Svet je rastužila vest kada je jedan od omiljenijih glumaca i komičara, Robin Vilijams izvršio samoubistvo u 63. godini.

Legendarna holivudska zvezda svojim maestralnim ulogama i umećem decenijama je zasmejavala svet. Mnoge je slomila njegova smrt 2014. godine - glumac je izvršio samoubistvno, a iza sebe je ostavio troje dece i suprugu Suzan Šnajder Vilijams.

U javnosti se dosta nagađalo zašto je Robin Vilijams odlučio da se ubije, šta ga je to nateralo na takav potez. Nakon određenog vremena njegova udovica je otkrila da je glumac bolovao od demencije sa Levijevim telima, takozvane "bolesti duhova" koja ga je mučila sve do poslednjeg dana i koja ga je naterala da digne ruku na sebe.

U intervjuu Suzan je ispričala da se kod njenog supruga izdvojio jedan zastrašujuć simptom ove bolesti, a koji je i dan danas proganja

Nekoliko meseci pre smrti, Vilijamsu je pogrešno postavljena dijagnoza Parkinsonove bolesti, a na osnovu niza fizičkih i neurodegenerativnih simptoma.

2014. godine robin vilijam je izvršio samoubistvo
Shutterstock 

"Tek do izveštaja obdukcije, tri meseca nakon njegove smrti, saznala sam da je uzrok bila demencija sa Levijevim telima. Sva četiri doktora sa kojima sam se nakon toga srela i koji su pregledali njegov zdravstveni karton rekli su da je to jedna od najgorih bolesti koje su u životu videli", rekla je ona.

Iako je zvanični uzrok smrti glumca samoubistvo, njegova supriga smatra da je "snažan, zbunjujuć i takoreći galopirajući simptom" koje je osećao zapravo pravi razlog njegove tragične smrti. Suzan kaže da su u oktobru 2013. godine, oko druge godišnjice braka, Vilijamsova bolest počela naglo da se pogoršava.

robin vilijam bolovao je od demencije sa Levijevim telima, takozvane "bolesti duhova"
Shutterstock 

"Borio se sa simptomima koji su se činili nepovezanim: zatvor, poteškoće sa mokrenjem, gorušica, nesanica, poremećaj čula mirisa i prenaglašen stres", ispričala je Suzan. A onda su se javili novi simptomi: osećaj nelagode u crevima, strah, depresija i anksioznost, poteškoće u govoru, osetljivost na lekove, kognitivni i problemi prilikom hoda. Svi ovi zbunjujući i nepovezani znaci su se javljali i nestajali tokom cele godine.

"Niko od doktora nije znao da je u osnovi svega ovoga bila 'bolest duhova'", rekla je glumčeva udovica.

"Kada je to otkriveno, u suštini je bilo kao da sam saznala ime ubice mog muža", dodala je.

Zastrašujuć simptom

Jedan od simptoma koji je glumčeva udovica smatrala posebno zabrinjavajućim bio je potpuno odsustvo veze sa realnošću. Konstantno se vrteo u krug u svojim opsesijama i fiksacijama stvarima koje nisu bile realne, niti stvarne.

robinova supruga suzan otkrila je s čim se borio njen suprug
Vallenilla/face to face / Face to Face / Profimedia 

"Vaš mozak kreira priču o tome šta mislite da je stvarnost. A ljudi oko vas nisu u stanju da vas vrate u realnost. Taj osećaj je strašan, za obolelog i onog ko o njemu brine", objasnila je Suzan kako je to izgledalo..

"Osećate se neverovatno nemoćno kada shvatite: 'O moj Bože, ništa što više kažem ili uradim ne može da ga vrati u stvarnost.' I to je užasno zastrašujuće", rekla je ona. Glumac je takođe patio od nesanice, a simptomi su mu se pogoršavali kada padne mrak. Tada je bilo najgore, a oporavak i povratak u realnost je trajala nekada i danima.

"To je kao da svoj najgori strah i moru zapalite i pustite da gori sve pred sobom", ispričala je Suzan.

suzan je otkrila da je robin pazio i od nesanice
Shuterstock 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!