviraju u poslednje vreme, ali, šta ako su svi oni, zapravo, tu zbog toga da bi diskreditovali svako razmišljanje o tome da plan, zapravo, postoji? Čitajući ovu knjigu, čovek ne može da se otme utisku da je napisana ovih dana, iako je nastala 1987. godine. "Bibliotekari", čiji je posao da sve što se desi odmah dokumentuju pogrešno, neodoljivo podsećaju na današnje medije. "Projekat Velika ludnica" je slika i prilika današnjeg čovečanstva. Iako dok govori na televiziji nije preterano ubedljiv, Basara je pišući ovu knjigu shvatio svet. Shvatite ga i vi.

Da li nam danas stvarno nešto fali, ili fali samo da primetimo da ne fali ništa?
Wanted Da li nam danas stvarno nešto fali, ili fali samo da primetimo da ne fali ništa?

Bil Brajson, "Iščezli kontinent"

Čega to sada nema, a pre je bilo? Sve je tu, mesta, događaji, ljudi, ideje, muzika, putovanja... Jedino što fali je da to primetimo. E, pa Bil Brajson je jedan od najvećih svetskih majstora primećivanja. Kroz svoje nedopustivo duhovite putopisne knjige, on nas uči da primećujemo stvari oko sebe i od sopstvenih života napravimo nepregledan niz impresija koje će ga učiniti ispunjenim i bogatim.