Ešli Džad proslavila je pre nekoliko dana 55. rođendan, međutim, njena rođendanska objava rastužila je njene pratioce više nego ijedna do sada. 

Ona je podelila fotografiju starih pisama i čestitki i započela svoju ispovest.

"Moj rođendan. Svi koji me vole prave ga što mekšim (torta u krevetu) i dragocenijim, jer moj um ne može a da ne izračuna da je na moj poslednji rođendan mama bila tek 11 dana od smrti užasnim samoubistvom. Tako da mi je ovo prvi put bez nje. Stalno mislim na nju. Gledam staru najavu kada je trebalo da se rodim kako sa nežnom radošću priča o meni. Sećam se njenog godišnjeg obreda prepričavanja dana mog rođenja, svih detalja koji su joj bili tako dragoceni" započela je Ešli. 

"Za vreme mog rođendana u nekom trenutku bi zablistala, tapšajući me po ruci, "Bila si smeđa kad si izašla, tako me iznenadila, i najslađa, najlakša beba....kako sam te volela, morala sam da udaram ljudima ruke, hteli su da te dodirnu", i prepričavala priče o meni kao bebi. Nadam se da će svi roditelji to učiniti za svoju decu na njihove rođendane. Toliko smo toga proslavili zajedno sa mojom Izabranom porodicom: piknici, šarade trčanja, Smoky Mountains, razgovori o roditeljstvu („kada znamo bolje, radimo bolje“) socijalnim pitanjima i smeh se raspršuje kao sunčeva svetlost u mom sećanju. Prošlogodišnja je, kao što možete zamisliti, bila prigušenija, jer je bila tako blizu njenog kraja. Tata i ona su došli sa pečenom piletinom i kukuruznim hlebom, i delili smo mali obrok, nas troje. Mama je mnogo ležala. Imali smo tortu i uprkos tome što je bila slaba i zaokupljena bolešću koja ju je izjedala, imala je prelepu čestitku za mene i znala sam, kao i uvek, koliko me voli. Znam to i danas, dok ona udiše beskrajnu milost Božiju. Hvala ti, mama, za sve moje rođendane do sada, i što si me proslavila: što si me držala pred spavanje i šaputala mi na uvo, „Ešli, ti si izvanredna žena“, i dozvolila mi da budem tvoja sreća. Šta više treba  slavljenici, nego uspomene na takvu majku? I ovako me je videla i volela, prvi put budna, nikad nečešljane kose, spremna da podeli naše snove. Za tebe, mama. Za tebe.", dodala je na kraju.

Ešli kojoj je majka preminula 30. aprila nakon što se ubila usled mentalnih problema, teško je podnela njenu smrt. Međutim, ovo nije jedina tragedija koju je slavna glumica iskusila u svom životu. 

Obožavana glumica u očima javnosti živela je savršen život, iako niko nije znao kakve jezive strahote krije njeno lepo lice.

Glumica je zapravo bila žertva silovanja i incesta, a odrastanje joj je obeležilo zlostavljanje majke koja je imala mentalne probleme. 

Prvi put je o svemu progovorila 2011. godine kada je objavila biografiju "All That Is Bitter and Sweet" na nagovor tadašnjeg supruga Darija Frančitija koji je smatrao da će na taj način da lakše prebrodi traumu.

Ešli Džad progovorila je o silovanju.
Shutterstock 

Zlostavljao ju je stariji čovek dok je bila dete, silovana je kao tinejdžerka, a bila je i žrtva seksualnog nasilja od strane rođaka čijeg se imena prisetila tek nakon psihoterapije. Glumičini roditelji razveli su se kada je imala samo četiri godine, a već u sedmoj godini upala je u depresiju. Ubrzo je po prvi put postala žrtva zlostavljanja, a kada je za isto ispričala svojim bližnjima, niko joj nije verovao.

Od malena je bila izložena seksualnim eskapadama svoje majke Naomi, kao i njenim fizičkim obračunima s brojnim partnerima. Njena majka je imala u svom vlasništvu i pištolj, pa se Ešli s oružjem igrala od malih nogu, a čak se i oprobala u ruskom ruletu. Do svoje osamnaeste godine promenila je čak trinaest škola, pa se osećala nepoželjno i nevoljeno.

