Ljubavna priča Nensi Spangen i Sida Višusa, ostala je upamćena kao jedna od najtragičnijih u r'n'r svetu. Grupi devojka koja je široj javnosti bila poznata kao devojka čuvenog basiste kultnog benda "Sex Pistols" za kojim su devojke ludele sedamdesetih bila je ljubav njegovog života i ono što su pokušavale mnoge, ali bez uspeha, međutim, sudbina je imala za njih drugačije planove.

U ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, gosti hotela "Čelsi" na Menhetnu u Njujorku bili su svedoci neobičnih zvukova koji su dopirali iz njihove sobe.

Kakvi su gosti bili tih sedamdesetih godina prošlog veka u ovom hotelu, krici, urlanja i jauci nisu bili neobična pojava. Međutim, ovo što se čulo tog jutra nije bilo uobičajeno. Toga su postali svesni i gosti hotela, kada je telo Nensi Spangen iznešeno u vreći za leševe. Imala je samo 20 godina.

Ko je Nensi Spangen

Pre nego što je stradala, Nensi Spangen je bila lepa devojka iz Filadelfije koja se preselila u veliki grad. Bila je grupi devojka, ona koja obožava partijanje na pank muzičkoj sceni.

"Bila je baš iskrena u tome. Nabavljala je drogu za bendove“, rekla je fotografkinja Ajlin Polk, koja je sedamdesetih godina prošlog veka poznavala Nensi. "U to vreme, da biste bili grupi devojka, trebalo je da budete visoki, mršavi i da se moderno oblačite… A onda se pojavila Nensi. Nije se trudila da bude slatka ili šarmantna. Nije govorila ljudima da je model ili plesačica. Imala je neurednu, smeđu kosu i višak kilograma. Kao da im je dobacivala “Da, ja sam prostitutka i baš me briga“.

Govorili su da je sebična, samoživa osoba

Nensi Spangen je bila osoba koja nikad nije brinula o tuđim osećanjima, a ta osobina ju je uvalila u brojne nevolje, još kad je bila dete. Čak je izbačena iz škole zbog dugačkog jezika. Ipak je diplomirala sa 16 godina i težila je da stekne više obrazovanje. Pošto je upisala višu školu u Koloradu, skapirala je da školovanje, ipak, nije za nju i preselila se u Njujork. Bila je vrlo inteligentna, odličan sagovornik i to je ono što je Sid voleo kod nje.

Iako su mnoge grupi devojke bile šokirane njenim izledom i ponašanjem, Spangenova nije obraćala pažnju. Bila je u pratnji Džonija Tandersa i Džerija Nolana iz “Hartbrejkersa” na nastupima u Njujorku i u Londonu. U Londonu se pridružila novoj grupi, “Seks Pistolsima“, u kojoj ju je posebno zainteresovao basista Džon Sajmon Riči, poznatiji kao Sid Višus.

Jedino je Sid Višus u njoj video nešto posebno

Za razliku od ostatka benda, koji su bili protiv nje toliko da joj nisu dozvolili da sa njima ide na turneje, Sid je u Nensinom sebičnom i bezosećanom ponašanju video nešto privlačno i zanosno. Kada su se njih dvoje sreli te 1976. godine, odmah su izbili u prvi plan, uprkos što je nju pratila reputacija narkomanke i pokretne nevolje. Od tada su njih dvoje bili nerazdvojni.

"Nensi… je naučila Sida sve o seksu i drogama i o načinu života njujorških rokera“, ispričao je je Malkom MekLaren, menadžer “Seks Pistolsa“. Realno gledano, Višusu je bilo porebno vrlo malo da uči. I pre upoznavanja sa Nensi Spangen, Sid Višus je bio problematičan.

Sex pistols su imali problema zbog zavisnosti njihovog basiste.
Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Članovi benda se nisu sramili da javno kažu da je Sidova zavisnost usporavala grupu i da upravo to uzrok otkazanih ili prekinutih nastupa. Njegov odnos sa Nensi je samo pogoršao stanje. Na kraju, u januaru 1978. godine, “Seks Pistolsi” su se raspali, zbog, kako su naveli, Višusovog poroka i zavisnosti i, između ostalog, zbog Sidove veze sa Nensi.

Odvojeni od sveta do – smrti

U avgustu iste godine, Sid Višus i Nensi Spangen su se uselili u hotel “Čelsi“. Hotel “Čelsi” je bio poznat u umetničkim krugovima i kod muzičara. Ovaj hotel je bio dom Bobu Dilanu, Dženis Džoplin, Igiju Popu i Džimiju Hendriksu, a u njemu su stanovali slikari Džekson Polak i Endi Vorhol.

