Nedavno, kada sam se videla sa prijateljima, dobar drug nam se požalio da se našao u kranje neprijatnoj situaciji kada je otišao na prvi dejt sa devojkom. Kako kaže, prepustio je njoj da odluči gde će, a izbor je pao na neki koktel bar blizu Kneza. 

I sve bi bilo okej da su popili piće, dva, nego se, prema njegovoj priči, devojka opustila, i eksperimentisala sa koktelima, od kojih su neki bili veoma skupi, a iako se nisu loše proveli za prvi put, problem je nastao kada je došao račun.

Prema priči mog prijatelja, iznos je bio skoro 4.000 dinara, a devojka se postavila tako da očekuje da on plati, nije se ponudila da podele račun, da doda novac ili slično. Naravno, moj drug je platio, a kada su se videli sledeći put, situacija se ponovila, doduše, bio je daleko manji račun, jer su otišli na kafu. Nakon toga joj se više nije javljao, iako mu je slala poruke.

- Osećao sam se kao da sam dužan da platim. Da plaćam... ono... sve... jednostavno, ne dopada mi se. Ne znam da li sam u pravu. Ali ne tražim sponzorušu nego devojku. Brate, 4.000 nije malo. Postavila se u fazonu - ja sam riba, plati ako hoćeš da šetaš lepu devojku. Znam da niste sve takve, ali brate, ovo je treća devojka sa kojom sam izašao, a koja se isto ponaša.

Par na dejtu.
Shutterstock 

I onda smo već svi ušli u raspravu, ko treba da plaća, muškarci ili žene. A mišljenja su se razlikovala. Od onih koji smatraju da muškarac treba da plati, do drugih koji su mišljenja da žena treba da se ponudi, naročito ako je ona izabrala mesto ili zvala. 

Ja sam odlučila da pitam još neke ljude za mišljenje i dobila sam različite odgovore, a ispitanici u anketi imali su između 27 i 39 godina. 

- Uvek ja plaćam. Jednostavno, ja sam muško

- Okej mi je i da ona plati ako insistira. Ali je okej da se to najavi kako se nijedna strana ne bi osetila loše.

- Ako ona plaća, znači hoće da me otkači, tako da nema šanse. 

- Ja uglavnom plaćam, ali ako odemo negde na piće, a onda naruči sve najskuplje, 50 ceđenih, najskuplje kafe ili koktele, vala ima da plati. Jeste htele nezavisnost? Jeste? E sad plaćajte same, ja nisam dužan da dajem pare za tvoje bahaćenje.

- Muškarac plaća jer je on taj koji osvaja ili makar odnos treba da ima takvu dinamiku.

- Na prvom sastanku onaj ko je pozvan ne treba da plati. Ako dođe do drugog sastanka, tada treba da ponudi da plati. Posle toga stvar dogovora.

- Ja pitam da podelimo račun.

- Nema šanse da će ona da plaća. Jednostavno, ne ide. 

A šta kaže Reddit?

Zanimalo me je i šta na ovu temu pišu muškarci na mrežama, ponajviše Redditu, gde se ova tema pokrene svako malo. Interesantno je da je većina imala isti stav - da muškarac treba da plati, ali ako devojka očekuje, onda nije neko ko je "keeper".

Placanje na prvom dejtu
byu/anonimna123 inAskSerbia

- Šta se bre ložite, da li ste stvarno toliko zatucani. Da li ja treba da platim? Sam znaš sebe najbolje. Ja na primer nisam tip koji je u mačo stilu, tako da me boli ona stvar. Mogu da platim, ali ako likuša očekuje? Odmah u startu znam da se neću skontati sa njom na duge staze i da je cela stvar gubljenje vremena. I to je ok. Svaka osoba je svoja. 

- Sve je stvar dogovora i zavisi od situacije do situacije. Ako ste zajedno birali gde ćete izaći onda je Ok, ali ako si je ti npr. zvao da izađete na neko tvoje određeno mesto, onda bi bio red ti i da platiš.

- U 21. veku naše pare ne vrede više od naših. Nek' plate i one malo.

- Obično se zna na koga je red da plati, ali je pristojno da obe osobe posegnu za novčanik da ponude.

Na prvom dejtu se ide na kafu ili slično, nikada večera, tako da ne postoji mogućnost da neko nekog iskoristi. Sve i da jeste ona zvala njega, ovo je trenutak kada muškarac preuzima inicijativu. Kada bi devojka insistirala po svaku cenu da podelimo račun, shvatio bih to kao da nije zainteresovana i da želi što pre da se raskusuramo i svako na svoju stranu.