U srednjoj školi pobedila je na manekenskom takmičenju osvojivši dvomesečni ugovor za rad u Japanu. Ponadala se da će je ta prilika izvući iz bede i omogućiti novi početak.

Međutim, za vreme putovanja bila je izložena nemoralnim ponudama menadžera zaduženog za organizaciju, a jedan maneken je pokušao da je prisili na oralni seks. Ešli je nekako uspela da nastavi dalje, a jedan od njenih prioriteta bilo je obrazovanje. Diplomirala je na Univerzitetu u Kentakiju, pa se preselila u Holivud gde je ostvarila zavidnu karijeru.

Ešli Džad više puta je bila zlostavljana tokom karijere.
Shutterstock 

Inače, u knjizi je napisala i kako ju je sestra Vinona motivisala da se prijavi na rehabilitaciju zbog prejedanja. Tamo se suočila sa svim bolnim sećanjima iz života.

"Preživela sam seksualno zlostavljanje, silovanje i incest. Blagoslovlena sam jer su mi 2006. osoba koje su proživele isto pomogle u oporavku… Leto 1984. je bilo bolno. Jedna me odrasla osoba dva puta silovala, dok me druga odrasla osoba neprestano zlostavljala, a jedan je muškarac pritom sve posmatrao (sada znam da je to bilo zato jer mu je bio potreban svedok, neko ko će potkopati moju izjavu u slučaju da odlučim sve da prijavim)…", napisala je jednom prilikom na društvenim mrežama.

Međutim, sada nakon svih godina, Ešli je otkrila i da se sastala sa jednim od zlostavljača.

Naime, nakon silovanja '99. godine, ona je pokušala da nađe napadača, te objasnila da to nije bilo toliko teško, kao i da su veoma brzo dogovorili sastanak.

Ešli Džad progovorila je o svojim traumama.
Youtube 

"Da skratim priču, završili smo u ljuljaškama pored potoka. Ja sam rekla: "Veoma sam zainteresovana da čujem priču koju ste nosili svih ovih godina. I vodili smo razgovor o restorativnoj pravdi. Želela sam da podelim tu priču jer postoji mnogo načina za izlečenje od tuge, a važno je da podsetim slušaoce da mi od njega ništa nije trebalo", rekla je ona u podkastu "Healing".

"Bilo je to samo zadovoljstvo videti da je izrazio duboko kajanje i da se popravio, jer je izlečenje od tuge unutrašnji posao", dodala je.

Voditelj podkasta akcentovao je da ljudi "možda ne shvataju" da se ta tuga odnosi na posledice napada. "Izgubili ste nevinost u sebi", istakao je.

"Čovek gubi sigurnost. Izgubila sam osećaj poverenja", odgovorila mu je Ešli.

Glumica je zaključila da joj nije bila neophodna saradnja njenog silovatelja kada je on pristao da održi sastanka, niti joj je trebalo da on "uradi bilo šta drugačije": "To je jer sam imala priliku da prođem kroz svoju traumu da se izborim sa svojom tugom, da prođem kroz isceljenje, da imam sve ove promene u sopstvenoj svesti i da se povežem u ovim ženskim koalicinim prostorima sa drugim preživelim ženama".

Inače. Ešli je priznala i da je nakon jednog silovanja ostala u drugom stanju, a priču je ponovila i sada kada se u Americi vodi bitka zbog ukunutog prava na abortus.

"Svi znaju da sam preživela trostruko silovanje. I jednom od ta tri puta došlo je do začeća, a veoma sa zahvalna što sam mogla da pristupim bezbednom i legalnom aborutusu jer je taj silovatelj iz Kentakija, baš kao i ja, a po zakonima u toj državi on bi imao pravo očinstva", objasnila je. Glumica nakon svega što je doživela nije želela da ima decu.

Preston Ehrler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia, Instagram Ešli Džad

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!