Sajam knjiga je po svim parametrima najmasovnija regionalna smotra kad je reč o kulturi. Prema ovom datumu najveći broj izdavača je sklapao svoj program za celu godinu, a ljubitelji književnosti su ga čekali kao najveći praznik da bi, uz ozbiljnu kupovinu knjiga, susreli svoje omiljene autore, popričali s njima, dobili posvetu na prvoj stranici svog primerka.

Međutim, današnje okolnosti prosto ne dopuštaju da se ovaj događaj, koji obično okuplja između 10 i 20 hiljada ljudi u nekoliko hala Beogradskog sajma, održi kao do sad. Zbog toga organizacioni odbor ubrzano radi na traženju novih rešenja.

Dramski pisac Dušan Kovačević, direktor "Geopoetike" Vladislav Bajac, glavna urednica "Akademske knjige" Bora Stanković i drugi izdavači intenzivno tragaju za modelom održavanja sajma, jer se slažu da bi odlaganje bilo kobno po ovu manifestaciju, koja je, praktično jedini ozbiljan priliv prihoda za sve koji se bave knjigom.

U opticaju je nekoliko mogućnosti.

Jedna je da se, poput sajma knjiga u Edinburgu i drugih kulturnih manifestacija, čitav događaj preseli na internet. Međutim, s obzirom na to da je većina izdavača na Internetu aktivna tokom cele godine, ovo sasvim sigurno ne bi privuklo zasluženu pažnju. Ili, što bi rekli pisci, ako se knjiga, koja je virtuelni svet, preseli na Internet, koji je takođe virtuelni svet, dobićemo čist pleonazam.

Ovo je prilika da se Sajam knjiga promeni zauvek
Shutterstock Ovo je prilika da se Sajam knjiga promeni zauvek

Druga opcija je da se Sajam održi simultano na više manjih mesta, što bi podrazumevalo da se masa posetilaca razbije za manje grupacije, u skladu sa epidemiološkim preporukama. Ukoliko bi se ovakav pristup pokazao kao uspešan, nije isključeno da bi bio zadržan i nakon pandemije, pošto do sada toliko kritikovanu "vašarsku" atmosferu zamenjuje mnogo intimniji i prisniji susret sa knjigama.

Treća varijanta, verovatno najatraktivnija, jeste održavanje sajma na otvorenom. Ovo bi podrazumevalo postavljanje štandova-kućica u značajnim beogradskim ulicama, a otvoren prostor bi omogućio propisan razmak između posetilaca. Ukoliko bi se ova mogućnost pokazala kao realna, nije isključeno da bi Sajam knjiga ovakvu formu zadržao i za kasnije.

Ipak, konačna odluka, prema rečima organizacionog odbora, čeka 15. septembar, jer će se, prema predviđanjima, tada znati mnogo više o daljem razvoju situacije, pa će samim tim i planiranje oktobra, kada se Sajam održava, biti lakše.