Tokom dva meseca, ovaj čuveni hotel je bio sklonište za napoznatiji par u svetu pank muzike, mesto gde su mogli da pobegnu od sveta. Oni su tako znali da žive danima, a ponekad i nedeljama. Prijatelji Sida i Nensi su, s razlogom, bili zabrinuti. Plašili su se da će njihova zavisnost da im dođe glave. To se, u ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, i desilo.

Droga, opijati

Prethodne noći nekoliko Sidovih prijatelja je bilo u hotelskoj sobi sa njim i Nensi, i bili su svedoci kako nekadašnji basista grupe “Seks Pistols” uzima velike količine droge.

“Nekoliko njih je videlo Sida kako uzima čak 30 tableta “tuinala” – mnogo veću dozu barbiturata nego što bi većina nas mogla da preživi, a jedna je dovoljna da maltene svakog dovede do duboke nesvesti nekoliko sati. Sid je bio u tom komatoznom stanju i tokom jutra kad je Nensi stradala“, napisala je Šeril Tipins u svojoj knjizi o najpoznatijim gostima hotela “Čelsi” pod naslovom “U odajama palate snova: Vreme i život legendarnog njujorškog hotela “Čelsi”” (“Inside the Dream Palace: The Life and Times of New York Legendary Chelsea Hotel“).

Gola, sa nožem u stomaku

Oko pola tri izjutra 12. oktobra, Nensi je zamolila Sidovog telohranitelja i dilera da nabavi “dilaudid“, opijat i analgetik. U pola osam ujutru, iz sobe broj 100 gde su boravili Sid i Nensi čuo se ženski krik. U 10 sati, Sid je nazvao je recepciju, tražeći pomoć. Osoblje hotela je došlo do sobe gde su zatekli Nensi Spangen, golu do pola na podu kupatila, sa nožem zabodenim u stomak.

Dvadesetogodišnja devojka je iskrvarila do smrti. Sid Višus je uhapšen. Bio je pod dejstvom opijata, optužen za ubistvo svoje devojke Nensi Spangen.

Neuspeli samoubilački dogovor?

Tad, nekoliko medija je izvestilo da je Sid priznao zločin rečenicom “Jesam, ja sam to učinio… jer sam je**na džukela“, zbog čega policija nije sumnjala ni na kog drugog. Međutim, posle hapšenja Sida Višusa otkriveno je da je on spavao kad se ubistvo dogodilo. Javnost, uključujući Sidove prijatelje i porodicu, je verovala u muzičareve tvrdnje.

Mnogi su spekulisali da je tragičan događaj nastao kao rezultat neuspelog samoubilačkog dogovora, koji je par romantizirao kao pank verziju Romea i Julije.

"Ona je bila njegova prva i jedina ljubav u životu“, rekao je MekLaren. “Verujem da je Sid nevin“.

Heroin došao po svoje

Nepuna četiri meseca posle hapšenja, Sid je umro od predoziranja heroinom. Bio je na slobodi i pravio je žurku u stanu u Grinič vilidžu , pošto se vratio iz zatvora i pedesetpetodnevne rehabilitacije od droge. Sid je bio u zatvoru zbog nastrtaja na brata Peti Smit, Toda. Naime, Sid je napao Toda sa polomljenom bocom piva u noćnom klubu “Hura”, dok je bio na uslovnoj slobodi, pošto je uhapšen zbog sumnje da je ubio Nensi.

Sidov leš su pronašle njegova majka i nova devojka. Imao je 21 godinu.Nakon smrti Sida Višusa, policija je zatvorila slučaj Nensi Spangen. Glavni osumnjičeni je bio mrtav i policiji se činilo besmisleno da nastavi sa istragom.

I majka heronski ovisnik

Sidovo telo je pronašla njegova majka En Beverli pored igle i kašičice. Ona je sina snabdevala heroinom koji ga je ubio.

Lidon je Sidovu majku opisao kao “čudnu hipi ženu“. En je napustila Sidovog oca. Kao mali, Sid se mnogo selio, a živeo je sa majkom i na Ibici gde je ona, navodno, prodavala kanabis da bi zaradila za život. Konačno su se smirili u Hekniju.

Sidu Višusu je scensko ime dao prijatelj Lidon i to po uginulom hrčku, jer su i Sid i hrčak “znali da ugrizu“.

Teorije o Nensinoj smrti

Bilo je nekoliko teorija vezanih za ubistvo. Jedna od njih je da je Nensina smrt samoubistvo, a druga da je telohranitelj i diler droge bio ubica. Nijedna od ovih tvrdnji nije istražena, pa je do danas slučaj ostao nerešen i samo je još jedan od misterioznih skandala koji jasno ukazuju na to koliko život grupi devojke može da bude loš.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!