Iza nas je prva godina borbe protiv korona virusa. Promena života kakav znamo, zaključavanje, stres, socijlna distanca... sve su to faktori koji su neminovno uticali na sve nas, a samim tim i na naš ljubavni život. 

Nevezano da li ste samac ili u paru, verujemo da ste posledice korone osetili u svom odnosu. Iako su mnogi pomislili, pogotovo kada je nastupio karantin, da će barem odnosa biti u izobilju, brojna istraživanja su pokazala da je libido prvi koji je nestradao.

I sada se postavlja pitanje - možemo li učiniti bilo šta po tom pitanju, ili jednostavno moramo da čekamo kraj pandemije? Odgovor na to pitanje dali su stručnjaci i to kroz konkretne primere.

Ako je seksualni život para ranije bio na mukama – recimo ako su roditelji male dece – onda je pandemija sve pogoršala.

The Guardian piše o Entoniju (44) koji je mislio da će karantin doneti više vremena za seksualne odnose. On i njegova supruga su zapravo postali bezvoljniji nego ikada.

"Probudili bismo se i sve je bilo znatno gore nego prethodnog dana. A to zaista nije seksi", rekao je on.

U istraživanju koje je prošle godine sproveo Institut Kinsi, gotovo polovina ispitanika prijavila je pad učestalosti seksa, uključujući masturbaciju – iako je svaki peti rekao da je u svom seksualnom životu pokušao nešto novo, poput različitih poza ili sekstinga.

nesrecan par
Freepik 

Anksioznost je na najvišem nivou: ugroženo nam je zdravlje, poslovi, obrazovanje i lečenje. Ne viđamo se sa prijateljima ili porodicom. Ta povećana anksioznost može uticati na stvari u spavaćoj sobi.

Karantinski uslovi, u kojima dominira monotonija, rade protiv libida, koji pokreće "osećaj novine ili neznanje šta može da se očekuje".

To je ono što je psihoterapeutkinja Ešter Perel opisala kao negovanje "vaše tajne bašte" u odnosu sa partnerom.

"Bliskost raste ponavljanjem i upoznavanjem, ali erotika je umrtvljena poznatim", smatra ona.

Takođe nam nedostaje da partnera vidimo u različitom kontekstu – i obično oblačenje za posao može izazvati požudu.

ljubav
Freepik/master1305 

"Ako se stalno viđamo u pidžami, radimo za računarom, to većini ljudi nije baš scenario koji izaziva želju", kaže Laura Vovels, terapeutkinja za seks i veze.

Za samce je nedostatak mogućnosti da se sastaju za seks dodatno pogoršao situaciju.

Mnogi su prijavili da im se libido povećao jer su gledali TV serije prepune seksa, što je izvor nove frustracije, jer svoje nagone ne mogu da zadovolje.

"Ovo je na neki način savršeno vreme za istraživanje vaše seksualnosti. Radi se o otkrivanju onoga što volite, a šta ne, pa kada se vratite i budete mogli da uživate u seksu sa drugom osobom – ako je to ono što želite – onda ste naučili nešto o sebi", savetuje Vovels.

Parovima se savetuje takođe slično – da ne pretpostave da znaju sve o osobi sa kojom žive, već da pokušaju da saznaju nešto novo.

To je najbolje ostvariti kroz zajednička iskustva, koja čak ne moraju da budu seksualna. Dovoljno je da, recimo, kuvate zajedno – ali je svakako uzbudljivo da zajedno istražite neku novu seksualnu igračku.