U trenutku kad su čelnici HBO imali ozbiljnih problema zbog neuspeha serije "Rim", koja je koštala 100 miliona dolara, a otkazana je već posle druge sezone, Dejvid Beniof i Den Vajs morali su nekako da ih nagovore da ulože još veći novac u seriju po romanu Džordža Martina "Pesma leda i vatre". Ova priča sada je neuporedivo poznatija pod nazivom "Igra prestola".

Osim obećanja da će HBO dobiti najgledaniji moguć program, ovaj autorski dvojac uverio je predsednika HBO-a Majkla Lombarda u to da serija uopšte nema mnogo scena borbe, te da je više dramska i usmerena na likove. Zapravo, nedavno objavljena knjiga Vajsa i Beniofa "Vatra ne može da ubije zmaja" eksplicitno otkriva koliko su njih dvojica slagali producente. Kad se podvuče crta, ispričali su tačno sve suprotno od onoga što serija jeste.

Teško ko bi pomislio da tako velika produkcija, prosto, veruje na reč, ali ovde se radilo o seriji koja je bazirana na prilično kabastoj knjizi.

"Znali smo da većina ljudi koji u toj kući donose odluke jednostavno neće pročitati 4.000 strana. Čak i ako počnu, neće stići do zmajeva i glavnih bitaka," objasnio je Vajs. "Računali smo na to da će saznati kad već bude prekasno."

Ipak, čak ni njih dvojica nisu očekivali da će se, zapravo, gomila laži koje su izgovorili na sastancima pokazati kao istina, jer "Igra prestola" do dan danas drži dva rekorda: Po broju gledalaca prve epizode poslednje sezone u trenutku kad je emitovana, i po broju ukupnog ilegalnog skidanja čitave serije sa interneta.

Dakle, naposletku su nenačitani direktori, pokazalo se, ipak doneli pravu odluku.