Da je živa, Ejmi Vajhaus danas bi slavila 40. rođendan. Nažalost, pre 11 godina, pevačicu sa jednim od naboljih vokala u istoriji, pronašli su mrtvu u njenom stanu u Londonu, te nažalost tako i ona postala jedna od onih nesrećnih duša koje su pripadale ozloglašenom "klubu 27", baš kao i mnogi drugi umetnici koji su otišli sa ovog sveta baš kada su imali 27 godina.

Ejmi Vajnhaus tragično je preminula zbog zloupotrebe alkohola.
Youtube 

Poslednji put kada su obožavatelji mogli da je slušaju bilo je to na koncertu u Beogradu, kada je bilo vidljivo da je slavna pevačica u više nego lošem stanju. Mnogi su i mišljenja da je upravo loš nastup bio "cherry on the top", odnosno kap koja je prelila čašu i odvela je u preteranu konzumaciju alhohola koje njeno, već tada preslabo telo, nije više moglo da izdrži.

Doktorka Kristina Romet s pevačicom je razgovarala veče pre nego što je umrla i otkrila je kako joj je Ejmi priznala da je ponovo počela da pije nakon dužeg vremena. Odbijala je bilo kakvu psihološku pomoć jer se, kako je tvrdila doktorka na sudu, bojala da će to loše uticati na njenu kreativnost. Prijatelji, ali i Katriona Gourlej, ljubavnica pokojne pevačice izjavili su nakon njene smrti da je Ejmi imala problema sa alkoholom, ali da joj nikako nisu mogli pomoći. Kako su rekli, pevačica je u drogi i alkoholu videla spas.

"Šta me zasmejava? Ništa. Kada sam pijana, sve mi je smešno. Kada sam trezna, jednostavno kažem, odj***! Ostavite me na miru!", rekla je Ejmi jednom prilikom. 2005. godine, Ejmi je stigla do odvikavanja od droge.

"Mislili smo da je najgore iza nas, ali bilo je tu nešto na šta nismo obratili pažnju," ispričala je njena mama Dženis. Prijatelji kažu da se Ejmi sa droge "prebacila" na alkohol jer nije mogla da se nosi sa svojim demonima. "Bila je sklona zavisnosti. Nije mogla da se zaustavi. Bila je to veoma surova zver koja ju je držala," otkrila je nedavno mama.

Ejmin otac priznaje da se njegova ćerka borila sa mentalnim problemima, te da je cela porodica pokušavala da otrgne Ejmi od alkohola i droge, ali da im nikako nije polazilo za rukom.

"Bilo je užasno gledati kako vaše dete pred vašim očima umire i nestaje. Mogla sam samo da gledam i čekam," kroz suze je ispričala Dženis, Ejmina majka.

Nažalosti, Ejmin je krenula stazom bez povratka još u ranom detinjstvu. Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. u Londonu, od oca Miča, taksiste i majke Dženis, apotekarke, koji su je "zarazili" džezom. Prvu gitaru dobila je sa 13 godina, a iduće godine napisala je i prvu kompoziciju. Mlada jevrejska buntovnica je sa 14 godina izbačena iz pozorišne škole Silvije Jang u Londonu, kao neprilagođena, jer je probušila nos i tetovirala se.

Ejmi Vajnhaus sa 17 je otpočela karijeru.
Youtube 

To je nije mnogo potreslo, a edukaciju je nastavila 1997. godine u školi za mlade talente kada je dobila i prvu ulogu u seriji The Fast Show. Bez obzira na sve pozitivne kritike i pohvale, Ejmi nije mogla da se izbori sa svojim kompleksima. Profesionalnu karijeru počela je sa 16 godina, nastupima u klubovima.

Njen debitantski album objavljen je 20. oktobra 2003. godine, gde je prisutan veliki uticaj džeza, a na većini numera potpisana je kao koautor. Album je dobio pozitivne kritike, a njen glas poredili su sa legendarnom Sarom Von i Mejsi Grej. Dospeo je na vrh britanskih top-lista 2004. godine, a nominovan je za Brit nagrade u kategorijama Najbolji ženski soul izvođač i Najbolji urbani nastup.