Momci većinski smatraju da je na njima da plaćaju račun.
Shutterstock 

Ravnopravni smo jer 21. vek je, nismo više u srednjem veku, žene su emancipovane, obrazovane i mogu da rade, zarade i same brinu o sebi. Nismo ravnopravni, jer kakav si ti to muškarac kad nisi sposoban račun da platiš, auto da kupiš i plaćaš sve što je neophodno da bi porodica mogla da živi normalno? Poenta priče je da se karta ravnopravnosti vadi onako kako devojci odgovara u datoj situaciji. Nisu sve devojke takve, naravno. Ali one koje govore o ravnopravnosti, bukvalno sve ulaze u ovaj kalup.

Zavisi da li tražiš partnera ili sponzoruše.

Pročitajte još: BILA NA DEJTU SA BOGATIM DŽENTLMENOM, PA SA PROPALITETOM NERADNIKOM: Izabrala ovog drugog a sve zbog užasnog IKEA EFEKTA

Nisam neki džentlmen, ali u životu nisam dozvolio da devojka plati piće. Uključujući prijateljice, koleginice itd. Ne osuđujem one koji su za podelu, ali bi mene bilo sramota.

- Uvek se ponudim da platim.

- Iz nekog džentlmenskog/kavaljerskog razloga: Uvek prvi plaćam uz: "Ti ces sledeći put, moze?"

- Kao muško bih uvek ponudio da platim, ali mi je gadno da žensko to eksplicitno traži.

- Ponudim se, ali ne vidim zašto bi se gubila energija na prepucavanje. Ako hoće ona, neka plati.

- Plaćas i na prvom, i na drugom i na svakom narednom sastanku. Ponekad je pustiš da ona plati ako insistira, i to je to. Ako se nikad ne hvata za novčanik, ostavi je i traži dalje.

 - Platim svakako, al' ako vidim da očekuje da ja stalno plaćam dobice samo k**** ali ne i vezu.

- Moj princip je: ja ću svakako da platim, ali ću definitivno i da primetim da li se ponudila ili ne. Ako je već očekivala da platim gledam na to kao odraz razmaženosti a takve ne volim.

- Normalno je da muškarac plati, neće valjda da se ciganise za 190 dinara, aman ljudi. Zato što jednakost i ravnopravnost koriste samo ljudi kad im to odgovara u suprotnom jok. Ali posle u vezi nije normalno da sve jedna strana plaća, ali ni ne treba da se vodi računovodstvo u vezi ko šta i kako.

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci kažu da ako ste vi ti koji ste pozvali svog sagovornika na sastanak, pristojno je da platite oba obroka. Sa druge strane, ako niste vi inicijator, verovatno će on biti taj koji će platiti za sve.

Ako ne planirate da platite račun, ipak je pristojno posegnuti za novčanikom kad god stigne račun. Vaš partner će verovatno insistirati da plati, a vi mu možete zahvaliti što vas je izveo.
Da li vaš partner insistira da ga podelite, iako želite da platite? Izbegnite neprijatnost tako što ćete reći da ćete vi platiti sledeći račun. Ako vam je teško da prihvatite da vaš partner želi da plati za sve, pokušajte da razmislite o tome na drugi način: zapamtite da je to njihov način da pokažu da žele da se brinu o vama.

Posle prvog sastanka, vas dvoje možete da podelite račun

Kada stvari počnu da postaju malo ozbiljnije, oba partnera mogu podeliti plaćanje za noćni izlazak. Drugi, treći i četvrti sastanak mogu biti dvostruki napor. Ako vas dvoje završite u ozbiljnoj vezi, možete razgovarati o tome ko će platiti i kada da podelite račun kad god dođe vreme.

Inače, nevezano za reč stručnjaka, oko 55 odsto žena smatra da bi muškarac trebalo da plati na prvom sastanku, a 78 odsto pripadnika jačeg pola slaže se sa tim, potvrdila je zajednička studija američkih veb stranica za upoznavanje "JDate" i "ChristianMingle.com", u kojoj je učestvovalo 2.700 ljudi.

A šta vi kažete, ko treba da plati na prvom dejtu? Pišite nam vaše mišljenje u komentarima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

placanje prvi sastanak MONDO/Mia Radulović i Andrijana Delibašić

Izvor: Wanted J. S.

https://wanted.mondo.rs/Vesti/Musko-zenski-odnosi/a42793/lista-mesta-na-koja-zene-ne-zele-da-idu-na-prvi-dejt.html