Narodni muzej u Beogradu prekjuče je u prodaju pustio maske sa motivima sa slika velikih umetnika i juče je prodata poslednja.Izgleda da je izolacija počela pozitivno da utiče na odnos nacije prema kulturi.

Maske na kojima se nalaze "Glava Miloša Obilića" Ivana Meštrovića, "Pariski metro" Aleksandra Derokoa, "Most i grad" Save Šumanovića i drugi elementi sa slika poznatih autora, naravno, nisu za jednokratnu upotrebu, već mogu da se peru prema instrukcijama stručnjaka i koriste duže vreme. Čim su se pojavile u prodaji, stanovnici drugih gradova Srbije počeli su da se raspituju da li postoji dostava ili online kupovina, međutim, Beograđani su ovaj, pokazalo se, modni hit pokupovali za samo jedan dan.

Zbog velike potražnje, Narodni muzej je obećao da će se u prodaji ubrzo pojaviti i novi kontigent, a biće razmotrena i mogućnost onlajn kupovine.

S obzirom na to da pandemija predstavlja ozbiljnu ekonomsku pretnju za ceo svet, a kultura je obično prva na udaru ovakvih katastrofa, ovo rešenje u trenutku kad je frekvencija poseta muzeju drastično smanjena svakako zaslužuje čistu desetku za ideju.