Dokumentarni film o legendarnom Branku Pešiću, inače nekadašnjem gradonačelniku Beograda premijerno se prikazuje večeras od 20 časova u Kombank dvorani.

Na premijeru je pristigao veliki broj poznatih zvanica, a na crvenom tepihu dočekao ih je niko drugi do zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Branko Pešić je legendarni gradonačelnik Beograda i ukoliko je neko zaslužio da dobije film, onda bi to prvi svakako Pešić", rekao je nedavno zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru povodom večerašnje premijere filma "Gradonačelnik".

premijera gradonačelnika
Kurir/ Damir Dervišagić 

Inače, Pešić je bio na čelu Beograda devet godina tokom kojih su izgrađeni Palata Beograd, poznata kao "Beograđanka", Mostarska petlja, auto-put kroz grad, most "Gazela", Terazijski tunel, osnovane kulturne manifestacije kao što su FEST i BITEF, i izgrađeni brojni sportski objekti i bazeni - gotovo na svakoj opštini.

"Pre dve godine sam sa svojim prijateljima Duškom Jovanić i Vukom Dapčevićem došao na ideju da bude snimljen film o Branku Pešiću. Zahvalan sam im jer je ovaj film pre svega plod njihovog rada. Duška Jovanić i Vuk Dapčević su obavili stotine razgovora sa savremenicima Branka Pešića, kako bi iz svega toga napravili divnu priču o divnom čoveku. Mnogi misle da znaju sve o Branku Pešiću, a verujte da nije uopšte tako. Ovo priča o jednom Beograđaninu i običnom čoveku koji je voleo svoj grad i za njega živeo 24 sata dnevno", rekao je Vesić.

premijera gradonacelnika
Kurir/ Damir Dervišagić 

Šta je sve izgrađeno za vreme Pešića

Na čelu Beograda, od 1839. do danas promenilo se na desetine gradonačelnika, ali nijedan nije ostavio takav trag kao Branko Pešić.

Ovaj Zemunac od 1965. do 1974. godine stolovao je u Starom dvoru, i za to vreme izgrađena je "Gazela", deset kilometara auto-puta, prokopan je Terazijski tunel, a urađeni su i podzemni prolazi na ovom trgu.

Ada Ciganlija je postala uređeno kupalište, a podignuti su Hala "Pionir", SRC "25. maj", "Pinki", "Olimp", Muzej savremene umetnosti... Na kraju njegovog drugog mandata završena je izgradnja Palate "Beograđanka", a započeta je izgradnja Zapadne i Istočne kapije Beograda.

brako pesic gradonacelnik beograda
pritnscreen/youtube 

Nije imao službeni auto, ni šofera...

Međutim, Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući koju je nasledio.

- Naša porodica se doselila u Zemun posle Prvog srpskog ustanka - priča za Blic Lazar Pešić, Brankov sin.

- Preko dva veka živimo u današnjoj Ulici cara Dušana. Tata je ceo život proveo u kući koja je izgrađena 1909. godine.

Za života bio je cenjen u javnosti zbog toga što je stalno želeo da pomaže građanima. Nije imao službeni automobil ni šofera. Vozio je svog "pežoa 504" i "opel askonu", sa kojima je često znao da usput vozi svoje sugrađane. Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu u Zemunu zakucaju na vrata.

premijera filma gradonačelnik
Kurir/ Damir Dervišagić 

"Gradonačelnik treba da bude mangup"

Govoreći nedavno o večerašnjoj premijeri, Vesić je rekao:

- To mora da bude sposoban čovek, „mangup”, neko ko razume život i u stanju je da se izbori za više novca namenjenog gradu na čijem je čelu. Takođe, gradonačelnik Beograda ne može da bude birokrata, već neko ko rešava svakodnevne probleme građana jer voditi Beograd znači praktično svaki minut biti na terenu. Moj utisak je da je upravo takav bio Branko Pešić – dodao je Vesić i dodao da će publika nakon odgledanog filma moći da zna kakav bi čovek trebalo da bude na čelu Beograda.

Pogledajte u galeriji ispod još neke fotografije sa premijere filma:

Kurir/ Damir Dervišagić Premijera filma "Gradonačelnik"