Postoji nešto u vezi sa praznicima zbog čega kao da smo dodatno na iglama. Kao da gde god da krenete, vidite samo srećne i nasmejane parove koji "cvetaju" od ljubavi. Iako je veća šansa da takve stvari primećujemte jer tako nešto potajno priželjkujete, naročito ako ste sami, kao da tu informaciju dodatno guramo "pod tepih" i teramo sebe da kako znamo i umemo nađemo nekoga.

A taj neko često se ispostavi da je upravo bivši dečko. Ma koliko da ste patili u tom odnosu, da ste teško preboleli, da je veza bila toksična ili jednostavno loša, kao da se sve to zaboravi oko praznika. Još ako se nađete na istom mestu, gotovo kao da vam kosmos poručuje - pomirite se. No, pre nego što staroj ljubavi date još jednu šansu, postoje stvari koje ne bi trebalo da zaboravite.

1. Setite se razloga zašto ste raskinuli

Susret sa bivšim može da izazove čitav niz emocija (dobrih i loših), tako da je lako da vas omete ono što osećate kada ih vidite. Ali uvek na pameti treba da držite jednu stvar: razlog zašto više niste zajedno. Bilo da posredi zajednička odluka, ili je došlo do svađe, prevare, sukoba...  bitno je da budete načisto sa samom sobom - da li to možete da ostavite u prošlosti ali stvarno, ili ne. 

Bitno je da ne zaboravite zašto ste raskinuli sa dečkom.
Shutterstock 

2. Budite nežni prema sebi ako ga niste preboleli

Bilo da ih i dalje volite, i dalje ste ljuti na njih, ili "lebdite" negde između i još niste potpuno "svarili" raskid, u redu je. Ipak je reč o osobi kojoj ste ostavili svoje srce, i za lečenje istog potrebno je veme, a to što ga vidite celokupni proces ne čini lakšim.

Ako vam stomak zatreperi prilikom susreta i počnete da paničite, duboko udahnite i budite nežnije prema sebi. Bez obzira koliko je prošlo od kada ste ih videli, potpuno je prirodno da se osećate nelagodno i emotivno.

3. Podsetite se dobrih stvari koje su se desile nakon vašeg raskida

Raskidi su sra**e. Verujte nam, razumemo. Ali uvek iz toga proizilazi dobro. Umesto da ulazite u sećanja koja ste imali sa njima, razmislite o svemu što se dogodilo od kada ste raskinuli. Možda kada ste konačno prestali da plačete na kauču sa svojom najboljom prijateljicom, zapravo ste krenuli na novi hobi koji volite ili ste posvetili više vremena svojoj karijeri i dobili ubistveno unapređenje. Možda ste upoznali neke nove ljude, nabavili ljubimca i dešavaju vam se lepe stvare. Život nije samo ta jedna osoba.

Bitno je da ne zaboravite dobre stvari koje vam se dešavaju u životu.
Freepik/fabrikasimf 

4. Nemojte se truditi da ih impresionirate

OK, znamo da želite da izgledate dobro ako ćete videti svog bivšeg, ali poenta nije u tome da nosite nešto zbog čega bi im oči "ispale" – već da se osećate dobro i samopouzdano ako naiđete na njih. I to prevazilazi ono što nosite. Iako je prirodno da želite da misle da vam ide dobro i da izgledate sjajno, realnost je da više nije važno šta misle o vama. Jedino je bitno šta vi mislite o sebi kao i ljudi koji su vam sada važni u životu. A oni znaju ko ste. A mišljenje vašeg bivšeg? Koga je briga.

Pročitajte još: KAKO NAĆI DEČKA PRE NOVE GODINE: Donosimo proverene načine da brzo promenite status iz "single" u "in relationship"

5. Interakcije je najbolje ostaviti kratke i slatke (ili nikako)

Zapravo, ne morate da razgovarate sa njima ako ne želite, kada ih vidite. Međutim, ne preporučujemo da se ponašate kao da ih niste videli kada svi (uključujući i njih) znaju da jeste. Slanje osmeha i mahanje je dovoljan i ljubazan način da im pokažete da ste ih uočili i ne učinite to čudnim. Ako želite da razgovarate sa njima ili oni započnu razgovor, neka bude kratko i slatko. Sve izvan toga može izazvati stara osećanja, frustracije ili nesuglasice, a to je siguran način da umanjite svoj užitak.

Nemojte predugo pričati sa njim.
Shutterstock 

6. Šta se dešava u njihovom životu nije vaša stvar

Ovo je možda oštro, znamo. Ali ide u oba smera. Pošto više niste uključeni u svakodnevne živote jedni drugih, ne dugujete jedno drugom nikakve informacije. Ovo uključuje: da li se zabavljaju s nekim, kako im je porodica, šta rade dok su u gradu, da li i dalje rade na istom mestu, kako im je pas - razumete. Ovi detalji o njihovom životu (ili vašem) koje biste obično znali jedno o drugom kada ste se bili zajedno, više nisu vaša stvar. To ne znači da ne možete da razgovarate o ličnim stvarima ako se osećate prijatno da to radite, ali samo znajte da ne morate.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

raskid u avionu TikTok/traveltmz

Izvor: Wanted J. S.