Kanadska pevačica portugalskih korena, Neli Furtado, početkom 2000-ih je bila zvezda koja je držala prva mesta na muzičkim listama. Često je isticala svoje portugalsko poreklo, a Neli je sa samo četiri godine počela da peva na ovom jeziku.

Neli je dobro zapamćena po svom albumu "Loose" koji je bio najslušaniji 2006. godine, bila je velika zvezda i uživala je veliku popularnost.

U zvezdane visine ju je vinula pesma iz 2000. godine, 'I'm Like a Bird', s debitanskog albuma 'Whoam, Nelly!', a najvećim hitovima kroz godine proglašeni su još i 'Promiscuous', 'Say It Right' i 'Maneater'.

Neli Furtado je doživela nervni slom na sceni.
Shutterstock 

Nakon što je preko pet godina držala zavidno mesto svetski popularne pevačice i nakon što je bila pri vrhu svih muzičkih lista, u jednom trenutku je samo nestala te za njeno ime više nigde nismo čuli.

Zbog čega je nestala?

Kanadska pevačica je napustila svoju muzičku karijeru, ali i svetsku slavu, jer je, kako kaže, imala je nervni slom 2006.godine.

"Imala sam nervni slom na sceni", rekla je kasnije za "Dejli mejl" 2017. godine. "Bila sam na "Loose" turneji sa svojom ćerkom. Bila sam, ujedno, i majka i pevačica na putu", dodala je.

Onda je tokom jednog nastupa na turneji, izašla na scenu i shvatila da je pod velikim stresom, a pritisak je bio prevelik.

"Zapravo sam plakala dok sam pevala dve pesme. Tada sam odlučila da ću da uzmem odmor od muzike i da ću da se vratim kući. Tek kad sam, zapravo, ušla u svoj dom shvatila sam da je moja porodica sve što mi treba", rekla je u inrevjuu za "Daily mail" 2017. godine.

Osim toga, Neli je istakla da je previše "pucala visoko", i da nije shvatila sa kolikim stresom se bori. Priznala je da jednostavno nije mogla više da izdrži pritisak slave.

"Bilo je previše za tako kratko vreme", dodajući: "Nakon dve godine intezivnih turneja i koncerata, provela bih sate u svom domu u Los Anđelesu, posmatrajući pod".

Iste te godine, kada je dala intervju za britanski list objavila je samostalni album "The Ride", ali nije dobro prošao. Uspela je da proda samo 1.814 primeraka širom Amerike.

Neli Furatdo je bila najuspešnija 2000. godina.
Shutterstock 

Nakon što je bezuspešno pokušala da se vrati na muzičku scenu album "The Ride", ali je uspela da proda samo 1.814 primeraka širom Amerike što je bio trenutak kada je kanadska pevačica shvatila da ne pliva više u muzičkim vodama, bolje rečeno, u novim trendovima, te da ne želi da menja svoj lični izraz radi potencijalne slave.

Gde je danas Neli Furtado?

Nakon što je bezuspešno pokušala da se vrati na muzičku scenu album, pevačica je odlučila da pokrene sopstvenu izdavačku kuću, jer, kako kaže, želi da pomogne mladim umetnicima da imaju sva prava nad svojim pesmama.

Neli Furtado danas mnogi ne bi prepoznali.
RCF / Everett / Profimedia 

Tim povodom za magazin "Forbes" izjavila da je zadovoljna krajnjim ishodom svoje profesionalne karijere.

"Trenutak kad sam osnovala svoju sopstvenu izdavačku kuću je bio ključan za mene, jer sam se konačno osetila da posedujem svoje pesme", zaključila je ona.