Snimanje sadržaja u VR formatu nije nikakva novost, s tim što se ova tehnika u kojoj je posmatrač u potpunosti okružen nekim izmišljenim svetom uglavnom koristila za igre i zabavu. Međutim, ovu moćnu alatku za kreiranje i prenošenje atmosfere preuzeli su umetnici, i sada je već koriste vrlo vešto.

U VR selekciji predstojećeg 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs nalazi se pet ostvarenja. Ovogodišnjom VR selekcijom Beldocsa obuhvaćeni su imerzivni sadržaji čiji autori pristupaju virtuelnoj realnosti kao novom umetničkom mediju, koristeći sve njegove kapacitete. Svedočenja autora novih medija neretko pokazuju da je tek sa pojavom digitalnih tehnologija i ekspanzije mogućnosti na planu slike i prostora, omogućena realizacija njihovih ideja, ohrabrivši ih da iskorače u beskrajne prostore imaginacije.

 U okviru VR izložbe u bioskopu Balkan, na nivou -2, biće predstavljeni autori ovogodišnjih VR radova - Jan Kounen, Ana Knežević, Milad Tangshir i Diego Kompbel - a ulaz će biti slobodan za ograničeni broj posetilaca uz obavezne prethodne rezervacije.

Jan Kounen, našoj publici poznat po kontroverznom delu “Doberman” sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, predstaviće se na ovogodišnjem Beldocsu sa dva VR ostvarenja. “-22.7°C” je slika o radu francuskog muzičkog producenta Molekjulu, pionira “nomadske elektronske muzikeˮ. Nakon debitantskog albuma “60° 43'Nord”, za koji je proveo 34 dana na atlantskom ribolovnom kopu, odlazi na Grenland gde snima “-22.7° C”. Polazeći od udaljenog inuitskog sela, on odlazi na različita putovanja po glečerima i fjordovima, gde koristi svoj “elektrokit za preživljavanjeˮ kako bi snimio zvukove iz okoline kao što su zavijanje vetra, glasno pucketanje duboko u arktičkom ledu i mrvica snega. Reditelj Kounen, koji već 20 godina istražuje rituale i healing metode različitih plemena u Amazoniji, u filmu “Ajavaska – Kosmičko putovanje” (Ayahuasca – A Kosmik Journey) pruža vizionarsko iskustvo u carstvu lekovitih biljaka koju vodi domorodački tradicionalni iscelitelj Šipibo u amazonskoj prašumi. Ovo ushićujuće iskustvo je putovanje kroz jednu od najtajanstvenijih duhovnih praksi na planeti. Pored predstavljanja svoja dva rada, Kunen će održati i masterklas kao deo programa Beldocs akademija.

Jeste li spremni?