Iako neki veruju da su nam važne prekretnice u životu unapred zapisane, što zbog sudbine, što zbog naših karaktera, postoje odluke koje zaista mogu da promene tok zbivanja. Na primer, glumci u "Ratovima zvezda" koji nisu prihvatili da im se manji deo honorara isplati, a da veći deo dobiju kao prava na procenat od franšiza, posle su se gorko pokajali: Oni koji su to potpisali, dobili su silne milione od figurica, igara, igračaka, animiranih filmova... Ipak, iza nekih odluka koje sa ove tačke gledišta izgledaju isto tako pogrešno, glumci i dan danas stoje. Kao što je slučaj sa ulogama koje su odbili.

Predstavljamo šest glumica koje su odbile uloge koje su nakon toga proslavile njihove koleginice i donele im bogatstvo.

Kad je Emili odbila ovu ulogu, Skarlet je dobila posao na deset godina
Wanted/Profimedia Kad je Emili odbila ovu ulogu, Skarlet je dobila posao na deset godina

1. Emili Blant - "Ajronmen 2"

Ova glumica je bila prvi izbor za Crnu Udovicu, odmetnutu rusku operativku čije se mentalne i fizičke sposobnosti graniče sa supermoćima u sagi o prebogatom vođi Avendžersa. Međutim, pošto je odbila ulogu, ona je dodeljena Skarlet Johanson, koja je potom igrala u svim nastavcima i spin-ofovima "Avendžersa" više od deset godina. S obzirom na to da je reč o jednoj od najprofitabilnijih filmskih franšiza svih vremena, nije teško zaključiti da se Skarlet Crnom Udovicom obezbedila za ceo život. Kao razlog za odbijanje uloge Emili je navela preklapanje rasporeda snimanja "Ajronmena 2" i "Guliverovih putovanja" koja je već prihvatila. "To je bio samo jedan od slučajeva preklapanja snimanja u tom trenutku i sve vreme sam se pitala kako, pobogu, ne mogu da se dogovore. I onda sam donela odluku da, ako ništa drugo, sačuvam barem svoj zdrav razum," objasnila je Emili Blant zbog čega smatra da je odlučila ispravno.

Gvinet je tada još uvek bila sveže lice na velikom platnu
Wanted/Profimedia Gvinet je tada još uvek bila sveže lice na velikom platnu

2.  Gvinet Paltrou - "Titanik"

Uloga koja je proslavila Kejt Vinslet umalo je otišla u ruke drugom, tada još uvek svežem licu. U svom intervjuu sa Hauardom Sternom 2015. godine, na pitanje da li je zaista odbila ulogu u "Titaniku", Gvinet Paltrou je odgovorila pomalo neodređeno: "Znam da postoji ta priča, bila sam u najužem izboru, recimo da sam bila jedna od dve glumice. I sad se ponekad pitam kako sam uopšte donosila odluke u životu da nešto odbijem a nešto prihvatim. I znate šta, onda pogledam širu sliku i shvatim da je reč o jednoj velikoj lekciji Univerzuma. Uostalom, šta je dobro u tome što se držimo neke uloge?"

Uloga koju je Džulija odbila donela je Oskara za Gvinet
Wanted/Profimedia Uloga koju je Džulija odbila donela je Oskara za Gvinet

3. Džulija Roberts - "Zaljubljeni Šekspir"

Uloga za koju je Gvinet Paltrou dobila Oskara umalo da pripadne Džuliji Roberts. To je otkrio drugi glumac iz ovog ostvarenja, Sajmon Kalou, koji je priznao da su u originalnoj postavci glavne role pripadale Džuliji i Denijelu Dej Luisu. "Džuliji Roberts je izričito rečeno da će Šekspira igrati Denijel Dej Luis, a on je, bilo je to jasno, bio neko koga je gospođica Roberts želela bolje da upozna," otkrio je on. "Ali, to nije bilo suđeno. On je odbio ulogu, a onda je to uradila i Džulija, i to šest sedmica pre samog početka snimanja."

Kako bi čuvena scena prekrštanja nogu izgledala da je Mišel prihvatila ulogu?
Wanted/Profimedia Kako bi čuvena scena prekrštanja nogu izgledala da je Mišel prihvatila ulogu?

4. Mišel Fajfer - "Niske strasti"

Pre nego što je Šeron Stoun odigrala ulogu koja je ušla u istoriju, ona je ponuđena Mišel Fajfer, koja ju je odbila. Ovaj postupak ona je obrazložila time što je tada tek postala majka i zbog toga je želela da napravi bolji balans između posla i privatnog života. "Postajala sam sve probirljivija," kaže ona. "Teško je ne biti s njima dok rastu, posebno kad stignu do škole. A pre toga sam ih vodila svuda sa sobom. Posao mog supruga, s druge strane, nije takav da može da ustane i ode, pa sam ja bila ta koja mora da žonglira."

Iako se Sandra, zapravo, boksovala za film više nego bilo ko drugi, ulogu je na kraju odigrala Hilari
Wanted/Profimedia Iako se Sandra, zapravo, boksovala za film više nego bilo ko drugi, ulogu je na kraju odigrala Hilari

5. Sandra Bulok - "Devojka od milion dolara"

Sandra Bulok je praktično predstavljala glavnu pokretačku snagu u nastojanjima da se ovaj film snimi. Ali, na kraju, kad je dobio zeleno svetlo, ona je već bila zauzeta drugim projektima. "Pokušavajući da nekako snimimo film, ubacili smo i druge ljude u u priču, i to je trajalo neko vreme. Nije nam išlo. I onda sam ja počela da radim "Mis kongenijalnosti 2", a oni su dobili Hilari Svonk i Klinta Istvuda."

"Ne mogu da snimam nešto što ima seks u naslovu," rekla je Dejna kad joj je ponuđena uloga Keri Bredšo
Wanted/Profimedia "Ne mogu da snimam nešto što ima seks u naslovu," rekla je Dejna kad joj je ponuđena uloga Keri Bredšo

6 Dejna Dilejni - "Seks i grad"

Dejna Dilejni je odbila ulogu Keri Bredšo, koja je Saru Džesiku Parker bukvalno pretvorila u ikonu današnjice, iako je možda malo i zarobila. "Radila sam sa Kim Katral film sa prilično sličnom tematikom, 'Gole devojke uživo'. Tu se isto radi o ženama koje sede i razgovaraju o seksu. Moj prijatelj Daren Star tada se pojavio sa Kendejs Bušnel, ispričao mi o seriji i pitao me da li bih to radila. To je sve bilo u prilično ranoj fazi, a ja sam tek završila ovaj film, pa sam mu rekla da ne mogu da radim seriju koja ima seks u naslovu."