Vest da je danska kraljica Margareta odlučila da abdicira 14. januara nakon 52 godine vladavine iznenadila je javnost. Tron će naslediti njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik.

Međutim, daleko od toga da je ovo prvi put da je odlukama iznenadila sve. Setimo se kada je gotovo preko noći odlučila da deci svog drugog sina Joakima oduzme titule. Tako njegova deca od sada više neće moći da se predstavljaju kao prinčevi i princeze, već kao grofovi i grofice. Na sve to, četvoro dece princa Joakima – Nikolaj(23), Feliks (20), Henrik (13) i Atena (10) neće moći da budu ni Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvno.

Ipak, utešna nagrada je to što će ipak sačuvati svoje mesto u redu za presto, a trenutno zauzimaju od sedmog do desetog mesta. Ova odluka će zvanično stupiti na snagu sledeće godine, tačnije 1. januara 2023, a najstariji Margaretin unuk, prema mišljenju mnogih, najlepši član kraljevskih porodica, princ Nikolaj, ne krije razočaranje odlukom.

Princ Nikolaj šokiran je odlukom da više nema titulu princa.
Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Slavni maneken je za Ekstra Bladet istakao da ga je ova odluka veoma rastužila: "Cela moja porodica i ja smo, naravno, vrlo tužni""Mi smo, kako su moji roditelji već izjavili, šokirani ovom odlukom i time koliko je brzo sprovedena. Veoma sam zbunjen time što se sve desilo ovako", dodao je i istakao da je o svemu obavešten samo nekoliko dana pre zvaničnog saopštenja za javnost kraljice Margarete.

"Nisam brojao dane, ali nije moglo da bude više od nedelju dana", rekao je Nikolaj.

Inače, kako se navodi u saopštenju objavljenom u sredu, kraljica Margreta II veruje da bi taj potez omogućio njenim unucima da "kreiraju sopstvene živote bez da budu vezani jedinstvenim razmatranjima i obavezama" koje podrazumevaju formalnu pripadnost danskoj kraljevskoj porodici.

Kasnije tog dana, kraljica Margrete II izjavila je da je to njena dugogodišnja vizija i da veruje da će im to koristiti u budućnosti. Takođe je izvesno da će se svo četvoro dece povući iz reda za presto. Međutim, tamnošnji mediji pišu i da se kraljici duže vreme nije dopadalo to što njeni unuci rade šta im je volja. 

Budući da im je jasno da kruna nikad neće biti na njihim glavama, stariji sinovi princa Joakima bacili su se na potragu za dobro plaćenim poslovima. Tako je Nikolaj i uplovio u modeling vode i veoma brzo postao jedan od najtraženijih manekena. 

Do sada je imao priliku da sarađuje s brendovima Dior i Burberry, a egzotični izgled, visina, ali i kraljevsko poreklo do sada su Nikolaju i te kako išli na ruku, zbog čega su mu predviđali blistavu budućnost u modelingu. Pomalo je netipičan izgled za Evropljanina, a to duguje majci koja je rođena u Hong Kongu u porodici engleskog, kineskog i austrijsko-češkog porekla.

Princ Nikolaj uspešan je maneken.
KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Nikolaj je pored manekenstva fokusiran i na studiranje na Poslovnoj školi u Kopenhagenu, s tim što ovaj semestar provodi u Parizu.

On je u razgovoru za Vogue istakao da je sasvim prirodan pred kamerama, jer je od detinjstva javna ličnost, a prisetio se i trenutka kada je porodici saopštio odluku da postaje maneken.

"Niko nije bio protiv toga. Naravno, moram sam da sam sebi objasnim - morao bih time da se bavim uporedo sa svim drugim obavezama. Da sam našao posao i u bilo kojoj drugoj industriji, morao bih to da saopštim svojoj porodici. Roditelji su mi svakako najveći fanovi", rekao je Nikolaj.

Inače, ovaj lepotan je već neko vreme u vezi sa Benedikt Toustrup s kojom zajedno studira u Parizu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Spanska kraljica Leticija Instagram/europe.monarchies_

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!