Ukoliko ste poslednjih dana naleteli na neki od simpatičnih i neretko izuzetno komičnih videa sa Kijanu Rivsom, te se zapitali otkud slavni glumac uopšte na TikToku, istina o svemu verovatno će vam podići kosu na glavi i naterati vas da se naježite.

Ono što smo gledali u "Matrixu" danas je budućnost, a snimci na kojima slavni glumac igra, doručkuje, ili se izmotava su ništa drugo do još jedan "deep fake" proizvod, odnosno produkt veštačke inteligencije.

Unreal Keanu je veštačka tvorevina.
TiKTok 

Profil unreal_keanu prati više od 7.2 miliona ljudi, a jedan od najpopularnijih videa koji ima preko 71 milion pregleda je onaj na kom se dvojnik kopira glumca u njegovim najpoznatijim scenama. 

Sličnost je zapanjujuće velika, zbog čega je nekima i dalje teško da poveruju da nije u pitanju pravi glumac. On je napravio i kolaboraciju sa Unreal Jason Statham, odnosno "dvojnikom" Džejsona Stejtama, te je jasno da uz pomoć veštačke inteligencije možete izmeniti bilo čiji lik. 

Da je tehnologija zastrašujuće napredovala možete videti i u snimku u nastavku na kojem se sa leve strane nalazi pravi Kijanu, dok je sa desne strane njegov lik kreiran upravo veštačkom inteligencijom.

Inače, identitet ovog mladića još nije otkriven, a sa "imitiranjem" Kijanu Rivsa počeo je u karantinu, kada mu je bilo dosadno.

Ono što je fantastično kod ovakvog poigravanja efektima i veštačkom inteligencijom je to što, primera radi, to znači da neke omiljene glumce koji više nisu sa nama moći na ovaj način da vidimo na velikom platnu. Sa druge strane, nešto slično bilo je viralno pre nekoliko meseci kada su pomoću veštačke inteligencije ljudi masovno "oživljavali" fotografije preminulih najmilijih što im je donelo zaključak i utehu.

Ali ono što plaši je to što ovako nešto, u pogrešnim rukama može da dovede do uništenja brojnih života, skravljenje reputacije i "nameštenih" snimaka, nevezano da li je reč o slavnim osobama ili o "običnim" ljudima, te ne čudi što ovakvi snimci izazivaju jezu među ljudima.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!