Sarajevski, kao i mnogi drugi filmski festivali ove godine, održan je tako što je publici širom sveta omogućeno da prati program na veb-sajtu, što je svakako imalo i svojih dobrih strana, ali činjenica je da su ljudi socijalna bića i da je naša potreba da budemo u društvu jača od svega drugog. I evo dobre vesti: Ovogodišnji Palićki filmski festival biće održan sa pravim platnom i živom publikom.

Naravno, mere protiv pandemije donekle će izmeniti uobičajenu atmosferu ovog događaja, koji je, osim po najnovijim kinematografskim ostvarenjima, bio poznat i po praktično neprekidnom druženju, sklapanju poznanstava i zabavi, ali teško da će maske i drugi elementi zaštite narušiti boemski karakter ove filmske smotre.

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Glavnu takmičarsku selekciju čini 12 evropskih ostvarenja. Na svečanom otvaranju, 12. septembra, premijerno će biti prikazan film „Ime naroda” Darka Bajića, u produkciji „Zillion film-a”. Na programu će se naći film „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea („Gomora”, „Rijaliti šou”, „Dogman”). Poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom “So od suza”, a veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand će na repertoaru biti s novim filmom “Šarlatan”. Jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s dramom “Undin”, koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu kritike FIPRESCI i Srebrnog medveda za najbolju glumicu. Najkontroverzniji film glavnog programa biće „Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna, dok će se filmom “Lekcije iz persijskog” predstaviti reditelj Vladimir Perelman („Kuća peska i magle, „Život pred očima”…). Na Paliću će biti prikazani i filmovi „Divlja zemlja” danske rediteljke Jeanette Nordahl, „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote, „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i „18% sivog” bugarskog reditelja Viktora Čučkova. Festival će 18. septembra, van konkurencije, svečano zatvoriti „Hotel Beograd” reditelja Konstantina Statskija.