Sa 17 godina upoznala je muzičara Blejka Fildera Sivila i mnogi smatraju da je to bio početak njenog kraja. U početku se nisu slagali, međutim kasnije su započeli romansu. Pevačicina porodica nije podržava njenu vezu, a Ejmi se 18. maja 2007. godine udala za Blejka u Majamiju.

Vesti o njihovom odnosu često su bile uznemirujuće. Blejk je Ejmi, koja je ranije konzumirala samo travu, upoznao s teškim drogama, što je jednom prilikom i sam javno priznao.

"Napravio sam najveću grešku u životu što sam uzimao heroin pred njom. Upoznao sam ju s heroinom, krekom i samopovređivanjem. Osećam se i više nego kriv", rekao je Blejk 2008.

Par je postao poznat po javnim svađama i fizičkim obračunima, ali i po groznom ponašanju. Tokom jednog žestokog sukoba Ejmi su fotografisali prekrivenu ogrebotinama i modricama,a imala je i krv na cipelama.

U junu 2007. pevačica je šokirala tokom intervjua kada je pokazala reči "Volim Blejka" ("I love Blakea") na stomaku koje je urezala oštrim delom ogledala. Dva meseca kasnije Ejmi je završila na ispumpavanju želuca nakon što je preterala s koktelom droga sastavljenim od heroina, ketamina, kokaina i ekstazija, a ubrzo se i razvela. Ipak, činjenica je da Blejka nikada nije prestala da voli, a tugu je nalazila na dnu flaše, sve dok nije usledio kraj.

Blejk je tada govorio da će je uvek voleti, pravo lice pokazao je malo nakon kada je ne samo verio novu devojku na godišnjicu njene smrti, već i kada je 8 godina nakon podigao tužbu tražeći "svoj novac".

Naime, Ejmina majka i njen bivši muž, Ejmin otac Mič, nakon smrti svoje ćerke osnovali su fondaciju. Inače, pevačica nije ostavila testament, pa su njeno bogatstvo od 5,3 miliona dolara nasledili njeni roditelji. Blejk Filder-Sivil, od kog se razvela 2009. nije dobio ništa.

Ejmi Vajnhaus počela je narkoticima zbog bivšeg supuga.
Shuterstock 

Međutim, on je odlučio da traži svoj deo od 1,8 miliona dolara smatrajući da ima puno pravo na to. Istakao je da ima pravo na mesečni džeparac jer je Ejmi napisala neke od najvećih hitova dok su bili šest godina zajedno.

Ironija je što je prema pisanju stranih medija, pevačica dala Sivilu 450.000 dolara u trenutku kada su se razveli, a kako su oboje s tim bili zadovoljni i to je bio dogovor, on nakon svega nije imao pravo da traži nikakve dodatne novčane iznose. Bezosećajni zahtev, kako ga je nazvala javnost, šokirao je Ejminu porodicu.

"Sramotan bivši muž Ejmi Vajnhaus, narkoman, hože da zaradi milion funti od njenog imovinskog prava, 8 godina nakon njene smrti", navodi britanski The Sun u prvoj rečenici teksta i vesti koja je izazvala gnev Ejminih fanova širom sveta.

Izvor blizak porodici ističe da se Bejk ni dan-danas ne smiruje, iako ima novu porodicu, te da i dalje insistira na zahteva isplatu paušalnog iznosa, plus mesečnu naknadu.

"Ovo je neko ko je potrošio mnogo Ejminog novca tokom vremena koje su proveli zajedno. Takođe je poveo mnogo vremena u zatvoru, donoseći svima ništa osim boli. Dati njemu još jedan novčić bilo bi previše. Reći da bi bilo neprikladno za njega da ima dobit od Ejminog bogatstva bilo bi potcenjivanje", kaže izvor. Razlog je što vrednost Ejminog bogatstva ne prestaje da raste nakon njene smrti.

Bilo kako bilo, svet još dugo neće prežaliti smrt jedne od najvećih pevačkih legendi, a teško da će javnost u skorije vreme oprostiti Blejku ovo ponašanje, pogotovo se ispostavi da su navodi tačni.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!